zywieniesportowcow.pl

Rogale półfrancuskie z makiem i bakaliami • przepis • składniki • przygotowanie

Słodko nadziewane rogaliki według przepisu Pawła zachwycają delikatnością ciasta, aromatem nadzienia z maku i marcepanu oraz chrupką, orzechową posypką!

Rogale półfrancuskie z makiem i bakaliami

Słodko nadziewane rogaliki według przepisu Pawła zachwycają delikatnością ciasta, aromatem nadzienia z maku i marcepanu oraz chrupką, orzechową posypką!

Czas przygotowania
210 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
trudny

Składniki

drożdże suszone - 7 g
żółtko jaja kurzego - 1 szt.
sól - 1 szczypta
wanilia - 3 g
mąka pszenna typ 550 - 550 g
cukier puder - 5 łyżek
sok z cytryny - 25 ml
woda - 2 łyżki
jajko - 1 szt.
mak - 200 g
miód - 1 łyżeczka
mleko - 500 ml
rodzynki - 75 g
marcepan - 200 g
masło - 200 g
orzech włoski - 30 g

Instrukcje przygotowania

1.WYRABIAMY CIASTO:
Mąkę łączymy z drożdżami, solą i cukrem pudrem w naczyniu robota. Mieszamy składniki na wolnych obrotach, dodając kolejno: lekko podgrzane (niezagotowane) mleko, jajko, żółtko i 25 g rozpuszczonego masła z dodatkiem nasion z laski wanilii.
2.ZAGNIATAMY I WAŁKUJEMY CIASTO:
Wyrośnięte ciasto zagniatamy chwilę na desce oprószonej mąką i rozwałkowujemy w kształt prostokąta.
3.WAŁKUJEMY I SCHŁADZAMY CIASTO:
Schłodzone ciasto ponownie rozwałkowujemy w kształt prostokąta, na grubość ok. 6 mm. Składamy na trzy, lekko dociskamy i ponownie umieszczamy w lodówce. Czynność tę powtarzamy jeszcze dwukrotnie.
4.PRZYGOTOWUJEMY NADZIENIE:
Mleko zagotowujemy w rondelku. Dodajemy mak, mieszamy i ponownie doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do czasu, aż mak się zaparzy, nasiąknie mlekiem i wystygnie.
5.NADZIEWAMY ROGALIKI:
Dobrze schłodzone ciasto rozwałkowujemy równomiernymi ruchami w kształt prostokąta na desce delikatnie oprószonej mąką. Prostokąt kroimy wzdłuż na pół. Z uzyskanych w ten sposób pasów ciasta wycinamy równe trójkąty.
6.PIECZEMY ROGALIKI:
Rogaliki smarujemy z wierzchu roztrzepanym białkiem i pieczemy na złoty kolor ok. 15-20 minut w temperaturze 180°C.
7.PRZYGOTOWUJEMY LUKIER I PODAJEMY ROGALIKI:
Cukier puder ucieramy w miseczce z wodą. Dodajemy sok wyciśnięty z cytryny i mieszamy. Lukier szprycujemy na upieczone rogaliki za pomocą papierowego kornetu.
Rogale półfrancuskie z makiem i bakaliami

Czas przygotowania

210 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 10

Poziom trudności

trudny

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

WYRABIAMY CIASTO

Mąkę łączymy z drożdżami, solą i cukrem pudrem w naczyniu robota. Mieszamy składniki na wolnych obrotach, dodając kolejno: lekko podgrzane (niezagotowane) mleko, jajko, żółtko i 25 g rozpuszczonego masła z dodatkiem nasion z laski wanilii.

2

ZAGNIATAMY I WAŁKUJEMY CIASTO

Wyrośnięte ciasto zagniatamy chwilę na desce oprószonej mąką i rozwałkowujemy w kształt prostokąta.

3

WAŁKUJEMY I SCHŁADZAMY CIASTO

Schłodzone ciasto ponownie rozwałkowujemy w kształt prostokąta, na grubość ok. 6 mm. Składamy na trzy, lekko dociskamy i ponownie umieszczamy w lodówce. Czynność tę powtarzamy jeszcze dwukrotnie.

4

PRZYGOTOWUJEMY NADZIENIE

Mleko zagotowujemy w rondelku. Dodajemy mak, mieszamy i ponownie doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do czasu, aż mak się zaparzy, nasiąknie mlekiem i wystygnie.

5

NADZIEWAMY ROGALIKI

Dobrze schłodzone ciasto rozwałkowujemy równomiernymi ruchami w kształt prostokąta na desce delikatnie oprószonej mąką. Prostokąt kroimy wzdłuż na pół. Z uzyskanych w ten sposób pasów ciasta wycinamy równe trójkąty.

6

PIECZEMY ROGALIKI

Rogaliki smarujemy z wierzchu roztrzepanym białkiem i pieczemy na złoty kolor ok. 15-20 minut w temperaturze 180°C.

7

PRZYGOTOWUJEMY LUKIER I PODAJEMY ROGALIKI

Cukier puder ucieramy w miseczce z wodą. Dodajemy sok wyciśnięty z cytryny i mieszamy. Lukier szprycujemy na upieczone rogaliki za pomocą papierowego kornetu.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

7304 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

365,2 kcal

🥑

Tłuszcz

20,6 g

🌾

Węglowodany

36,9 g

🥬

Błonnik

8,8 g

💪

Białko

8,8 g

Podobne przepisy

Rogale półfrancuskie z makiem i bakaliami - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl