KARTOFLANKA Z KURKAMI • przepis • składniki • przygotowanie
Zupa ziemniaczana z przesmażonymi kurkami, to smak każdej jesieni. Sięgnij po przepis Karola i przygotuj prawdziwą ucztę dla podniebienia!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY WYWAR
Włoszczyznę kroimy na większe kawałki i razem z boczkiem zalewamy woda. Gotujemy około 1 godziny, aż powstanie aromatyczny wywar. Po tym czasie wyciągamy boczek z wywaru i kroimy w kostkę o wymiarach 1 x 1 cm. Wyciągamy włoszczyznę.
PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA I MIĘSO DO ZUPY
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę o wymiarach 2 x 2 cm. Cebule i kiełbasę kroimy w kostkę. Kiełbasę i boczek podsmażamy na odrobinie oleju. Dodajemy cebule i smażymy aż do zeszklenia. Całość przekładamy do wywaru. Dodajemy ziemniaki i przyprawy. Gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie.
PRZESMAŻAMY KURKI
Kurki płuczemy, osuszamy. Przesmażamy na dobrze rozgrzanym oleju i dorzucamy do zupy. Dodajemy też śmietanę. Doprawiamy sola i pieprzem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3545,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
443,2 kcal
Tłuszcz
29,2 g
Węglowodany
31,9 g
Błonnik
12,4 g
Białko
12,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sałatka z pieczonych warzyw korzeniowych
Lokalne warzywa korzeniowe to polskie skarby na początku roku. Przygotuj z nich wyjątkową sałatkę z majonezem wegańskim na bazie aquafaby!

Banany smażone w cieście
Słodkie, miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Sprawdź przepis na banany, które przygotujesz w kilka chwil!

Granita truskawkowa
Ten tradycyjny deser w sycylijskim stylu możesz teraz przygotować w swojej kuchni. Paweł podpowiada, jak to zrobić!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Jagodowe mascarpone
Delikatny deser łączący smak jagód z kremowym serkiem. Podany w wysokich pucharkach i ozdobiony owocami oczaruje gości!

Strudel jabłkowy z lodami śmietankowymi i sosem waniliowym
Aromatyczny strudel jabłkowy z lodami i sosem. Prosty przepis. Deser na każdą okazję!

Chlebek odrywany z serem pleśniowym i gruszką
Upiecz go i zaproś gości na smaczne odrywanie! Ten puszysty chlebek drożdżowy wypełniony serowym farszem, ziołami i chrupiącymi gruszkami zasmakuje każdemu, kto sięgnie po kawałek.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Szaszłyki z warzywami i owocami
Ciekawy i prosty sposób na włączenie warzyw i owoców do codziennego jadłospisu. Kolorowe, warzywne i owocowe szaszłyki to smakowite przekąski, które możesz przygotować razem z dziećmi. Maluchom na pewno się spodoba!

Dolmades z mięsem mielonym i oliwkami
Gołąbki po grecku, czyli dolmades z mięsno-ryżowym farszem, polecają się na lekki obiad lub imprezową przekąskę! Przygotuj je, korzystając z przepisu Karola!

Sałatka chlebowa z jajem poszetowym według Okrasy
Niesztampowy pomysł na chleb! Zamiast tradycyjnej kanapki – pyszna sałatka. Świetna na śniadanie lub przyjęcie.