zywieniesportowcow.pl

Wianki z orzechami i polewą • przepis • składniki • przygotowanie

Przygotuj okrągłe ciasteczka z polewą pomarańczową i mnóstwem orzechów włoskich!

Wianki z orzechami i polewą

Przygotuj okrągłe ciasteczka z polewą pomarańczową i mnóstwem orzechów włoskich!

Czas przygotowania
70 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 35
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier - 50 g
cukier puder - 150 g
skórka pomarańczy kandyzowana - 3 łyżki
masło - 125 g
miód - 50 g
orzech włoski - 125 g
pomarańcza - 1 szt.
proszek do pieczenia - 1 szczypta
sól - 1 szczypta
mąka pszenna - 150 g

Instrukcje przygotowania

1.ZAGNIATAMY CIASTO:
Orzechy włoskie drobno mielemy. Zagniatamy z pokrojonym w kostkę masłem, cukrem, miodem, solą, mąką i proszkiem do pieczenia. Wyrabiamy gładkie ciasto, dodając, w razie potrzeby, 1 łyżkę zimnej wody. Ciasto wstawiamy na ok. 2 godziny do lodówki.
2.PIECZEMY WIANKI:
Następnie z ciasta na odrobinie mąki formujemy cienkie wałki (o średnicy ok. 1 cm). Kroimy na kawałki i pleciemy z nich wieńce (o średnicy ok. 6 cm), końcówki dobrze ściskamy. Układamy na blachach wyłożonych papierem do pieczenia (blachy, których od razu nie wstawiamy do piekarnika, wkładamy jeszcze raz do lodówki). Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez ok. 14 minut aż do zarumienienia. Pozostawiamy na blasze do wystygnięcia.
3.POLEWAMY WIANKI POLEWĄ:
Pozostałe orzechy i kandyzowaną skórkę pomarańczową siekamy i mieszamy. Przesiewamy cukier puder i stopniowo dodajemy taką ilość soku wyciśniętego z pomarańczy, aby powstała niezbyt płynna polewa. Smarujemy nią wianki. Na koniec wianki posypujemy mieszanką orzechów włoskich i pozostawiamy do wyschnięcia.
Wianki z orzechami i polewą

Czas przygotowania

70 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 35

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ZAGNIATAMY CIASTO

Orzechy włoskie drobno mielemy. Zagniatamy z pokrojonym w kostkę masłem, cukrem, miodem, solą, mąką i proszkiem do pieczenia. Wyrabiamy gładkie ciasto, dodając, w razie potrzeby, 1 łyżkę zimnej wody. Ciasto wstawiamy na ok. 2 godziny do lodówki.

2

PIECZEMY WIANKI

Następnie z ciasta na odrobinie mąki formujemy cienkie wałki (o średnicy ok. 1 cm). Kroimy na kawałki i pleciemy z nich wieńce (o średnicy ok. 6 cm), końcówki dobrze ściskamy. Układamy na blachach wyłożonych papierem do pieczenia (blachy, których od razu nie wstawiamy do piekarnika, wkładamy jeszcze raz do lodówki). Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez ok. 14 minut aż do zarumienienia. Pozostawiamy na blasze do wystygnięcia.

3

POLEWAMY WIANKI POLEWĄ

Pozostałe orzechy i kandyzowaną skórkę pomarańczową siekamy i mieszamy. Przesiewamy cukier puder i stopniowo dodajemy taką ilość soku wyciśniętego z pomarańczy, aby powstała niezbyt płynna polewa. Smarujemy nią wianki. Na koniec wianki posypujemy mieszanką orzechów włoskich i pozostawiamy do wyschnięcia.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3339,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

278,3 kcal

🥑

Tłuszcz

14,9 g

🌾

Węglowodany

33,9 g

🥬

Błonnik

4,1 g

💪

Białko

4,1 g

Podobne przepisy

Wianki z orzechami i polewą - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl