zywieniesportowcow.pl

Wegański sernik na korzennym spodzie • przepis • składniki • przygotowanie

Sernik na spodzie z kaszy gryczanej? Takie przepisy tylko u Kingi Paruzel! Spróbuj tego pysznego połączenia!

Wegański sernik na korzennym spodzie

Sernik na spodzie z kaszy gryczanej? Takie przepisy tylko u Kingi Paruzel! Spróbuj tego pysznego połączenia!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni

Składniki

cynamon - 6 łyżeczek
daktyle suszone - 135 g
wiórki kokosowe - 45 g
cytryna - 3 szt.
wanilia - 3 g
orzech nerkowca - 350 g
sól morska - 1 szczypta
czekolada gorzka >70% kakao - 100 g
mleczko kokosowe - 4 łyżki
olej kokosowy - 2 łyżki
syrop klonowy - 80 g
kasza gryczana - 80 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SPÓD SERNIKA:
Okrągłą formę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Do misy malaksera wrzucamy połowę karmelizowanej gryki, wiórki kokosowe, daktyle (jeśli są suche, należy zalać je ciepłą wodą i odstawić na 10 minut, po czym odcedzić), olej kokosowy i odrobinę soli morskiej. Całość miksujemy do połączenia się składników. Następnie dodajemy resztę kaszy i mieszamy. Wykładamy na spód przygotowanej formy, dokładnie dociskając. Wkładamy do lodówki.
2.MIKSUJEMY SKŁADNIKI MASY SEROWEJ:
Przygotowujemy masę. Do misy malaksera wkładamy orzechy nerkowca. Wyciągamy mleczko kokosowe z lodówki, do masy dodajemy tylko krem, który znajduje się na wierzchu. Dodajemy syrop klonowy, olej kokosowy, ekstrakt lub ziarna z laski wanilii, skórkę otartą z trzech cytryn i sok wyciśnięty z jednej cytryny. Dodajemy szczyptę soli morskiej. Wszystkie składniki miksujemy do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
3.SCHŁADZAMY SERNIK:
Masę wylewamy na przygotowany spód. Przykrywamy szczelnie folią aluminiową i wkładamy do zamrażalnika na co najmniej 4 godziny. Wszystkie składniki polewy przekładamy do rondelka i roztapiamy na małym ogniu. Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika około 20 minut przed podaniem. Dekorujemy polewą i pozostałą gryką.
Wegański sernik na korzennym spodzie

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SPÓD SERNIKA

Okrągłą formę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Do misy malaksera wrzucamy połowę karmelizowanej gryki, wiórki kokosowe, daktyle (jeśli są suche, należy zalać je ciepłą wodą i odstawić na 10 minut, po czym odcedzić), olej kokosowy i odrobinę soli morskiej. Całość miksujemy do połączenia się składników. Następnie dodajemy resztę kaszy i mieszamy. Wykładamy na spód przygotowanej formy, dokładnie dociskając. Wkładamy do lodówki.

2

MIKSUJEMY SKŁADNIKI MASY SEROWEJ

Przygotowujemy masę. Do misy malaksera wkładamy orzechy nerkowca. Wyciągamy mleczko kokosowe z lodówki, do masy dodajemy tylko krem, który znajduje się na wierzchu. Dodajemy syrop klonowy, olej kokosowy, ekstrakt lub ziarna z laski wanilii, skórkę otartą z trzech cytryn i sok wyciśnięty z jednej cytryny. Dodajemy szczyptę soli morskiej. Wszystkie składniki miksujemy do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.

3

SCHŁADZAMY SERNIK

Masę wylewamy na przygotowany spód. Przykrywamy szczelnie folią aluminiową i wkładamy do zamrażalnika na co najmniej 4 godziny. Wszystkie składniki polewy przekładamy do rondelka i roztapiamy na małym ogniu. Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika około 20 minut przed podaniem. Dekorujemy polewą i pozostałą gryką.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

9542,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1192,8 kcal

🥑

Tłuszcz

65,1 g

🌾

Węglowodany

135,8 g

🥬

Błonnik

22,8 g

💪

Białko

22,8 g

Podobne przepisy

Wegański sernik na korzennym spodzie - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl