Szynka gotowana na kanapki • przepis • składniki • przygotowanie
Domowa szynka gotowana to doskonały sposób na smaczny dodatek do kanapek. Przygotowanie jej jest zaskakująco proste, a efekt zachwyca delikatnym smakiem i soczystością. Odkryj nasz przepis na znakomitą domową wędlinę!

Czas przygotowania
475 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 7
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ
Do garnka wlewamy wodę, a potem wsypujemy sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liście laurowe i papryki. Czosnek obieramy i również wrzucamy do garnka. Gotujemy, aż wszystko zacznie wrzeć i odstawiamy.
PRZYGOTOWUJEMY MIĘSO
Szynkę dokładnie myjemy, osuszamy i przekładamy do siatki. Związujemy ją na szynce, a potem wkładamy mięso do wody z przyprawami.
GOTUJEMY SZYNKĘ
Ustawiamy garnek na kuchence i ponownie gotujemy. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze przez kolejne 10 minut. Garnek ściągamy z ognia i zostawiamy do wystudzenia.
WKŁADAMY GARNEK DO LODÓWKI
Garnek z szynką wkładamy do lodówki na 6 godzin.
PONOWNIE GOTUJEMY SZYNKĘ
Garnek wyciągamy z lodówki i ponownie gotujemy szynkę na średnim ogniu przez 20 minut od zagotowania się wody.
STUDZIMY SZYNKĘ
Szynkę studzimy, a potem ostrożnie wyciągamy z garnka. Gdy wystygnie, ściągamy z niej siatkę. Tak przygotowana wędlina jest gotowa do jedzenia.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1418,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
202,6 kcal
Tłuszcz
8 g
Węglowodany
1,2 g
Błonnik
0,6 g
Białko
29,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Łosoś gotowany na parze z warzywami z purée z groszku
Lubisz nowoczesne podejście do ryb? Mamy dla Ciebie przepis na łososia gotowanego na parze razem z warzywami. Delikatny, aromatyczny – po prostu pyszny!

Amaretti z ganaszem czekoladowym
Poznaj przepis na doskonałe amaretti z ganaszem czekoladowym. Paweł Małecki dzieli się swoją recepturą w Kuchni Lidla!

Kolacja malucha – kotleciki rybne z warzywami
Ahoj, mały marynarzu! Na stół wpływają przepyszne kotleciki z łososiem, szpinakiem, ziemniakami i marchewką. Ten przepis Kingi uwielbiają rodzice, bo świetnie sprawdza się wtedy, gdy trzeba szybko znaleźć pomysł na wartościową kolację.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Domowe pastrami
Długo wędzone, domowe pastrami z mięsa wołowego nada charakter każdej kanapce! Przygotuj je samodzielnie według przepisu Karola i podaj w burgerze inspirowanym kuchnią Ameryki!

Gęś z farszem i pureé dyniowym z dodatkiem gruszek z borówkami
Efektowne i smaczne danie, które zrobi wrażenie na Twoich gościach? To musi być aromatyczna gęś z farszem i pureé dyniowym z dodatkiem gruszek z borówkami. Wypróbuj ten przepis i smacznie zaskocz swoich gości!

Galaretka z kurczaka
Galareta drobiowa to jedno z tradycyjnych polskich dań, które od lat gości na stołach podczas rodzinnych spotkań i różnych uroczystości. Delikatne mięso kurczaka otulone przezroczystą galaretką z warzywami tworzy harmonijną i apetyczną kompozycję smakową. Jak zrobić pyszną galaretę z kurczaka? Poznaj nasz przepis!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sałatka z owocami morza
Szukasz sprawdzonego przepisu na owoce morza? Zacznij od sałatki z kolorowymi warzywami i pysznym dressingiem!

Zupa pomidorowa z fetą w stylu greckim
Co na pierwsze danie? Delikatna, lekka, łatwa w przygotowaniu i trochę inna zupa pomidorowa. Pomidorki koktajlowe, krojone i suszone, a do tego inne warzywa, zioła oraz cały zestaw składników, który „zapracuje” na wspaniały smak tej alternatywnej dla klasycznej pomidorówki propozycji. Sprawdź koniecznie!

Zupa wiśniowa
Zupa wiśniowa to niezwykłe danie, które łączy w sobie orzeźwiający smak wiśni z delikatnym aromatem przypraw. Obecna zarówno w polskiej, jak i w innych europejskich kuchniach, zupa ta jest idealnym wyborem na letnie dni. Tradycyjnie podawana na zimno, z dodatkiem śmietany lub makaronu, zupa wiśniowa doskonale sprawdza się w roli deseru, jak i obiadu. Odkryjcie tajniki jej przyrządzania!