zywieniesportowcow.pl

Makowiec drożdżowy • przepis • składniki • przygotowanie

Jak zrobić makowiec, który wychodzi zawsze i smakuje każdemu? Sprawdź przepis Pawła na makowiec idealny!

Makowiec drożdżowy

Jak zrobić makowiec, który wychodzi zawsze i smakuje każdemu? Sprawdź przepis Pawła na makowiec idealny!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni

Składniki

pomarańcza - 1 szt.
cukier trzcinowy - 70 g
mak - 250 g
migdały - 50 g
miód - 100 g
rodzynki - 80 g
woda - 250 ml
jajko - 3 szt.
cukier - 100 g
drożdże świeże - 15 g
sól - 1 szczypta
mleko - 100 ml
cukier puder - 50 g
masło - 70 g
mąka pszenna - 100 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ MASZYNKĘ DO:
mielenia maku tarkę o drobnych oczkach piekarnik rozgrzany do temperatury 165-170°C Przygotuj wcześniej Rodzynki zalej gorącą wodą i zostaw na około 15 minut.
2.MIGDAŁY ZAPARZ I:
obierz ze skórki.
3.ZAPARZ MAK -:
do garnka wsyp mak, wlej mleko i wodę, zagotuj.
4.NASTĘPNIE ODSTAW NA:
mniej więcej 20 minut.
5.MASŁO WYJMIJ Z:
lodówki, aby uzyskało temperaturę pokojową.
6.PRZYGOTOWANIE MASA MAKOWA:
Mak przecedzamy przez sito i dobrze odsączamy. STUDZIMY.
7.MAK MIELIMY:
trzykrotnie.
8.DO ZMIELONEGO MAKU:
dodajemy posiekane migdały, namoczone rodzynki, skórkę otartą z wcześniej umytej i sparzonej pomarańczy, miód, połowę przygotowanego cukru trzcinowego.
9.JAJKA I RESZTĘ:
brązowego cukru ubijamy na bardzo puszystą masę.
10.MASĘ Z JAJEK:
łączymy z masą makową.
11.CIASTO DROŻDŻOWE MĄKĘ:
przesiewamy do miski, robimy zagłębienie i w nim dobrze mieszamy drożdże z ciepłym mlekiem, podgrzanymdo temperatury ok.
12.35-40°C (MLEKO DODAJEMY:
stopniowo).
13.STOPNIOWO DODAJEMY RÓWNIEŻ:
cukier, 1 jajo i 1 żółtko oraz szczyptę soli.
14.CIASTO DOBRZE WYRABIAMY,:
następnie dodajemy roztopione masło.
15.CIASTO WYRABIAMY DO:
momentu, aż zacznie odklejać się od rąk.
16.GOTOWE, DOBRZE WYROBIONE:
ciasto delikatnie oprószamy mąką i przykrywamy ściereczką.
17.ODSTAWIAMY W CIEPŁE:
miejsce, aż do wyrośnięcia (ciasto musi podwoić swoją objętość).
18.OBEJRZYJ TRIK, JAK:
prawidłowo przygotować rozczyn.
19.WYROŚNIĘTE CIASTO ZAGNIATAMY:
jeszcze raz, podsypując mąką i rozwałkowując je na grubość około 0,5-0,7 cm (kształt prostokąta).
20.NA CIASTO WYKŁADAMY:
przygotowaną masę makową.
21.ZWIJAMY DO ŚRODKA:
i rozkładamy ręką równomiernie.
22.PRZEKŁADAMY NA BLASZKĘ:
wyłożoną pergaminem.
23.CIASTO NACINAMY W:
poprzek w 3 miejscach. ODSTAWIAMY NA: chwilę.
24.ZA POMOCĄ PĘDZELKA:
smarujemy makowiec jajkiem. POSYPUJEMY MAŚLANĄ: kruszonką.
25.JAK PIEC PIECZEMY:
w temperaturze 165-170°C przez mniej więcej 45-50 minut.
26.MAŚLANA KRUSZONKA MASŁO:
o temeraturze pokojowej łączymy razem z mąką i cukrem, wszystkie składniki mieszamy energicznię ręką.
Makowiec drożdżowy

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ MASZYNKĘ DO

mielenia maku tarkę o drobnych oczkach piekarnik rozgrzany do temperatury 165-170°C Przygotuj wcześniej Rodzynki zalej gorącą wodą i zostaw na około 15 minut.

2

MIGDAŁY ZAPARZ I

obierz ze skórki.

3

ZAPARZ MAK -

do garnka wsyp mak, wlej mleko i wodę, zagotuj.

4

NASTĘPNIE ODSTAW NA

mniej więcej 20 minut.

5

MASŁO WYJMIJ Z

lodówki, aby uzyskało temperaturę pokojową.

6

PRZYGOTOWANIE MASA MAKOWA

Mak przecedzamy przez sito i dobrze odsączamy. STUDZIMY.

7

MAK MIELIMY

trzykrotnie.

8

DO ZMIELONEGO MAKU

dodajemy posiekane migdały, namoczone rodzynki, skórkę otartą z wcześniej umytej i sparzonej pomarańczy, miód, połowę przygotowanego cukru trzcinowego.

9

JAJKA I RESZTĘ

brązowego cukru ubijamy na bardzo puszystą masę.

10

MASĘ Z JAJEK

łączymy z masą makową.

11

CIASTO DROŻDŻOWE MĄKĘ

przesiewamy do miski, robimy zagłębienie i w nim dobrze mieszamy drożdże z ciepłym mlekiem, podgrzanymdo temperatury ok.

12

35-40°C (MLEKO DODAJEMY

stopniowo).

13

STOPNIOWO DODAJEMY RÓWNIEŻ

cukier, 1 jajo i 1 żółtko oraz szczyptę soli.

14

CIASTO DOBRZE WYRABIAMY,

następnie dodajemy roztopione masło.

15

CIASTO WYRABIAMY DO

momentu, aż zacznie odklejać się od rąk.

16

GOTOWE, DOBRZE WYROBIONE

ciasto delikatnie oprószamy mąką i przykrywamy ściereczką.

17

ODSTAWIAMY W CIEPŁE

miejsce, aż do wyrośnięcia (ciasto musi podwoić swoją objętość).

18

OBEJRZYJ TRIK, JAK

prawidłowo przygotować rozczyn.

19

WYROŚNIĘTE CIASTO ZAGNIATAMY

jeszcze raz, podsypując mąką i rozwałkowując je na grubość około 0,5-0,7 cm (kształt prostokąta).

20

NA CIASTO WYKŁADAMY

przygotowaną masę makową.

21

ZWIJAMY DO ŚRODKA

i rozkładamy ręką równomiernie.

22

PRZEKŁADAMY NA BLASZKĘ

wyłożoną pergaminem.

23

CIASTO NACINAMY W

poprzek w 3 miejscach. ODSTAWIAMY NA: chwilę.

24

ZA POMOCĄ PĘDZELKA

smarujemy makowiec jajkiem. POSYPUJEMY MAŚLANĄ: kruszonką.

25

JAK PIEC PIECZEMY

w temperaturze 165-170°C przez mniej więcej 45-50 minut.

26

MAŚLANA KRUSZONKA MASŁO

o temeraturze pokojowej łączymy razem z mąką i cukrem, wszystkie składniki mieszamy energicznię ręką.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

5954,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

744,3 kcal

🥑

Tłuszcz

33,8 g

🌾

Węglowodany

97,0 g

🥬

Błonnik

18,6 g

💪

Białko

18,6 g

Podobne przepisy

Makowiec drożdżowy - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl