zywieniesportowcow.pl

Wegański pasztet z orzechami włoskimi • przepis • składniki • przygotowanie

Pyszny, wegański pasztet przygotowany na bazie orzechów włoskich będzie świetnym pomysłem na śniadanie, zwłaszcza to wielkanocne. Wypróbuj przepis Kingi i przekonaj się, jakie pyszne są roślinne zamienniki mięsa!

Wegański pasztet z orzechami włoskimi

Pyszny, wegański pasztet przygotowany na bazie orzechów włoskich będzie świetnym pomysłem na śniadanie, zwłaszcza to wielkanocne. Wypróbuj przepis Kingi i przekonaj się, jakie pyszne są roślinne zamienniki mięsa!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

orzech włoski - 200 g
oliwa z oliwek - 2 łyżki
cebula - 1 szt.
czosnek główka - 2 ząbki
majeranek suszony - 1 łyżeczka
papryka wędzona mielona - 1 łyżeczka
sos sojowy - 5 łyżek
sok z cytryny - 4 łyżki
pomidor suszony - 4 szt.
agar - 1 łyżeczka
woda - 400 ml
sól - 1 szczypta
pieprz czarny - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PODSMAŻAMY SKŁADNIKI:
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Cebulę kroimy w dość drobną kostkę i smażymy, aż się zeszkli. Czosnek bardzo drobno siekamy i dodajemy pod koniec podsmażania cebuli na patelnię wraz z majerankiem i wędzoną papryką. Całość smażymy jeszcze ok. 30 sekund, uważając, aby czosnek się nie przypalił.
2.BLENDUJEMY MASĘ NA PASZTET:
Do kielicha blendera lub rozdrabniacza dodajemy odcedzone orzechy włoskie i wszystkie pozostałe składniki poza wodą. Całość dokładnie blendujemy lub rozdrabniamy.
3.GOTUJEMY MASĘ NA PASZTET:
Masę na pasztet przekładamy do garnka, dodajemy wodę, delikatnie mieszamy i zagotowujemy. Po zagotowaniu pasztet zdejmujemy z ognia i ewentualnie doprawiamy dodatkowo do smaku.
4.CHŁODZIMY PASZTET:
Gotową masę przekładamy do pojemnika i kiedy wystygnie, chłodzimy w lodówce do momentu, aż stężeje.
Wegański pasztet z orzechami włoskimi

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PODSMAŻAMY SKŁADNIKI

Na patelni rozgrzewamy oliwę. Cebulę kroimy w dość drobną kostkę i smażymy, aż się zeszkli. Czosnek bardzo drobno siekamy i dodajemy pod koniec podsmażania cebuli na patelnię wraz z majerankiem i wędzoną papryką. Całość smażymy jeszcze ok. 30 sekund, uważając, aby czosnek się nie przypalił.

2

BLENDUJEMY MASĘ NA PASZTET

Do kielicha blendera lub rozdrabniacza dodajemy odcedzone orzechy włoskie i wszystkie pozostałe składniki poza wodą. Całość dokładnie blendujemy lub rozdrabniamy.

3

GOTUJEMY MASĘ NA PASZTET

Masę na pasztet przekładamy do garnka, dodajemy wodę, delikatnie mieszamy i zagotowujemy. Po zagotowaniu pasztet zdejmujemy z ognia i ewentualnie doprawiamy dodatkowo do smaku.

4

CHŁODZIMY PASZTET

Gotową masę przekładamy do pojemnika i kiedy wystygnie, chłodzimy w lodówce do momentu, aż stężeje.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1500,1 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

375 kcal

🥑

Tłuszcz

33,1 g

🌾

Węglowodany

11,3 g

🥬

Błonnik

6 g

💪

Białko

13,6 g

Podobne przepisy

Wegański pasztet z orzechami włoskimi - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl