Wątróbki drobiowe ze smażonymi truskawkami i morelami z plackami • przepis • składniki • przygotowanie
Zaskakujące połączenie wątróbki i soczystych owoców. Proste, szybkie i pyszne danie inspirowane kuchnią staropolską.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ ŚCIERECZKĘ PŁÓCIENNĄ
Wątróbki Oczyszczone wątróbki przekładamy do naczynia, dodajemy kilka gałązek świeżego rozmarynu oraz około 2 łyżek oleju.
WĄTRÓBKI DOKŁADNIE OBTACZAMY
w marynacie i odstawiamy do lodówki na 10-15 minut.
PLACKI MIESZANKĘ DO
wypieku chleba przekładamy do naczynia, dodajemy ciepłą wodę, odrobinę soli i pieprzu, mieszamy.
DODAJEMY POSIEKANE PISTACJE,
zalewę olejową i posiekane suszone pomidory.
DOKŁADNIE MIESZAMY.
CIASTO POSYPUJEMY Z
góry mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 20 minut.
Z WYROŚNIĘTEGO CIASTA
formujemy wałek, który tniemy na małe kawałki.
FORMUJEMY PLACKI O
grubości 0,5-1 cm (im cieńsze placki, tym szybciej je usmażymy). KAŻDY PLACEK OBTACZAMY: w mące.
TAK PRZYGOTOWANE PLACKI
smażymy na rozgrzanej patelni z niewielką ilością masła.
WĄTRÓBKI Z OWOCAMI
Truskawki i morele kroimy na ćwiartki.
DYMKI KROIMY NA
większe cząstki.
NA TEJ SAMEJ
patelni smażymy zamarynowane wątróbki do zarumienienia z obu stron. PRZESMAŻONE WĄTRÓBKI ZDEJMUJEMY: z patelni. NA PATELNIĘ WRZUCAMY: dymki.
GDY SIĘ ZARUMIENIĄ
– dodajemy morele oraz niewielką ilość oleju, smażymy około 3 minut (morele obracamy w trakcie smażenia). ZAWARTOŚĆ PATELNI PRZEKŁADAMY: na talerz.
NASTĘPNIE SMAŻYMY TRUSKAWKI,
dodajemy gałązkę rozmarynu i odrobinę cukru.
PO 1 MINUCIE
smażenia całość zalewamy octem balsamicznym, gotujemy do zredukowania sosu.
DODAJEMY POKROJONE W
małe kostki masło, gdy się rozpuści, wkładamy przysmażone wcześniej dymki, morele oraz podsmażone wątróbki. CAŁOŚĆ GOTUJEMY OKOŁO: 3-4 minut.
DOPRAWIAMY SOLĄ,
pieprzem.
DODAJEMY POKRUSZONE PISTACJE
oraz kilka pokrojonych suszonych pomidorów.
JAK PODAWAĆ TAK
przygotowane wątróbki z owocami przekładamy na talerz, podajemy z wcześniej przysmażonymi plackami.
DEKORUJEMY DYMKAMI I
przysmażonymi morelami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2674,0 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
668,5 kcal
Tłuszcz
29,2 g
Węglowodany
87,6 g
Błonnik
17,6 g
Białko
17,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Chłodnik litewski
Chłodnik litewski to niezwykle orzeźwiające danie, które doskonale sprawdza się w gorące letnie dni. To tradycyjna potrawa kuchni litewskiej, a także polskiej, bogata w świeże warzywa i zsiadłe mleko. Prawdziwa uczta smaków! W jaki sposób przyrządzić rewelacyjny, oryginalny chłodnik litewski? Poznaj nasz sposób na to danie!

Donuty dyniowe
Dynia to cudowne warzywo! Wypróbuj pyszne donuty z dodatkiem purée z dyni!

Life changing bread
Jaki jest chleb zmieniający życie? Przede wszystkim pyszny! Poza tym nie zawiera mąki ani drożdży, za to jest pełen ziaren i migdałów. Przekonaj się, jaki jest dobry!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Naleśniki proteinowe z truskawkami
Jaki jest ten pomysł Kingi na śniadanie? Prosty, pyszny, pełen białka i słodki! Przygotuj naleśniki proteinowe z truskawkami i ciesz się pożywnym i smacznym śniadaniem.

Zimowa sałatka z fasolą, tofu i sosem jogurtowym
Świeże warzywa, owoce, nuta słodyczy i aromatycznej mięty – to składniki tworzące sałatkę idealną nawet na zimowe wieczory.

Konfitura z gruszek i jeżyn z lawendą
Oryginalny dodatek do ciast, bułeczek lub rogalików – słodka konfitura kryjąca w sobie smaki lata oraz lawendową nutę.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Gwiazdki Czar
Mięciutki czekoladowy biszkopt, wiśnie w żelu i cynamonowy mus – wszystko połączone w jednym, smakowitym deserze. Pycha!

Zupa Tom Yum
Zupa Tom Yum to klasyczne danie kuchni tajskiej, które słynie z wyrazistego, pikantno-kwaśnego smaku. Jest to aromatyczna zupa, której w oryginale głównymi składnikami są trawa cytrynowa, galangal, liście limonki kaffir oraz chili. Tom Yum często serwuje się z krewetkami lub kurczakiem. Poznajcie nasz przepis na zupę Tom Yum, której smak pozwala przenieść się do serca Tajlandii!

Golonka w kapuście
Golonka duszona w kapuście to prawdziwa perełka kuchni tradycyjnej, którą bez problemu przyrządzisz w zaciszu swojej kuchni. Miękkie, soczyste mięso, idealnie komponujące się z lekko kwaśną kapustą, to połączenie, które od lat cieszy się uznaniem w polskich domach. Odkryj nasz pyszny sposób na golonkę w kapuście!