zywieniesportowcow.pl

Zapiekanka z pieczarkami • przepis • składniki • przygotowanie

Połączenie świeżych pieczarek z aromatycznymi przyprawami, ciągnącym się serem i chrupiącym chlebem to mix, który zadowoli nawet najbardziej wyrafinowane podniebienia. W jaki sposób przyrządzić domową zapiekankę z pieczarkami? Odkryj nasz sposób!

Zapiekanka z pieczarkami

Połączenie świeżych pieczarek z aromatycznymi przyprawami, ciągnącym się serem i chrupiącym chlebem to mix, który zadowoli nawet najbardziej wyrafinowane podniebienia. W jaki sposób przyrządzić domową zapiekankę z pieczarkami? Odkryj nasz sposób!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

pieczarka - 400 g
ser żółty - 200 g
bagietka - 1 szt.
cebula - 1 szt.
czosnek główka - 1 ząbek
masło - 15 g
olej - 10 ml
sól - 5 g
pieprz czarny - 2 g
ketchup - 40 ml

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI NA FARSZ:
Pieczarki umyj, a następnie osusz i pokrój w drobne plastry. Cebulę i czosnek obierz, a następnie pokrój w drobną kostkę.
2.SMAŻYMY SKŁADNIKI:
Na patelni rozgrzej olej, a potem dodaj też masło. Wsyp cebulę i czosnek i podsmażaj je przez około 1 min, a potem dodaj także pieczarki. Smaż je przez 8-9 minut, aż staną się miękkie, a sok odparuje. Grzyby powinny stracić swoją objętość. W międzyczasie dopraw je solą i pieprzem i porządnie wymieszaj. Po usmażeniu odłóż patelnię na bok i wystudź farsz.
3.ŚCIERAMY SER:
Zetrzyj ser na tarce wprost do małej miseczki.
4.PRZYGOTOWUJEMY PIECZYWO:
Bagietkę przekrój na wzdłuż na pół. Każdą część ułóż na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem.
5.NAKŁADAMY FARSZ:
Na powierzchnię bagietki nałóż równomiernie pieczarkowy farsz.
6.DODAJEMY SER:
Obie bagietki posyp obficie startym serem.
7.PIECZEMY ZAPIEKANKI:
Wstaw blaszkę do pieca. Piecz zapiekanki przez 10-15 minut, aż ser się roztopi i lekko zarumieni.
8.PODAJEMY ZAPIEKANKI:
Gotowe zapiekanki przełóż na talerze i posmaruj ketchupem.
Zapiekanka z pieczarkami

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI NA FARSZ

Pieczarki umyj, a następnie osusz i pokrój w drobne plastry. Cebulę i czosnek obierz, a następnie pokrój w drobną kostkę.

2

SMAŻYMY SKŁADNIKI

Na patelni rozgrzej olej, a potem dodaj też masło. Wsyp cebulę i czosnek i podsmażaj je przez około 1 min, a potem dodaj także pieczarki. Smaż je przez 8-9 minut, aż staną się miękkie, a sok odparuje. Grzyby powinny stracić swoją objętość. W międzyczasie dopraw je solą i pieprzem i porządnie wymieszaj. Po usmażeniu odłóż patelnię na bok i wystudź farsz.

3

ŚCIERAMY SER

Zetrzyj ser na tarce wprost do małej miseczki.

4

PRZYGOTOWUJEMY PIECZYWO

Bagietkę przekrój na wzdłuż na pół. Każdą część ułóż na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem.

5

NAKŁADAMY FARSZ

Na powierzchnię bagietki nałóż równomiernie pieczarkowy farsz.

6

DODAJEMY SER

Obie bagietki posyp obficie startym serem.

7

PIECZEMY ZAPIEKANKI

Wstaw blaszkę do pieca. Piecz zapiekanki przez 10-15 minut, aż ser się roztopi i lekko zarumieni.

8

PODAJEMY ZAPIEKANKI

Gotowe zapiekanki przełóż na talerze i posmaruj ketchupem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1517,9 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

758,9 kcal

🥑

Tłuszcz

41,5 g

🌾

Węglowodany

61,5 g

🥬

Błonnik

5,1 g

💪

Białko

37,8 g

Podobne przepisy

Zapiekanka z pieczarkami - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl