zywieniesportowcow.pl

Wegańskie batoniki z masłem orzechowym • przepis • składniki • przygotowanie

Szukasz szybkiej słodkiej przekąski? Oto ona! Te wyjątkowe batoniki, które łączą w sobie słodki smak syropu klonowego z masłem orzechowym i grubo mieloną solą morską idealnie sprawdzą się w tej roli.

Wegańskie batoniki z masłem orzechowym

Szukasz szybkiej słodkiej przekąski? Oto ona! Te wyjątkowe batoniki, które łączą w sobie słodki smak syropu klonowego z masłem orzechowym i grubo mieloną solą morską idealnie sprawdzą się w tej roli.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
łatwy

Składniki

olej kokosowy - 3 łyżki
ekstrakt waniliowy - 1 łyżeczka
mąka migdałowa - 1,5 szkl
masło orzechowe - 1 szkl
syrop klonowy - 0,5 szkl
sól - 0,25 łyżeczki
czekolada gorzka - 100 g
sól morska -
napój ryżowo-kokosowy - 45 ml

Instrukcje przygotowania

1.POGRZEWAMY SKŁADNIKI KREMU ORZECHOWEGO:
W rondelku umieszczamy masło orzechowe, syrop klonowy, napój kokosowo-ryżowy i sól. Składniki podgrzewamy, często mieszając, aż krem zacznie się gotować.
2.STUDZIMY KREM ORZECHOWY:
Gorący krem przelewamy na migdałowy spód, studzimy na blacie, aż osiągnie temperaturę pokojową. Następnie ciasto przekładamy do lodówki i schładzamy przez ok. 30 minut, aż krem orzechowy stwardnieje.
3.PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ CZEKOLADOWĄ:
Czekoladę łamiemy na kostki i rozpuszczamy w napoju kokosowo-ryżowym w kąpieli wodnej.
4.ROZPROWADZAMY POLEWĘ:
Jeszcze ciepłą polewę czekoladową wylewamy na warstwę orzechowego kremu i równomiernie rozprowadzamy. Całość posypujemy do smaku odrobiną soli.
5.KROIMY BATONIKI:
Gotowe ciasto na batoniki chłodzimy w zamrażarce przez ok. 30 minut, aż czekolada całkowicie stwardnieje. Ciasto kroimy na równe części i podajemy jako batoniki.
Wegańskie batoniki z masłem orzechowym

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 10

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

POGRZEWAMY SKŁADNIKI KREMU ORZECHOWEGO

W rondelku umieszczamy masło orzechowe, syrop klonowy, napój kokosowo-ryżowy i sól. Składniki podgrzewamy, często mieszając, aż krem zacznie się gotować.

2

STUDZIMY KREM ORZECHOWY

Gorący krem przelewamy na migdałowy spód, studzimy na blacie, aż osiągnie temperaturę pokojową. Następnie ciasto przekładamy do lodówki i schładzamy przez ok. 30 minut, aż krem orzechowy stwardnieje.

3

PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ CZEKOLADOWĄ

Czekoladę łamiemy na kostki i rozpuszczamy w napoju kokosowo-ryżowym w kąpieli wodnej.

4

ROZPROWADZAMY POLEWĘ

Jeszcze ciepłą polewę czekoladową wylewamy na warstwę orzechowego kremu i równomiernie rozprowadzamy. Całość posypujemy do smaku odrobiną soli.

5

KROIMY BATONIKI

Gotowe ciasto na batoniki chłodzimy w zamrażarce przez ok. 30 minut, aż czekolada całkowicie stwardnieje. Ciasto kroimy na równe części i podajemy jako batoniki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4060 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

406 kcal

🥑

Tłuszcz

29,3 g

🌾

Węglowodany

22,7 g

🥬

Błonnik

11,4 g

💪

Białko

11,4 g

Podobne przepisy

Wegańskie batoniki z masłem orzechowym - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl