zywieniesportowcow.pl

Pomidory faszerowane fasolą i mięsem mielonym • przepis • składniki • przygotowanie

Słodkie pomidory malinowe z mięsnym farszem z dodatkiem fasoli? Wypróbuj przepis!

Pomidory faszerowane fasolą i mięsem mielonym

Słodkie pomidory malinowe z mięsnym farszem z dodatkiem fasoli? Wypróbuj przepis!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

cebula - 2 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
fasola czerwona z puszki - 400 g
koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
olej - 2 łyżki
oliwa z oliwek - 1 łyżka
papryka mielona ostra - 1 łyżeczka
sól - 1 szczypta
szynka gotowana - 75 g
pomidor malinowy - 250 g
ząbek czosnku - 2 szt.
mięso mielone wołowo-wieprzowe - 350 g

Instrukcje przygotowania

1.WYDRĄŻAMY POMIDORY:
Pomidory myjemy. Z każdego odkrawamy górną część i zachowujemy ją na później. Następnie wydrążamy je (najlepiej za pomocą łyżki do wykrawania melona).
2.SMAŻYMY FARSZ:
Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę. Mięso mielone smażymy na rozgrzanej oliwie, aż będzie kruche i nabierze brązowego koloru. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką mieloną. Dodajemy cebulę, czosnek i szynkę pokrojoną w kostkę. Smażymy razem przez 3 minuty. Dodajemy koncentrat pomidorowy i smażymy przez 1 minutę. Fasolę odcedzamy na sitku, płuczemy i odsączamy. Dodajemy do pozostałych składników i smażymy przez 4‑5 minut, mieszając od czasu do czasu.
3.FASZERUJEMY POMIDORY:
Pomidory doprawiamy w środku solą i pieprzem. Napełniamy farszem. Pozostałą masę z mięsa mielonego przekładamy do natłuszczonego oliwą naczynia żaroodpornego, a następnie układamy w niej pomidory.
4.PIECZEMY POMIDORY:
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C przez ok. 20 minut. Po 10 minutach pieczenia pomidory przykrywamy odkrojoną górną częścią i pieczemy do końca razem. Podajemy z ryżem ziołowym lub chlebem pita.
Pomidory faszerowane fasolą i mięsem mielonym

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

WYDRĄŻAMY POMIDORY

Pomidory myjemy. Z każdego odkrawamy górną część i zachowujemy ją na później. Następnie wydrążamy je (najlepiej za pomocą łyżki do wykrawania melona).

2

SMAŻYMY FARSZ

Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę. Mięso mielone smażymy na rozgrzanej oliwie, aż będzie kruche i nabierze brązowego koloru. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką mieloną. Dodajemy cebulę, czosnek i szynkę pokrojoną w kostkę. Smażymy razem przez 3 minuty. Dodajemy koncentrat pomidorowy i smażymy przez 1 minutę. Fasolę odcedzamy na sitku, płuczemy i odsączamy. Dodajemy do pozostałych składników i smażymy przez 4‑5 minut, mieszając od czasu do czasu.

3

FASZERUJEMY POMIDORY

Pomidory doprawiamy w środku solą i pieprzem. Napełniamy farszem. Pozostałą masę z mięsa mielonego przekładamy do natłuszczonego oliwą naczynia żaroodpornego, a następnie układamy w niej pomidory.

4

PIECZEMY POMIDORY

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C przez ok. 20 minut. Po 10 minutach pieczenia pomidory przykrywamy odkrojoną górną częścią i pieczemy do końca razem. Podajemy z ryżem ziołowym lub chlebem pita.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1637,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

409,3 kcal

🥑

Tłuszcz

22,9 g

🌾

Węglowodany

26,7 g

🥬

Błonnik

26,5 g

💪

Białko

26,5 g

Podobne przepisy

Pomidory faszerowane fasolą i mięsem mielonym - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl