zywieniesportowcow.pl

Szybka pasta alla siracusana • przepis • składniki • przygotowanie

Kuchnia we włoskim stylu to źródło prostych przepisów na makaron. Wypróbuj mocno pomidorowy i ostry smak pasty alla siracusana.

Szybka pasta alla siracusana

Kuchnia we włoskim stylu to źródło prostych przepisów na makaron. Wypróbuj mocno pomidorowy i ostry smak pasty alla siracusana.

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bakłażan - 1 szt.
bazylia świeża - 5 g
oliwki czarne - 30 g
ząbek czosnku - 3 szt.
anchois - 8 szt.
kapar - 1 łyżka
makaron farfalle - 500 g
olej rzepakowy - 2 łyżki
oliwa z oliwek - 4 łyżki
pieprz czarny - 1 szczypta
grana padano - 80 g
sól - 1 szczypta
pomidor czerwony - 4 szt.
papryka zielona - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE POMIDORY PARZYMY,:
obieramy ze skórki, wyciągamy pestki za pomocą łyżeczki i odkładamy do miski.
2.BAKŁAŻAN POZBAWIAMY GNIAZD:
nasiennych i kroimy w kostkę.
3.W GŁĘBOKIEJ PATELNI:
rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek.
4.NA ROZGRZANĄ PATELNIĘ:
wrzucamy bakłażan, dolewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, smażymy przez mniej więcej 5 minut, często mieszając.
5.POMIDORY BEZ SKÓREK:
kroimy w większą kostkę.
6.PAPRYKĘ POZBAWIAMY GNIAZD:
nasiennych i kroimy w paseczki.
7.3 ZĄBKI CZOSNKU:
siekamy, dodajemy sól i przecieramy na desce. SOLIMY BAKŁAŻANA NA: patelni.
8.NA PATELNIĘ DO:
bakłażana wrzucamy paprykę, pomidory, czosnek, pestki pomidorów. MIESZAMY.
9.DOPRAWIAMY NIEWIELKĄ ILOŚCIĄ:
soli i dość dużą ilością pieprzu.
10.CAŁOŚĆ DUSIMY NA:
wolnym ogniu przez mniej więcej 10-15 minut.
11.PATELNIĘ ZESTAWIAMY NA:
najmniejszy palnik.
12.W GARNKU ZAGOTOWUJEMY:
wodę na makaron, dodajemy odrobinę oleju roślinnego i sól.
13.MAKARON GOTUJEMY AL:
dente pod przykryciem.
14.KAPARY SIEKAMY, OLIWKI:
kroimy w talarki, anchois kroimy w kostkę i dodajemy na patelnię.
15.
SOS MIESZAMY.
16.DODAJEMY 1/2 SZKLANKI:
wody i gotujemy na wolnym ogniu przez mniej więcej 5-10 minut.
17.KILKANAŚCIE LISTKÓW BAZYLII:
kroimy w paseczki, dodajemy na patelnię.
18.DOPRAWIAMY PIEPRZEM. JAK PODAWAĆ ODCEDZAMY:
makaron.
19.NA TALERZ WYCIĄGAMY:
makaron, dodajemy sos, całość posypujemy startym grana padano i dekorujemy listkiem bazylii.
Szybka pasta alla siracusana

Czas przygotowania

35 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE POMIDORY PARZYMY,

obieramy ze skórki, wyciągamy pestki za pomocą łyżeczki i odkładamy do miski.

2

BAKŁAŻAN POZBAWIAMY GNIAZD

nasiennych i kroimy w kostkę.

3

W GŁĘBOKIEJ PATELNI

rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek.

4

NA ROZGRZANĄ PATELNIĘ

wrzucamy bakłażan, dolewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, smażymy przez mniej więcej 5 minut, często mieszając.

5

POMIDORY BEZ SKÓREK

kroimy w większą kostkę.

6

PAPRYKĘ POZBAWIAMY GNIAZD

nasiennych i kroimy w paseczki.

7

3 ZĄBKI CZOSNKU

siekamy, dodajemy sól i przecieramy na desce. SOLIMY BAKŁAŻANA NA: patelni.

8

NA PATELNIĘ DO

bakłażana wrzucamy paprykę, pomidory, czosnek, pestki pomidorów. MIESZAMY.

9

DOPRAWIAMY NIEWIELKĄ ILOŚCIĄ

soli i dość dużą ilością pieprzu.

10

CAŁOŚĆ DUSIMY NA

wolnym ogniu przez mniej więcej 10-15 minut.

11

PATELNIĘ ZESTAWIAMY NA

najmniejszy palnik.

12

W GARNKU ZAGOTOWUJEMY

wodę na makaron, dodajemy odrobinę oleju roślinnego i sól.

13

MAKARON GOTUJEMY AL

dente pod przykryciem.

14

KAPARY SIEKAMY, OLIWKI

kroimy w talarki, anchois kroimy w kostkę i dodajemy na patelnię.

15

SOS MIESZAMY.

16

DODAJEMY 1/2 SZKLANKI

wody i gotujemy na wolnym ogniu przez mniej więcej 5-10 minut.

17

KILKANAŚCIE LISTKÓW BAZYLII

kroimy w paseczki, dodajemy na patelnię.

18

DOPRAWIAMY PIEPRZEM. JAK PODAWAĆ ODCEDZAMY

makaron.

19

NA TALERZ WYCIĄGAMY

makaron, dodajemy sos, całość posypujemy startym grana padano i dekorujemy listkiem bazylii.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2790,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

697,6 kcal

🥑

Tłuszcz

19,5 g

🌾

Węglowodany

105,5 g

🥬

Błonnik

26,7 g

💪

Białko

26,7 g

Podobne przepisy

Szybka pasta alla siracusana - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl