zywieniesportowcow.pl

Zapiekanki z grillowanym kurczakiem • przepis • składniki • przygotowanie

Zapiekanki z grillowanymi warzywami i kurczakiem, pełne żółtego sera i sera feta. To pomysł na niesamowicie sycącą, pyszną przekąskę, której trzeba spróbować!

Zapiekanki z grillowanym kurczakiem

Zapiekanki z grillowanymi warzywami i kurczakiem, pełne żółtego sera i sera feta. To pomysł na niesamowicie sycącą, pyszną przekąskę, której trzeba spróbować!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

czosnek główka - 1 ząbek
papryka czerwona - 0,5 szt.
papryka żółta - 0,5 szt.
papryka zielona - 0,5 szt.
oregano suszone - 1 łyżeczka
sól - 2 szczypty
pieprz biały - 2 szczypty
olej - 5 łyżek
kurczak filety z piersi - 2 szt.
bułka paryska - 1 szt.
ser ementaler - 150 g
masło - 2 łyżki
ser feta - 50 g
oliwa z oliwek - 3 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.MARYNUJEMY I GRILLUJEMY PAPRYKĘ:
Papryki kroimy na dość duże kawałki, czosnek kroimy w plasterki. Warzywa przekładamy do miski, doprawiamy 2 łyżkami oleju, oregano, szczyptą soli i szczyptą białego pieprzu. Zamarynowaną paprykę układamy na patelni grillowej i grillujemy z obu stron, pilnując, aby się nie przypaliła.
2.MARYNUJEMY I GRILLUJEMY PIERSI KURCZAKA:
Piersi kurczaka kroimy w plastry o grubości ok. 0,5 cm. Układamy je w misce, w której marynowaliśmy paprykę, i przesypujemy solą i białym pieprzem. Następnie dodajemy 2 łyżki oleju i mieszamy. Piersi kurczaka grillujemy na rozgrzanej patelni.
3.PODPIEKAMY BUŁKĘ:
Bułkę przekrawamy wzdłuż na pół i smarujemy masłem. Tak przygotowaną układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i podpiekamy przez ok. 3-5 minut w temperaturze 180°C, aż masło się roztopi, a pieczywo zarumieni.
4.PRZYGOTOWUJEMY FARSZ:
Grillowanego kurczaka i paprykę kroimy na kawałki o szerokości ok. 2 cm. Tak przygotowany farsz doprawiamy do smaku solą i oregano.
5.ZAPIEKAMY BUŁKI Z SEREM:
Połowy bułki wyjmujemy z pieca i nakładamy na nie ser ementaler. Podpiekamy je ponownie ok. 4‑5 minut, aż ser się roztopi i delikatnie zarumieni.
6.PODPIEKAMY GOTOWE ZAPIEKANKI:
Ser feta, a także grillowane warzywa i kurczaka skrapiamy 2 łyżkami oliwy. Na gotowe zapiekanki nakładamy kurczaka i paprykę. Fetę kruszymy w dłoniach, skrapiamy pozostałą oliwą i również nakładamy na zapiekanki. Podpiekamy je po raz kolejny przez ok. 2-3 minuty, aż ser delikatnie się zarumieni.
Zapiekanki z grillowanym kurczakiem

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MARYNUJEMY I GRILLUJEMY PAPRYKĘ

Papryki kroimy na dość duże kawałki, czosnek kroimy w plasterki. Warzywa przekładamy do miski, doprawiamy 2 łyżkami oleju, oregano, szczyptą soli i szczyptą białego pieprzu. Zamarynowaną paprykę układamy na patelni grillowej i grillujemy z obu stron, pilnując, aby się nie przypaliła.

2

MARYNUJEMY I GRILLUJEMY PIERSI KURCZAKA

Piersi kurczaka kroimy w plastry o grubości ok. 0,5 cm. Układamy je w misce, w której marynowaliśmy paprykę, i przesypujemy solą i białym pieprzem. Następnie dodajemy 2 łyżki oleju i mieszamy. Piersi kurczaka grillujemy na rozgrzanej patelni.

3

PODPIEKAMY BUŁKĘ

Bułkę przekrawamy wzdłuż na pół i smarujemy masłem. Tak przygotowaną układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i podpiekamy przez ok. 3-5 minut w temperaturze 180°C, aż masło się roztopi, a pieczywo zarumieni.

4

PRZYGOTOWUJEMY FARSZ

Grillowanego kurczaka i paprykę kroimy na kawałki o szerokości ok. 2 cm. Tak przygotowany farsz doprawiamy do smaku solą i oregano.

5

ZAPIEKAMY BUŁKI Z SEREM

Połowy bułki wyjmujemy z pieca i nakładamy na nie ser ementaler. Podpiekamy je ponownie ok. 4‑5 minut, aż ser się roztopi i delikatnie zarumieni.

6

PODPIEKAMY GOTOWE ZAPIEKANKI

Ser feta, a także grillowane warzywa i kurczaka skrapiamy 2 łyżkami oliwy. Na gotowe zapiekanki nakładamy kurczaka i paprykę. Fetę kruszymy w dłoniach, skrapiamy pozostałą oliwą i również nakładamy na zapiekanki. Podpiekamy je po raz kolejny przez ok. 2-3 minuty, aż ser delikatnie się zarumieni.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2840,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

710,2 kcal

🥑

Tłuszcz

43,7 g

🌾

Węglowodany

38,5 g

🥬

Błonnik

39,3 g

💪

Białko

39,3 g

Podobne przepisy

Zapiekanki z grillowanym kurczakiem - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl