zywieniesportowcow.pl

Żelazne kluski z suszoną cebulą i wędzonym twarogiem • przepis • składniki • przygotowanie

Klasyka kuchni regionalnej, czyli żelazne kluski, w nowym wydaniu. Przygotuj to danie na najbliższy obiad i przekonaj się, jak smakuje z dodatkiem suszonej cebuli w oleju i wędzonego twarogu.

Żelazne kluski z suszoną cebulą i wędzonym twarogiem

Klasyka kuchni regionalnej, czyli żelazne kluski, w nowym wydaniu. Przygotuj to danie na najbliższy obiad i przekonaj się, jak smakuje z dodatkiem suszonej cebuli w oleju i wędzonego twarogu.

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ziemniaki mączyste - 1 kg
jajko - 2 szt.
mąka ziemniaczana - 1 łyżka
mąka pszenna - 6 łyżek
cebula - 2 szt.
twaróg wędzony - 100 g
olej słonecznikowy -
sól -
pieprz czarny -

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO:
Do odcedzonych z nadmiaru wody ziemniaków dodajemy jajka i sól. Całość dokładnie mieszamy, następnie dodajemy do masy mąkę ziemniaczaną i krochmal pozostały na dnie naczynia, do którego odciekały ziemniaki.
2.GOTUJEMY KLUSKI:
Lekko namoczoną w wodzie łyżką nabieramy ciasto (pół łyżki). Kluski gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 5-6 minut.
3.PODSUSZAMY CEBULKĘ:
W trakcie gotowania klusek cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę. Następnie przekładamy ją na patelnię, zalewamy olejem i podsuszamy na niewielkim ogniu, aż stanie się chrupka i złota.
4.PODAJEMY ŻELAZNE KLUSKI:
Natkę pietruszki siekamy. Do podsuszonej cebulki dodajemy ugotowane żelazne kluski i krótko je podsmażamy. Tak przygotowane kluski przekładamy na talerz i dekorujemy drobno posiekaną pietruszką oraz wędzonym twarogiem.
Żelazne kluski z suszoną cebulą i wędzonym twarogiem

Czas przygotowania

35 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

Do odcedzonych z nadmiaru wody ziemniaków dodajemy jajka i sól. Całość dokładnie mieszamy, następnie dodajemy do masy mąkę ziemniaczaną i krochmal pozostały na dnie naczynia, do którego odciekały ziemniaki.

2

GOTUJEMY KLUSKI

Lekko namoczoną w wodzie łyżką nabieramy ciasto (pół łyżki). Kluski gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 5-6 minut.

3

PODSUSZAMY CEBULKĘ

W trakcie gotowania klusek cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę. Następnie przekładamy ją na patelnię, zalewamy olejem i podsuszamy na niewielkim ogniu, aż stanie się chrupka i złota.

4

PODAJEMY ŻELAZNE KLUSKI

Natkę pietruszki siekamy. Do podsuszonej cebulki dodajemy ugotowane żelazne kluski i krótko je podsmażamy. Tak przygotowane kluski przekładamy na talerz i dekorujemy drobno posiekaną pietruszką oraz wędzonym twarogiem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1536 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

384 kcal

🥑

Tłuszcz

7,1 g

🌾

Węglowodany

65,6 g

🥬

Błonnik

1,3 g

💪

Białko

14 g

Podobne przepisy

Żelazne kluski z suszoną cebulą i wędzonym twarogiem - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl