zywieniesportowcow.pl

Tort z babeczek • przepis • składniki • przygotowanie

Słodkie babeczki z nutą pomarańczy udekorowane kremami w dwóch smakach – zobacz, jak przygotować z nich tort na każdą okazję!

Tort z babeczek

Słodkie babeczki z nutą pomarańczy udekorowane kremami w dwóch smakach – zobacz, jak przygotować z nich tort na każdą okazję!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 20
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier - 300 g
cukier puder - 240 g
jajko - 4 szt.
kawa mielona - 2 łyżeczki
masło - 300 g
pomarańcza - 2 szt.
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
sól - 1 szczypta
mąka pszenna - 360 g
serek śmietankowy - 400 g
maliny mrożone - 80 g
kwiatki z cukru - 30 g
czekoladowe serduszka - 30 g

Instrukcje przygotowania

1.PIECZEMY BABECZKI:
Miękkie masło, cukier, sól i skórkę pomarańczową otartą z 2 pomarańczy mieszamy aż do uzyskania kremowej konsystencji. Dodajemy jajka i mieszamy. Mąkę i proszek do pieczenia łączymy z sokiem wyciśniętym z 2 pomarańczy i dodajemy do masy. Ciasto przekładamy do zagłębień 2 blach wyłożonych papierowymi papilotkami. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175°C przez 25-30 minut. Studzimy. Z kawy zaparzamy 50 ml espresso, a następnie studzimy. Maliny przecieramy przez sito, zbierając miąższ.
2.PRZYGOTOWUJEMY KREM:
Cukier puder przesiewamy przez sito. Połowę mieszamy z serkiem śmietankowym. Resztę dodajemy łyżką i ubijamy na najwyższych obrotach przez ok. 5 minut na gęsty krem. Krem dzielimy na pół. Połowę mieszamy z 4 łyżeczkami miąższu z malin. Pozostały krem mieszamy z 3-4 łyżeczkami zimnego espresso.
3.DEKORUJEMY BABECZKI:
Kremy przekładamy do dwóch rękawów cukierniczych z końcówką w kształcie gwiazdy i każdy wyciskamy na 10 babeczek. Babeczki z kremem malinowym dekorujemy kwiatuszkami z cukru, babeczki z espresso – czekoladowymi serduszkami. Układamy na przemian na wielopoziomowej paterze. Wstawiamy do lodówki do momentu podania.
Tort z babeczek

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 20

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PIECZEMY BABECZKI

Miękkie masło, cukier, sól i skórkę pomarańczową otartą z 2 pomarańczy mieszamy aż do uzyskania kremowej konsystencji. Dodajemy jajka i mieszamy. Mąkę i proszek do pieczenia łączymy z sokiem wyciśniętym z 2 pomarańczy i dodajemy do masy. Ciasto przekładamy do zagłębień 2 blach wyłożonych papierowymi papilotkami. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175°C przez 25-30 minut. Studzimy. Z kawy zaparzamy 50 ml espresso, a następnie studzimy. Maliny przecieramy przez sito, zbierając miąższ.

2

PRZYGOTOWUJEMY KREM

Cukier puder przesiewamy przez sito. Połowę mieszamy z serkiem śmietankowym. Resztę dodajemy łyżką i ubijamy na najwyższych obrotach przez ok. 5 minut na gęsty krem. Krem dzielimy na pół. Połowę mieszamy z 4 łyżeczkami miąższu z malin. Pozostały krem mieszamy z 3-4 łyżeczkami zimnego espresso.

3

DEKORUJEMY BABECZKI

Kremy przekładamy do dwóch rękawów cukierniczych z końcówką w kształcie gwiazdy i każdy wyciskamy na 10 babeczek. Babeczki z kremem malinowym dekorujemy kwiatuszkami z cukru, babeczki z espresso – czekoladowymi serduszkami. Układamy na przemian na wielopoziomowej paterze. Wstawiamy do lodówki do momentu podania.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

7808 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

390,4 kcal

🥑

Tłuszcz

21,1 g

🌾

Węglowodany

46,3 g

🥬

Błonnik

5 g

💪

Białko

5 g

Podobne przepisy

Tort z babeczek - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl