zywieniesportowcow.pl

Naleśniki z kremem z rabarbaru • przepis • składniki • przygotowanie

Nie masz pomysłu na śniadanie? Przygotuj naleśniki ze słodko-kwaśnym kremem rabarbarowym!

Naleśniki z kremem z rabarbaru

Nie masz pomysłu na śniadanie? Przygotuj naleśniki ze słodko-kwaśnym kremem rabarbarowym!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier brązowy - 80 g
cukier puder - 1 szczypta
cukier wanilinowy - 1 paczka
jajko - 2 szt.
jogurt naturalny - 80 g
mleko - 200 ml
olej słonecznikowy - 3 łyżki
proszek do pieczenia - 1 szczypta
rabarbar - 350 g
sól - 1 szczypta
sok jabłkowy - 75 ml
mąka pszenna - 150 g
śmietana 30% - 100 g

Instrukcje przygotowania

1.DUSIMY RABARBAR:
Rabarbar obieramy, kroimy na kawałki i dusimy z sokiem jabłkowym, 40 g cukru i cukrem wanilinowym przez 6-8 minut, aż się rozpadnie na kawałki. Całkowicie studzimy.
2.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA NALEŚNIKI:
Jajka rozbijamy, oddzielamy żółtka od białek. Żółtka roztrzepujemy z mlekiem, pozostałym cukrem, solą i 1 łyżką oleju. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, mieszając, aż powstanie gładkie ciasto. Odstawiamy na 15 minut do spęcznienia. Białka ubijamy na sztywno i ostrożnie dodajemy do ciasta.
3.SMAŻYMY NALEŚNIKI:
Na odrobinie gorącego oleju smażymy 12 małych naleśników przez 2-3 minuty z każdej strony. Osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierze kuchennym. Posypujemy cukrem pudrem. Śmietanę ubijamy na sztywno. Mieszamy z rabarbarem i jogurtem, podajemy do naleśników.
Naleśniki z kremem z rabarbaru

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

DUSIMY RABARBAR

Rabarbar obieramy, kroimy na kawałki i dusimy z sokiem jabłkowym, 40 g cukru i cukrem wanilinowym przez 6-8 minut, aż się rozpadnie na kawałki. Całkowicie studzimy.

2

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA NALEŚNIKI

Jajka rozbijamy, oddzielamy żółtka od białek. Żółtka roztrzepujemy z mlekiem, pozostałym cukrem, solą i 1 łyżką oleju. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, mieszając, aż powstanie gładkie ciasto. Odstawiamy na 15 minut do spęcznienia. Białka ubijamy na sztywno i ostrożnie dodajemy do ciasta.

3

SMAŻYMY NALEŚNIKI

Na odrobinie gorącego oleju smażymy 12 małych naleśników przez 2-3 minuty z każdej strony. Osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierze kuchennym. Posypujemy cukrem pudrem. Śmietanę ubijamy na sztywno. Mieszamy z rabarbarem i jogurtem, podajemy do naleśników.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1816,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

454,1 kcal

🥑

Tłuszcz

19,5 g

🌾

Węglowodany

59,4 g

🥬

Błonnik

12 g

💪

Białko

12 g

Podobne przepisy

Naleśniki z kremem z rabarbaru - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl