Piernikowa rolada z kremem jabłkowo-cynamonowym • przepis • składniki • przygotowanie
Zapach świąt zamknięty w jednym cieście – aromatyczny cynamon, przyprawa do piernika i jabłka. Daj się skusić na roladę wg przepisu Pawła!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO BISZKOPTOWE
Białka oddzielamy od żółtek. Do misy miksera wlewamy białka. Ubijamy je, stopniowo dodając cukier. Gdy masa będzie sztywna, dodajemy pojedynczo żółtka, nadal ubijając. Do masy dodajemy przyprawę do piernika i przesiewamy przez sitko mąkę. Delikatnie, za pomocą łopatki, mieszamy masę.
PIECZEMY BISZKOPT
Masę wylewamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Łopatką wyrównujemy biszkopt. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C i pieczemy około 15 minut. Wyciągamy z piekarnika i przykrywamy czystą ściereczką. Studzimy.
PRZYGOTOWUJEMY KREM CYNAMONOWO-JABŁKOWY
Śmietankę ubijamy. Żelatynę zalewamy sokiem i czekamy, aż napęcznieje. Następnie rozpuszczamy ją w mikrofalówce lub kąpieli wodnej. Dodajemy kilka łyżeczek ubitej śmietanki do żelatyny i mieszamy. Serek (o temperaturze pokojowej) dodajemy do śmietanki i delikatnie łączymy oba składniki. Dodajemy żelatynę. Całość mieszamy. Krem doprawiamy cynamonem i raz jeszcze mieszamy. Krem odstawiamy na bok do momentu, aż zacznie tężeć.
ZWIJAMY ROLADĘ
Biszkopt wyciągamy z formy, odklejamy papier do pieczenia. Na blacie biszkoptowym cienko rozsmarowujemy konfiturę jabłkową. Na nią wykładamy ¾ kremu. Roladę zwijamy, nadając jej ładny kształt. Wstawiamy do lodówki do całkowitego zestalenia się kremu (najlepiej na noc).
DEKORUJEMY ROLADĘ
Zatemperowaną czekoladę przekładamy do kornetu i ozdabiamy nią roladę. Pozostały krem przekładamy do worka cukierniczego. Na roladzie robimy dekorację. Całość oprószamy gorzkim kakao. Roladę możemy ozdobić cukrowymi ozdobami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3510 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
351 kcal
Tłuszcz
20,3 g
Węglowodany
34,6 g
Błonnik
8,1 g
Białko
8,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Konfitura z cukinii i pomidorów
Zachowaj smak sezonowych warzyw, by powrócić do niego w jesienne dni! Konfitura z cukinii i pomidorów będzie świetnym dodatkiem do ryb i naleśników!

Konfitura truskawkowo-porzeczkowa
Klasyczny pomysł na pyszny dżem, który nawet w te chłodniejsze dni przypomni o najbardziej wyczekiwanych smakach lata.

Ciastka pisanki
Domowe ciastka pisanki to idealne, chrupiące słodkości przełożone kremem czekoladowym. Przygotuj pyszne przekąski na Wielkanoc i udekoruj je z najmłodszymi członkami rodziny!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Soczewiaki z pieczarkami i kwaśną śmietaną
Zielona soczewica i pieczarki to podstawa wyśmienitego farszu, którym wypełnisz regionalne soczewiaki – kotleciki ziemniaczane, które świetnie sprawdzą się zarówno jako danie główne, jak i dodatek do zupy.

Zupa kurkowa
Zupa kurkowa to jedno z tych dań, które przywołują wspomnienia letnich spacerów po lesie i zapach świeżo zebranych grzybów. Jej wyjątkowy smak i aromat zawdzięcza przede wszystkim kurkom, które nadają zupie delikatnego aromatu lasu. Ta zupa to prawdziwa gratka dla miłośników grzybów, idealnie sprawdzająca się zarówno jako przystawka, jak i danie główne.

Grzybowa zupa z podgrzybków z pieczonym dorszem
Jak smakują grzyby z dorszem? Wypróbuj przepis Karola na zupę z podgrzybków i przekonaj się sam!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ciasto kokosowo-ananasowe
Niesamowicie intensywne i różnorodne w smaku ciasto z musem czekoladowym, kokosowym i kremem angielskim. Lekkie i pyszne.

Szaszłyki z krewetek po azjatycku
Orientalne klopsiki z krewetek podane z soczystym grejpfrutem z dodatkiem imbiru i sosu sojowego. Warto spróbować!

Lahmacun, czyli pizza w stylu tureckim
Pyszne, chrupiące ciasto z farszem z mięsa mielonego i pomidorów to danie, które będzie idealnym urozmaiceniem klasycznego grilla. Wypróbuj ten orientalny przepis przy najbliższej okazji!