zywieniesportowcow.pl

Wegańskie placki z cukinii • przepis • składniki • przygotowanie

Uwielbiają je nie tylko dorośli, ale też dzieci – placki z cukinii! Aromatyczne, chrupiące i niezwykle smaczne. Ich przygotowanie zajmuje chwilę. Kolejna krótka chwila to czas, w jakim znikają z talerzy!

Wegańskie placki z cukinii

Uwielbiają je nie tylko dorośli, ale też dzieci – placki z cukinii! Aromatyczne, chrupiące i niezwykle smaczne. Ich przygotowanie zajmuje chwilę. Kolejna krótka chwila to czas, w jakim znikają z talerzy!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula dymka - 1 szt.
ząbek czosnku - 2 szt.
cukinia - 1 szt.
woda - 5 łyżek
mąka kukurydziana - 26 g
mąka pszenna - 85 g
siemię lniane, mielone - 2 łyżki
pieprz czarny - 1 szczypta
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
sól - 1 łyżeczka
świeży koperek - 25 g
oliwa z oliwek - 2 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.ŚCIERAMY I ODSĄCZAMY CUKINIĘ:
Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach i przekładamy na sitko. Odsączamy z nadmiaru soku i przekładamy do miski. Posypujemy solą. Mieszamy, ponownie mocno odciskamy sok, a startą cukinię przedkładamy do osobnej miski.
2.PRZYGOTOWUJEMY SIEMIĘ LNIANE:
Siemię lniane przesypujemy do miseczki, zalewamy gorącą wodą i odstawiamy.
3.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA PLACKI:
Do startej i odsączonej cukinii na tarce o drobnych oczkach ścieramy czosnek. Dodajemy oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia, namoczone siemię lniane, posiekany koperek, szczypiorek z dymki i pieprz. Całość dokładnie mieszamy.
4.SMAŻYMY PLACKI:
Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę. Nakładamy po 1 łyżce ciasta i delikatnie rozpłaszczamy je z wierzchu. Placki smażymy na złoty kolor z obu stron. Po zdjęciu z patelni odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych.
Wegańskie placki z cukinii

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ŚCIERAMY I ODSĄCZAMY CUKINIĘ

Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach i przekładamy na sitko. Odsączamy z nadmiaru soku i przekładamy do miski. Posypujemy solą. Mieszamy, ponownie mocno odciskamy sok, a startą cukinię przedkładamy do osobnej miski.

2

PRZYGOTOWUJEMY SIEMIĘ LNIANE

Siemię lniane przesypujemy do miseczki, zalewamy gorącą wodą i odstawiamy.

3

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA PLACKI

Do startej i odsączonej cukinii na tarce o drobnych oczkach ścieramy czosnek. Dodajemy oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia, namoczone siemię lniane, posiekany koperek, szczypiorek z dymki i pieprz. Całość dokładnie mieszamy.

4

SMAŻYMY PLACKI

Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę. Nakładamy po 1 łyżce ciasta i delikatnie rozpłaszczamy je z wierzchu. Placki smażymy na złoty kolor z obu stron. Po zdjęciu z patelni odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

706,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

353,2 kcal

🥑

Tłuszcz

12,5 g

🌾

Węglowodany

53,6 g

🥬

Błonnik

10,5 g

💪

Białko

10,5 g

Podobne przepisy

Wegańskie placki z cukinii - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl