Wegesmalec ze skwarkami • przepis • składniki • przygotowanie
Coś z sadu, coś z grządki, czyli tradycyjny smak w bezmięsnej wersji zamknięty w słoiczku. Zasmakuj w połączeniu jabłek i grochu, które Kinga wybrała na bazę swojego wegesmalcu ze skwarkami!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 20
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
NAMACZAMY I GOTUJEMY GROCH
Groch moczymy w wodzie przez 2-3 godziny. Odcedzamy, zalewamy wodą w garnku i gotujemy na małym ogniu do miękkości – ok. 1 godziny. Pod koniec gotowania solimy do smaku. Ugotowany groch odcedzamy i studzimy. Rozgniatamy widelcem lub praską do ziemniaków.
MARYNUJEMY I SMAŻYMY PIETRUSZKĘ NA SKWARKI
Korzeń pietruszki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Tak przygotowaną marynujemy w sosie sojowym przez 10-15 minut. Rozgrzewamy patelnię i smażymy pietruszkę na oleju tak długo, aż nabierze koloru i zacznie przypominać skwarki. Odstawiamy, studzimy.
SMAŻYMY I ŁĄCZYMY SKŁADNIKI NA SMALEC
Cebulę i jabłko kroimy w kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej i szklimy na nim cebulę. Dodajemy czosnek i jabłko. Wszystkie składniki smażymy do momentu, w którym jabłko będzie miękkie. Przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1745,7 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
87,3 kcal
Tłuszcz
1,2 g
Węglowodany
15,3 g
Błonnik
3,5 g
Białko
4,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Paszteciki z grzybami i soczewicą
Pyszne paszteciki z grzybami i soczewicą to idealny pomysł na spotkanie z rodziną lub przyjaciółmi. Koniecznie wypróbuj!

Mochi z zieloną herbatą z matcha
Masz ochotę na wyjątkowy deser inspirowany kuchnią w stylu azjatyckim? Spróbuj pysznych, kleistych mochi z dodatkiem zielonej herbaty matcha.

Drożdżowe zajączki na Wielkanoc
Delikatne i puszyste – takie są drożdżowe zajączki! Idealnie sprawdzą się jako słodka przekąska na wielkanocnym stole.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Meatloaf — pieczeń rzymska, ale po amerykańsku
Chcesz poznać jedno z najbardziej lubianych amerykańskich dań? Spróbuj meatloaf, czyli pieczeni rzymskiej przygotowanej w nieco odmienny sposób, bo z dodatkiem ketchupu. Zaintrygowany? Sprawdź nasz przepis!

Kurczak generała Tso
Kurczak generała Tso to jedna z najbardziej charakterystycznych potraw o chińsko-amerykańskim rodowodzie, które łączy w sobie chrupiące kawałki kurczaka w słodko-pikantnym sosie. Przygotowanie tego dania w domu jest prostsze, niż się wydaje — wystarczy kilka podstawowych składników i gotowe. Poznaj nasz przepis na to pyszne danie!

Jesiotr maślany z soczewicą i sosem grzybowym
Zobacz, jak po mistrzowsku przygotować delikatnego jesiotra! Jego smak doskonale podkreśla soczewica i sos grzybowy.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sernik z malinami na serku mascarpone
Jesteś ciekaw, jak smakuje sernik z malinami na serku mascarpone? Wypróbuj przepis Pawła Małeckiego i przygotuj go w domu!

Wegańska zupa z ciecierzycy
Prosta zupa z ciecierzycy z nutą wina i rozmarynu to doskonały pomysł na pyszny i aromatyczny wegański obiad.

Krakersy z chutneyem brzoskwiniowym
Szukasz przepisu na coś do chrupania? Mamy dla Ciebie smakowitą przekąskę! Krakersy i brzoskwiniowy chutney to połączenie idealne. Wypróbuj koniecznie!