Roladki schabowe - ze szpinakiem i suszonymi pomidorami • przepis • składniki • przygotowanie
Masz w perspektywie rodzinny obiad, a może nawet uroczystość? Mamy dla Ciebie świetną propozycję na obiad! Soczyste mięso schabowe, nadziewane szpinakiem i suszonymi pomidorami, otulone chrupiącą panierką to prawdziwa uczta dla podniebienia. Przygotuj je z nami i zachwyć swoich bliskich!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY MIĘSO
Mięso kroimy na 6 plastrów i cienko rozbijamy tłuczkiem, aby uzyskać równomierną grubość.
DOPRAWIAMY MIĘSO
Mięso doprawiamy solą oraz pieprzem i z jednej strony smarujemy musztardą.
PRZYGOTOWUJEMY FARSZ
Na patelni rozgrzewamy masło. Obieramy i siekamy drobno czosnek. Wrzucamy na patelnię i smażymy przez pół minuty. Wrzucamy szpinak i dusimy, aż straci objętość i całkowicie odparuje z niego woda. W międzyczasie lekko solimy i dodajemy trochę pieprzu. Po usmażeniu farsz przekładamy do miski do przestudzenia, a patelnię myjemy. Suszone pomidory wyjmujemy ze słoiczka i odsączamy z nadmiaru oleju.
FASZERUJEMY MIĘSO
Na brzeg każdego plastra mięsa nakładamy po ok. 2 łyżki szpinaku oraz po jednym kawałku suszonego pomidora. Zwijamy ciasno, zakładając do środka boki plastrów.
PANIERUJEMY ROLADKI
Jajka roztrzepujemy widelcem i delikatnie je solimy. Do osobnego talerza wsypujemy bułkę tartą. Na patelnię wlewamy olej, tak, aby pokrył całe dno patelni. Rozgrzewamy go. Panierujemy roladki: najpierw zanurzamy je w jajku, następnie obtaczamy z każdej strony w bułce tartej.
SMAŻYMY ROLADKI
Roladki układamy na patelni i jeśli są raczej płaskie, smażymy je przez ok. 8 minut, następnie przekręcamy na drugą stronę i znów smażymy ok. 8 minut. Jeśli roladki wyszły bardziej pękate, smażymy je z czterech stron, po ok. 4 minuty na każdą z nich. Usmażone mięso odkładamy na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1680,7 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
280,1 kcal
Tłuszcz
10,5 g
Węglowodany
16,1 g
Błonnik
1,1 g
Białko
30,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Karaibskie smoothie owocowe z sałatą
Egzotyczne owoce, orzechy, miód i świeża sałata. To smoothie na pewno Ci zasmakuje!

Sałatka krabowa z makaronem ryżowym
Jest szybka i pyszna, więc stworzona do tego, by podać ją na sylwestrowej imprezie! Sałatka krabowa z makaronem ryżowym to chrupiące warzywa i wyjątkowy dressing: połączenie godne wielkiego świętowania!

Tort owocowy z bitą śmietaną
Świeże owoce, biszkopt i śmietanowy krem – prosty sposób na pyszny, efektowny i bardzo orzeźwiający deser. Spróbuj!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Filet z łososia z kremowym coulis z soczewicy i pastą z oliwek
Wystarczy niecała godzina, by ze świeżego łososia wyczarować przepyszne danie!

Owoce pod owsiano-orzechową kruszonką
Klasyczne crumble to idealny domowy deser dla łasuchów w każdym wieku. Wykorzystaj ulubione owoce, przygotuj kruszonkę i podaj coś pysznego na słodki podwieczorek!

Tradycyjne pączki z kremem budyniowym
Jesteś miłośnikiem tradycyjnych pączków? Wypróbuj przepis Pawła i przygotuj je samodzielnie w domu! Krem budyniowy i cukier trzcinowy dodają im słodkości.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Halloweenowa panna cotta
Zobacz, jak przygotować efektowną panna cottę, która sprawdzi się podczas każdego przyjęcia halloweenowego!

Sernik pistacjowy z serka wiejskiego
Przepis na bezglutenowy, delikatny i smaczny sernik pistacjowy z serka wiejskiego już czeka na Ciebie.

Makaron z cukinii z jaglanymi pulpetami
Wypróbuj przepis Darii na makaron z cukinii. Podany z sosem pomidorowym i jaglanymi pulpetami z nutą orzechów, smakuje wyśmienicie!