zywieniesportowcow.pl

Szarlotka z budyniem • przepis • składniki • przygotowanie

Jeśli lubisz klasyczne ciasta z jabłkami, szarlotka z budyniem będzie prawdziwym odkryciem! Delikatne kruche ciasto w połączeniu z aromatycznymi jabłkami i aksamitnym budyniem tworzy deser, który zachwyca już od pierwszego kęsa. Zrób tę wyjątkową szarlotkę wraz z nami!

Szarlotka z budyniem

Jeśli lubisz klasyczne ciasta z jabłkami, szarlotka z budyniem będzie prawdziwym odkryciem! Delikatne kruche ciasto w połączeniu z aromatycznymi jabłkami i aksamitnym budyniem tworzy deser, który zachwyca już od pierwszego kęsa. Zrób tę wyjątkową szarlotkę wraz z nami!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 7
Poziom trudności
średni

Składniki

mąka pszenna - 450 g
masło - 240 g
proszek do pieczenia - 2 płaska łyżeczka
jajko - 2 szt.
mleko - 500 ml
budyń waniliowy - 40 g
jabłko - 1,5 kg
cukier puder - 1 czubata łyżka
cynamon - 1 łyżeczka
cukier drobny - 20 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO:
Do miski dodajemy cukier puder, mąkę i proszek do pieczenia. Masło kroimy i także wrzucamy do miski. Wszystko mieszamy dłońmi tak, aby powstała z tego drobna kruszonka.
2.DODAJEMY JAJKO:
Do ciasta dodajemy 1 jajko oraz żółtko i zagniatamy ciasto. Gdy stanie się zwarte, dzielimy je na pół.
3.ODKŁADAMY CIASTO DO ZAMRAŻARKI:
Obie połówki ciasta zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki.
4.GOTUJEMY MLEKO:
Do kubka wlewamy ok. 100 ml zimnego mleka, a resztę wlewamy do rondelka i gotujemy.
5.PRZYGOTOWUJEMY BUDYŃ:
W kubku mieszamy proszek budyniowy, tak aby w całości się rozpuścił, a potem wlewamy go do gorącego mleka i mieszamy. Zmniejszamy ogień i gotujemy, aż budyń zgęstnieje. Studzimy go lekko.
6.PRZYGOTOWUJEMY JABŁKA:
Jabłka myjemy i obieramy. Wyciągamy z każdego jabłka gniazda nasienne i kroimy na grubsze plastry.
7.GOTUJEMY JABŁKA:
Pokrojone jabłka przekładamy do garnka i dodajemy cynamon oraz cukier puder. Możemy dodać także jedną łyżkę wody. Całość mieszamy i gotujemy przez 12 minut, aż jabłka zmiękną. Co jakiś czas staramy się przemieszać jabłka, aby się nie przypaliły. Gotowe jabłka ściągamy z kuchenki.
8.SKŁADAMY CIASTO:
Wyciągamy ciasto z zamrażarki i ścieramy połowę na tarce wprost na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie wykładamy jabłka, a potem budyń. Do drugiej miski ścieramy drugą porcję ciasta, a potem dodajemy cukier. Mieszamy i przesypujemy na wierzch budyniu.
9.PIECZEMY CIASTO:
Wkładamy formę z ciastem do piekarnika i pieczemy przez 45 minut. Po upieczeniu studzimy ciasto, a potem wkładamy je na 30 minut do lodówki.
Szarlotka z budyniem

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 7

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

Do miski dodajemy cukier puder, mąkę i proszek do pieczenia. Masło kroimy i także wrzucamy do miski. Wszystko mieszamy dłońmi tak, aby powstała z tego drobna kruszonka.

2

DODAJEMY JAJKO

Do ciasta dodajemy 1 jajko oraz żółtko i zagniatamy ciasto. Gdy stanie się zwarte, dzielimy je na pół.

3

ODKŁADAMY CIASTO DO ZAMRAŻARKI

Obie połówki ciasta zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki.

4

GOTUJEMY MLEKO

Do kubka wlewamy ok. 100 ml zimnego mleka, a resztę wlewamy do rondelka i gotujemy.

5

PRZYGOTOWUJEMY BUDYŃ

W kubku mieszamy proszek budyniowy, tak aby w całości się rozpuścił, a potem wlewamy go do gorącego mleka i mieszamy. Zmniejszamy ogień i gotujemy, aż budyń zgęstnieje. Studzimy go lekko.

6

PRZYGOTOWUJEMY JABŁKA

Jabłka myjemy i obieramy. Wyciągamy z każdego jabłka gniazda nasienne i kroimy na grubsze plastry.

7

GOTUJEMY JABŁKA

Pokrojone jabłka przekładamy do garnka i dodajemy cynamon oraz cukier puder. Możemy dodać także jedną łyżkę wody. Całość mieszamy i gotujemy przez 12 minut, aż jabłka zmiękną. Co jakiś czas staramy się przemieszać jabłka, aby się nie przypaliły. Gotowe jabłka ściągamy z kuchenki.

8

SKŁADAMY CIASTO

Wyciągamy ciasto z zamrażarki i ścieramy połowę na tarce wprost na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie wykładamy jabłka, a potem budyń. Do drugiej miski ścieramy drugą porcję ciasta, a potem dodajemy cukier. Mieszamy i przesypujemy na wierzch budyniu.

9

PIECZEMY CIASTO

Wkładamy formę z ciastem do piekarnika i pieczemy przez 45 minut. Po upieczeniu studzimy ciasto, a potem wkładamy je na 30 minut do lodówki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

5210,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

744,3 kcal

🥑

Tłuszcz

32,9 g

🌾

Węglowodany

95 g

🥬

Błonnik

4,4 g

💪

Białko

11,2 g

Podobne przepisy

Szarlotka z budyniem - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl