zywieniesportowcow.pl

Udka w kiszonej kapuście z purée kaparowym • przepis • składniki • przygotowanie

Pyszne nawiązanie do kuchni niemieckiej. Puszyste purée z kaparami i chrupiący kurczak smakują fenomenalnie!

Udka w kiszonej kapuście z purée kaparowym

Pyszne nawiązanie do kuchni niemieckiej. Puszyste purée z kaparami i chrupiący kurczak smakują fenomenalnie!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

kapusta biała - 0,5 kg
pieprz biały - 1 szczypta
cebula - 120 g
kapar - 100 g
kumin - 5 g
masło - 250 g
olej rzepakowy - 2 łyżki
natka pietruszki - 5 g
sól - 1 szczypta
majeranek suszony - 5 g
kurczak udko - 1 kg
ziemniak - 1 kg
boczek surowy - 500 g
kapusta kwaszona - 0,5 kg
ząbek czosnku - 5 szt.
kiełbasa myśliwska - 100 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE UDA MARYNUJEMY:
solą i białym pieprzem.
2.2 ZĄBKI CZOSNKU:
drobno siekamy, dodajemy do nich sól, rozcieramy.
3.KILKA ZIAREN KMINKU:
siekamy i mieszamy z roztartym czosnkiem, następnie nacieramy uda kurczaka od strony mięsa.
4.DO GARNKA Z:
grubym dnem wlewamy niewielką ilość oleju rzepakowego.
5.KURCZAKA SMAŻYMY OD:
strony skóry na brązowy kolor.
6.PODSMAŻONEGO KURCZAKA PRZEKŁADAMY:
do naczynia żaroodpornego.
7.KISZONĄ KAPUSTĘ KROIMY:
na mniejsze części.
8.KROIMY SŁODKĄ KAPUSTĘ,:
a także 2 plastry boczku kroimy na grube kawałki.
9.WRZUCAMY JE DO:
garnka, w którym smażył się kurczak i krótko przesmażamy.
10.KIEŁBASĘ MYŚLIWSKĄ KROIMY:
i dodajemy do garnka z boczkiem oraz pokrojonymi w plastry 3 ząbkami czosnku.
11.WSZYSTKO RAZEM:
przesmażamy.
12.DO CAŁOŚCI DODAJEMY:
cebulę pokrojoną w kostkę.
13.MIESZAMY, DODAJEMY KAPUSTĘ:
(jeżeli kapusta jest zbyt sucha możemy dodać 200 ml wody).
14.DOPRAWIAMY ODROBINĄ MAJERANKU,:
kminkiem, białym mielonym pieprzem i odrobiną soli.
15.NA KAPUSTĘ PRZEKŁADAMY:
kurczaka, mięsem do dołu.
16.PRZYKRYWAMY, ZMNIEJSZAMY OGIEŃ:
do minimum, dusimy około 30- 35 minut.
17.OBRANE ZIEMNIAKI GOTUJEMY:
do miękkości.
18.ODCEDZAMY I JESZCZE:
chwilę odparowujemy na kuchence.
19.ZIEMNIAKI MIKSUJEMY ZA:
pomocą blendera, dodajemy kostkę masła pokrojoną na mniejsze części i biały mielony pieprz.
20.
CAŁOŚĆ MIESZAMY.
21.DODAJEMY KAPARY,:
mieszamy.
22.JAK PODAWAĆ KAPUSTĘ:
wykładamy na talerz, obok kapusty wykładamy purée i kurczaka.
23.DEKORUJEMY KILKOMA LISTKAMI:
natki pietruszki.
Udka w kiszonej kapuście z purée kaparowym

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE UDA MARYNUJEMY

solą i białym pieprzem.

2

2 ZĄBKI CZOSNKU

drobno siekamy, dodajemy do nich sól, rozcieramy.

3

KILKA ZIAREN KMINKU

siekamy i mieszamy z roztartym czosnkiem, następnie nacieramy uda kurczaka od strony mięsa.

4

DO GARNKA Z

grubym dnem wlewamy niewielką ilość oleju rzepakowego.

5

KURCZAKA SMAŻYMY OD

strony skóry na brązowy kolor.

6

PODSMAŻONEGO KURCZAKA PRZEKŁADAMY

do naczynia żaroodpornego.

7

KISZONĄ KAPUSTĘ KROIMY

na mniejsze części.

8

KROIMY SŁODKĄ KAPUSTĘ,

a także 2 plastry boczku kroimy na grube kawałki.

9

WRZUCAMY JE DO

garnka, w którym smażył się kurczak i krótko przesmażamy.

10

KIEŁBASĘ MYŚLIWSKĄ KROIMY

i dodajemy do garnka z boczkiem oraz pokrojonymi w plastry 3 ząbkami czosnku.

11

WSZYSTKO RAZEM

przesmażamy.

12

DO CAŁOŚCI DODAJEMY

cebulę pokrojoną w kostkę.

13

MIESZAMY, DODAJEMY KAPUSTĘ

(jeżeli kapusta jest zbyt sucha możemy dodać 200 ml wody).

14

DOPRAWIAMY ODROBINĄ MAJERANKU,

kminkiem, białym mielonym pieprzem i odrobiną soli.

15

NA KAPUSTĘ PRZEKŁADAMY

kurczaka, mięsem do dołu.

16

PRZYKRYWAMY, ZMNIEJSZAMY OGIEŃ

do minimum, dusimy około 30- 35 minut.

17

OBRANE ZIEMNIAKI GOTUJEMY

do miękkości.

18

ODCEDZAMY I JESZCZE

chwilę odparowujemy na kuchence.

19

ZIEMNIAKI MIKSUJEMY ZA

pomocą blendera, dodajemy kostkę masła pokrojoną na mniejsze części i biały mielony pieprz.

20

CAŁOŚĆ MIESZAMY.

21

DODAJEMY KAPARY,

mieszamy.

22

JAK PODAWAĆ KAPUSTĘ

wykładamy na talerz, obok kapusty wykładamy purée i kurczaka.

23

DEKORUJEMY KILKOMA LISTKAMI

natki pietruszki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

6192,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

774,1 kcal

🥑

Tłuszcz

80,7 g

🌾

Węglowodany

4,2 g

🥬

Błonnik

7,9 g

💪

Białko

7,9 g

Podobne przepisy

Udka w kiszonej kapuście z purée kaparowym - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl