zywieniesportowcow.pl

Tarta Tatin z szalotkami i serem pleśniowym • przepis • składniki • przygotowanie

Znasz przepis na tartę Tatin? Tym razem Kinga przygotowała ją w wersji wytrawnej – z szalotkami i serem pleśniowym. Spróbuj tego połączenia!

Tarta Tatin z szalotkami i serem pleśniowym

Znasz przepis na tartę Tatin? Tym razem Kinga przygotowała ją w wersji wytrawnej – z szalotkami i serem pleśniowym. Spróbuj tego połączenia!

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ciasto francuskie -
szalotka - 400 g
cukier trzcinowy - 40 g
ocet balsamiczny - 40 g
masło - 45 g
oliwa z oliwek - 3 łyżki
ser pleśniowy - 50 g
sól - 1 szczypta
pieprz czarny - 1 szczypta
koper suszony - 1 łyżeczka

Instrukcje przygotowania

1.SMAŻYMY SZALOTKI:
Szalotki obieramy i kroimy na pół. Na żeliwnej patelni rozgrzewamy oliwę z masłem. Dodajemy szalotki i smażymy przez 5 minut na średnim ogniu. Następnie dodajemy cukier, ocet, sól i pieprz. Całość smażymy 5 minut. Po tym czasie obracamy szalotki i dusimy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.
2.PIECZEMY TARTĘ:
Szalotki równo układamy na patelni i posypujemy je serem pleśniowym. Całość przykrywamy ciastem francuskim, dobrze zawijając brzegi. Pośrodku robimy nacięcie (krzyżyk), aby para mogła swobodnie odparować. Pieczemy przez 20-25 minut lub do momentu, w którym ciasto nabierze złotego koloru.
3.PRZEKŁADAMY TARTĘ NA TALERZ:
Tartę wyjmujemy z piekarnika i lekko studzimy. Następnie przykrywamy talerzem i energicznym ruchem odwracamy tak, aby została na talerzu. Posypujemy posiekanym koperkiem.
Tarta Tatin z szalotkami i serem pleśniowym

Czas przygotowania

35 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

SMAŻYMY SZALOTKI

Szalotki obieramy i kroimy na pół. Na żeliwnej patelni rozgrzewamy oliwę z masłem. Dodajemy szalotki i smażymy przez 5 minut na średnim ogniu. Następnie dodajemy cukier, ocet, sól i pieprz. Całość smażymy 5 minut. Po tym czasie obracamy szalotki i dusimy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.

2

PIECZEMY TARTĘ

Szalotki równo układamy na patelni i posypujemy je serem pleśniowym. Całość przykrywamy ciastem francuskim, dobrze zawijając brzegi. Pośrodku robimy nacięcie (krzyżyk), aby para mogła swobodnie odparować. Pieczemy przez 20-25 minut lub do momentu, w którym ciasto nabierze złotego koloru.

3

PRZEKŁADAMY TARTĘ NA TALERZ

Tartę wyjmujemy z piekarnika i lekko studzimy. Następnie przykrywamy talerzem i energicznym ruchem odwracamy tak, aby została na talerzu. Posypujemy posiekanym koperkiem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1170,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

195,1 kcal

🥑

Tłuszcz

11,9 g

🌾

Węglowodany

19,3 g

🥬

Błonnik

3,8 g

💪

Białko

3,8 g

Podobne przepisy

Tarta Tatin z szalotkami i serem pleśniowym - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl