zywieniesportowcow.pl

Indyczka faszerowana piernikiem • przepis • składniki • przygotowanie

Przepis prosto od góralskiej gospodyni! Przygotuj indyczkę pachnącą piernikami i świeżym tymiankiem!

Indyczka faszerowana piernikiem

Przepis prosto od góralskiej gospodyni! Przygotuj indyczkę pachnącą piernikami i świeżym tymiankiem!

Czas przygotowania
210 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
średni

Składniki

cebula - 1 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
imbir świeży - 1 łyżka
indyk - 1 szt.
jajko - 2 szt.
masło - 4 łyżki
miód - 1 łyżka
olej - 100 ml
papryka mielona słodka - 3 łyżeczki
sos sojowy - 2 łyżki
sól - 1 szczypta
tymianek świeży - 1 łyżka
słonina - 50 g
pierniki - 100 g
czerstwe pieczywo pszenne - 80 g

Instrukcje przygotowania

1.MARYNUJEMY INDYCZKĘ:
Przygotowujemy marynatę. Olej mieszamy z sosem sojowym, miodem, startym imbirem, papryką słodką i ostrą, łyżeczką soli i łyżeczką pieprzu. Indyczkę dokładnie myjemy i nacieramy z każdej strony marynatą. Wkładamy do lodówki i marynujemy około 12 godzin lub całą noc.
2.PRZYGOTOWUJEMY NADZIENIE:
Słoninę drobno kroimy. Podsmażamy na patelni wraz z drobno posiekaną cebulą na złoty kolor. Pierniczki i bułkę kroimy w drobną kostkę, wkładamy do miski. Łączymy z usmażoną słoniną, cebulą, jajkami, posiekanym tymiankiem, łyżeczką soli i pieprzu. Mieszamy. Indyczkę faszerujemy przygotowanym nadzieniem. Pod skórę na piersiach wkładamy miękkie masło, co zapobiegnie wysuszeniu podczas pieczenia. Otwór spinamy wykałaczkami i zaszywamy sznurkiem, przeplatając go między wpiętymi wykałaczkami. Nogi związujemy.
3.PIECZEMY INDYCZKĘ:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°C. Indyczkę umieszczamy na ruszcie i przykrywamy folią aluminiową. Pod rusztem umieszczamy naczynie żaroodporne wypełnione wodą na wysokość około 2 cm. Indyczkę pieczemy przez 15 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 150°C i pieczemy przez kolejne 2,5 godziny. Co 15-20 minut podlewamy indyczkę wodą wraz z wytopionym tłuszczem z naczynia żaroodpornego. Jeśli któreś części mięsa za bardzo się zrumienią, przykrywamy je folią aluminiową.
Indyczka faszerowana piernikiem

Czas przygotowania

210 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 10

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MARYNUJEMY INDYCZKĘ

Przygotowujemy marynatę. Olej mieszamy z sosem sojowym, miodem, startym imbirem, papryką słodką i ostrą, łyżeczką soli i łyżeczką pieprzu. Indyczkę dokładnie myjemy i nacieramy z każdej strony marynatą. Wkładamy do lodówki i marynujemy około 12 godzin lub całą noc.

2

PRZYGOTOWUJEMY NADZIENIE

Słoninę drobno kroimy. Podsmażamy na patelni wraz z drobno posiekaną cebulą na złoty kolor. Pierniczki i bułkę kroimy w drobną kostkę, wkładamy do miski. Łączymy z usmażoną słoniną, cebulą, jajkami, posiekanym tymiankiem, łyżeczką soli i pieprzu. Mieszamy. Indyczkę faszerujemy przygotowanym nadzieniem. Pod skórę na piersiach wkładamy miękkie masło, co zapobiegnie wysuszeniu podczas pieczenia. Otwór spinamy wykałaczkami i zaszywamy sznurkiem, przeplatając go między wpiętymi wykałaczkami. Nogi związujemy.

3

PIECZEMY INDYCZKĘ

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°C. Indyczkę umieszczamy na ruszcie i przykrywamy folią aluminiową. Pod rusztem umieszczamy naczynie żaroodporne wypełnione wodą na wysokość około 2 cm. Indyczkę pieczemy przez 15 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 150°C i pieczemy przez kolejne 2,5 godziny. Co 15-20 minut podlewamy indyczkę wodą wraz z wytopionym tłuszczem z naczynia żaroodpornego. Jeśli któreś części mięsa za bardzo się zrumienią, przykrywamy je folią aluminiową.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4678 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

467,8 kcal

🥑

Tłuszcz

28,6 g

🌾

Węglowodany

15,5 g

🥬

Błonnik

35,6 g

💪

Białko

35,6 g

Podobne przepisy

Indyczka faszerowana piernikiem - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl