zywieniesportowcow.pl

Welsh rarebit: grzanka z sosem serowym • przepis • składniki • przygotowanie

Grzanki z chrupiącymi szparagami to idealny początek dnia. Wypróbuj ten szybki przepis Kingi i zobacz, jak pyszne może być śniadanie!

Welsh rarebit: grzanka z sosem serowym

Grzanki z chrupiącymi szparagami to idealny początek dnia. Wypróbuj ten szybki przepis Kingi i zobacz, jak pyszne może być śniadanie!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

chleb żytni - 60 g
masło - 2 łyżki
musztarda - 1 łyżka
oliwa z oliwek - 2 łyżki
pieprz czarny - 0,33 łyżeczki
sos Worcester - 1 łyżka
ser cheddar - 80 g
ser stilton - 30 g
szparagi zielone - 240 g
śmietana 18% - 3 łyżki
jajko - 2 szt.

Instrukcje przygotowania

1.SMAŻYMY SZPARAGI:
Oliwę rozgrzewamy na patelni. Dodajemy masło i rozsmarowujemy je po całości patelni. Gdy masło się rozpuści, dodajemy szparagi pozbawione zdrewniałych końcówek. Smażymy ok. 3 minut.
2.PRZYGOTOWUJEMY SOS SEROWY:
Ser cheddar ścieramy do miski na tarce o dużych oczkach. Dodajemy śmietanę, musztardę, żółtka. Całość mieszamy. Dodajemy pokruszony ser stilton i pieprz. Wszystkie składniki mieszamy, aż się połączą.
3.PODSMAŻAMY KROMKI CHLEBA:
Oliwę rozgrzewamy na patelni. Chleb kładziemy na patelnię i układamy na każdej z kromek po 4 szparagi. Na każdą nakładamy po 3 obfite łyżki sosu serowego. Całość smażymy ok. 2 minut.
4.ZAPIEKAMY GRZANKI:
Patelnię z grzankami przekładamy na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C z funkcją grillowania.
5.PODAJEMY GRZANKI:
Grzanki przekładamy na talerze i polewamy sosem worcester.
Welsh rarebit: grzanka z sosem serowym

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

SMAŻYMY SZPARAGI

Oliwę rozgrzewamy na patelni. Dodajemy masło i rozsmarowujemy je po całości patelni. Gdy masło się rozpuści, dodajemy szparagi pozbawione zdrewniałych końcówek. Smażymy ok. 3 minut.

2

PRZYGOTOWUJEMY SOS SEROWY

Ser cheddar ścieramy do miski na tarce o dużych oczkach. Dodajemy śmietanę, musztardę, żółtka. Całość mieszamy. Dodajemy pokruszony ser stilton i pieprz. Wszystkie składniki mieszamy, aż się połączą.

3

PODSMAŻAMY KROMKI CHLEBA

Oliwę rozgrzewamy na patelni. Chleb kładziemy na patelnię i układamy na każdej z kromek po 4 szparagi. Na każdą nakładamy po 3 obfite łyżki sosu serowego. Całość smażymy ok. 2 minut.

4

ZAPIEKAMY GRZANKI

Patelnię z grzankami przekładamy na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C z funkcją grillowania.

5

PODAJEMY GRZANKI

Grzanki przekładamy na talerze i polewamy sosem worcester.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1166,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

583,4 kcal

🥑

Tłuszcz

43,8 g

🌾

Węglowodany

23,1 g

🥬

Błonnik

25,2 g

💪

Białko

25,2 g

Podobne przepisy

Welsh rarebit: grzanka z sosem serowym - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl