Wegańskie batoniki z masłem orzechowym • przepis • składniki • przygotowanie
Szukasz szybkiej słodkiej przekąski? Oto ona! Te wyjątkowe batoniki, które łączą w sobie słodki smak syropu klonowego z masłem orzechowym i grubo mieloną solą morską idealnie sprawdzą się w tej roli.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
POGRZEWAMY SKŁADNIKI KREMU ORZECHOWEGO
W rondelku umieszczamy masło orzechowe, syrop klonowy, napój kokosowo-ryżowy i sól. Składniki podgrzewamy, często mieszając, aż krem zacznie się gotować.
STUDZIMY KREM ORZECHOWY
Gorący krem przelewamy na migdałowy spód, studzimy na blacie, aż osiągnie temperaturę pokojową. Następnie ciasto przekładamy do lodówki i schładzamy przez ok. 30 minut, aż krem orzechowy stwardnieje.
PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ CZEKOLADOWĄ
Czekoladę łamiemy na kostki i rozpuszczamy w napoju kokosowo-ryżowym w kąpieli wodnej.
ROZPROWADZAMY POLEWĘ
Jeszcze ciepłą polewę czekoladową wylewamy na warstwę orzechowego kremu i równomiernie rozprowadzamy. Całość posypujemy do smaku odrobiną soli.
KROIMY BATONIKI
Gotowe ciasto na batoniki chłodzimy w zamrażarce przez ok. 30 minut, aż czekolada całkowicie stwardnieje. Ciasto kroimy na równe części i podajemy jako batoniki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4060 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
406 kcal
Tłuszcz
29,3 g
Węglowodany
22,7 g
Błonnik
11,4 g
Białko
11,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Gravlax z tartymi buraczkami
Gravlax, czyli łosoś peklowany w soli i cukrze, a także… buraczkach! To wyjątkowe połączenie, które zachwyci niejedno podniebienie.

Marmolada cytrynowa z imbirem
Wystarczą trzy składniki, żeby przygotować aromatyczną marmoladę! Zachwyć się jej cytrusowym smakiem.

Szybkie tosty z grzybami
Tosty to doskonały pomysł na szybkie śniadanie. A te z pieczarkami, pomidorami i bazylią jeszcze dodatkowo pysznie smakują.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Gnocchi z grzybami i brukselką
Pyszne kluseczki podane z zaskakującą kompozycją pieczarek, brukselki i przypraw oraz delikatnych kawałków mango.

Czekoladowa karpatka
Klasyczna karpatka z kakaowym twistem! To ciasto osłodzi każdą okazję, na przykład Dzień Babci i Dzień Dziadka. Słodki poczęstunek połączy pokolenia przy jednym stole i zapewni moc dobrych wspomnień.

Placuszki z kaszy manny
Puszyste, miękkie placuszki z kaszy manny nie tylko dostarczą Ci cennej energii na początek dnia, ale także zaskoczą swoim nietypowym smakiem. Dodatek banana w składzie czyni je jeszcze smaczniejszymi i szczególnie lubianymi przez dzieci! Przygotowanie tych placków nie zajmuje wiele czasu, a efekt z pewnością zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Poznaj nasz sposób na ten smakołyk!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Wrapy z kurczakiem w sosie mango
Lubisz eksperymentować w kuchni? Jeśli tak, ten przepis jest właśnie dla Ciebie! Przygotuj kurczaka w słodko-ostrym sosie mango z dodatkiem świeżych ziół.

Sałatka z grillowaną kukurydzą i cukinią
Do czego wykorzystać grillowaną kukurydzę i cukinię? Sprawdź przepis Kingi na pyszną sałatkę i zasmakuj w grillowanych warzywach z wędzonym twarogiem.

Wegetariańskie knedle z wytrawnym farszem twarogowym
Sięgnij po klasyk w nowej, wegetariańskiej wersji! Ten przepis z pewnością zagości u Ciebie na dłużej!