zywieniesportowcow.pl

Warstwowa panna cotta • przepis • składniki • przygotowanie

Panna cotta to znany deser, który Paweł przygotował w nowej, zaskakującej odsłonie. Wypróbuj przepis na warstwową panna cottę i ciesz się jej śmietankowo-owocowym smakiem!

Warstwowa panna cotta

Panna cotta to znany deser, który Paweł przygotował w nowej, zaskakującej odsłonie. Wypróbuj przepis na warstwową panna cottę i ciesz się jej śmietankowo-owocowym smakiem!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
trudny

Składniki

agrest - 125 g
borówki - 125 g
woda - 50 ml
cukier puder - 4 łyżki
mleko 3,2% - 200 ml
żelatyna - 10 g
śmietana 30% - 400 g
malina - 70 g
mięta świeża - 2 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ DESERU:
Śmietankę z połową mleka zagotowujemy w garnku. Dodajemy cukier puder, mieszamy i wyłączamy ogień.
2.PRZYGOTOWUJEMY GALARETKĘ Z AGRESTU:
Agrest łączymy z połową wody w rondelku. Gotujemy chwilę na małym ogniu. Dodajemy cukier puder. Zagotowujemy i zdejmujemy rondelek z ognia.
3.PRZYGOTOWUJEMY ŻELKĘ Z BORÓWEK:
Borówki łączymy z cukrem pudrem w naczyniu blendera. Miksujemy na gładki, jednolity mus. Dodajemy namoczoną w wodzie żelatynę. Mieszamy. Odstawiamy.
4.UKŁADAMY I SCHŁADZAMY WARSTWY DESERU:
Na stężałą warstwę panna cotty dajemy warstwę galaretki agrestowej. Wstawiamy do lodówki na 20-30 minut, by stężała.
5.PRZYGOTOWUJEMY SOS MALINOWY:
Maliny przekładamy do naczynia blendera i miksujemy na jednolity sos.
6.PODAJEMY DESER:
Gdy ostatnia warstwa panna cotty stężeje w lodówce, na wierzch deseru wykładamy sos malinowy. Całość dekorujemy świeżymi malinami i listkami mięty.
Warstwowa panna cotta

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

trudny

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ DESERU

Śmietankę z połową mleka zagotowujemy w garnku. Dodajemy cukier puder, mieszamy i wyłączamy ogień.

2

PRZYGOTOWUJEMY GALARETKĘ Z AGRESTU

Agrest łączymy z połową wody w rondelku. Gotujemy chwilę na małym ogniu. Dodajemy cukier puder. Zagotowujemy i zdejmujemy rondelek z ognia.

3

PRZYGOTOWUJEMY ŻELKĘ Z BORÓWEK

Borówki łączymy z cukrem pudrem w naczyniu blendera. Miksujemy na gładki, jednolity mus. Dodajemy namoczoną w wodzie żelatynę. Mieszamy. Odstawiamy.

4

UKŁADAMY I SCHŁADZAMY WARSTWY DESERU

Na stężałą warstwę panna cotty dajemy warstwę galaretki agrestowej. Wstawiamy do lodówki na 20-30 minut, by stężała.

5

PRZYGOTOWUJEMY SOS MALINOWY

Maliny przekładamy do naczynia blendera i miksujemy na jednolity sos.

6

PODAJEMY DESER

Gdy ostatnia warstwa panna cotty stężeje w lodówce, na wierzch deseru wykładamy sos malinowy. Całość dekorujemy świeżymi malinami i listkami mięty.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1737,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

434,4 kcal

🥑

Tłuszcz

33,1 g

🌾

Węglowodany

27,5 g

🥬

Błonnik

10,3 g

💪

Białko

10,3 g

Podobne przepisy

Warstwowa panna cotta - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl