zywieniesportowcow.pl

Tosty z batata i owocowe spring rollsy – lunchbox na słodko • przepis • składniki • przygotowanie

Tosty z batata? Spring rollsy z owoców? Zerknij na przepis Kingi i jej gościa, i sprawdź, jak przygotować pyszny i pożywny lunchbox dla swojego dziecka.

Tosty z batata i owocowe spring rollsy – lunchbox na słodko

Tosty z batata? Spring rollsy z owoców? Zerknij na przepis Kingi i jej gościa, i sprawdź, jak przygotować pyszny i pożywny lunchbox dla swojego dziecka.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 1
Poziom trudności
łatwy

Składniki

batat - 1 szt.
pomarańcza - 1 szt.
banan - 1 szt.
kiwi -
papier ryżowy -
mango -
imbir świeży -
sok z cytryny - 1 łyżka
chili mielone - 1 szczypta
masło orzechowe - 2 łyżki
wrzątek - 3 łyżki
miód - 1 łyżka

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY TOSTY Z BATATA:
Batat obieramy i kroimy w cienkie plastry. Opiekamy w tosterze lub na rozgrzanej patelni. Smarujemy masłem orzechowym i dekorujemy bananem.
2.ZAWIJAMY OWOCE W PAPIER RYŻOWY:
Owoce myjemy i obieramy. Pomarańczę filetujemy, mango, banana i kiwi kroimy w plastry. Papier ryżowy moczymy w ciepłej wodzie i rozkładamy na desce. Na papier wykładamy kawałki owoców i zwijamy.
3.PRZYGOTOWUJEMY DIP Z MANGO:
Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Imbir obieramy i ścieramy na tarce. Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę.
4.PRZYGOTOWUJEMY SOS ORZECHOWY:
Wszystkie składniki sosu miksujemy na gładką masę.
Tosty z batata i owocowe spring rollsy – lunchbox na słodko

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 1

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY TOSTY Z BATATA

Batat obieramy i kroimy w cienkie plastry. Opiekamy w tosterze lub na rozgrzanej patelni. Smarujemy masłem orzechowym i dekorujemy bananem.

2

ZAWIJAMY OWOCE W PAPIER RYŻOWY

Owoce myjemy i obieramy. Pomarańczę filetujemy, mango, banana i kiwi kroimy w plastry. Papier ryżowy moczymy w ciepłej wodzie i rozkładamy na desce. Na papier wykładamy kawałki owoców i zwijamy.

3

PRZYGOTOWUJEMY DIP Z MANGO

Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Imbir obieramy i ścieramy na tarce. Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę.

4

PRZYGOTOWUJEMY SOS ORZECHOWY

Wszystkie składniki sosu miksujemy na gładką masę.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1051,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1051,6 kcal

🥑

Tłuszcz

13,6 g

🌾

Węglowodany

226,4 g

🥬

Błonnik

29,8 g

💪

Białko

20,1 g

Podobne przepisy

Tosty z batata i owocowe spring rollsy – lunchbox na słodko - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl