Szampańska galaretka z puszystą pianką i owocami • przepis • składniki • przygotowanie
Bez szampana nie ma sylwestra! A jeśli chcesz zrobić furorę wśród znajomych, to ta szampańska galaretka zdecydowanie powinna zagościć na sylwestrowym stole!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ŁĄCZYMY ŻELATYNĘ Z SZAMPANEM
Szampana otwieramy, przelewamy do wysokiego naczynia i odstawiamy do lekkiego wygazowania. W tym czasie żelatynę moczymy w 100 ml wody. Zostawiamy do napęcznienia na 3-5 minut. Rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej lub w rondelku przez 2 minuty. Dokładnie mieszamy z szampanem.
DODAJEMY OWOCE
Wrzucamy po 3 maliny na dno każdej szampanówki. Szampana wlewamy do 1/3 wysokości szampanówek.
PRZYGOTOWUJEMY PIANKĘ
Galaretkę żelatynową wyjmujemy z lodówki i miksujemy za pomocą blendera do momentu uzyskania pianki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
813,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
203,3 kcal
Tłuszcz
0,6 g
Węglowodany
17,7 g
Błonnik
6 g
Białko
6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Bitki wołowe
Bitki wołowe to prawdziwie królewska potrawa, którą bez trudu przyrządzisz w domowym zaciszu. Te soczyste i aromatyczne kawałki mięsa w połączeniu z sosem to doskonały sposób na wystawny obiad czy lunch dla całej rodziny. Odkryj wraz z nami najlepszy sposób na tradycyjne bitki wołowe!

Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
Wypróbuj przepis Karola i zasmakuj w pierogach z kapustą i grzybami, pieczonymi w piekarniku!

Owsiany placek z rabarbarem
Gdy sezon na niego w pełni, warto sięgnąć po prosty przepis na kruchy placek owsiany z nadzieniem z rabarbaru!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Zielony sok z jabłek, kiwi i jarmużu
Zielony sok doskonały na początek dnia! Sięgnij po pyszny przepis!

Papardelle z sosem kaparowym i pieczonym łososiem
Dla wielbicieli makaronu i ryb Karol przygotował śmietanowe papardelle z kaparami i łososiem – idealne na obiad we dwoje!

Bruschetta z oliwkami i mozzarellą
Zobacz, jak smakuje bruschetta według Karola Okrasy! Z dodatkiem oliwek, podsmażonego bakłażana i szynki parmeńskiej nabiera wyrazistego charakteru!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i serem
Niezwykle szybka i prosta w przygotowaniu zapiekanka! To idealne danie na chłodne popołudnie dla całej rodziny, które zrobisz niemal bez brudzenia naczyń.

Sałatka z pitają
Słodko-kwaśna egzotyka w owocowym wydaniu – sałatka z pitają z przepisu Darii idealnie sprawdzi się w roli imprezowego deseru lub przekąski podanej najbliższym.

Tosty z karmelizowaną cebulką
Tosty, jakich jeszcze nie było! Karmelizowana cebulka i pyszne prosciutto, a to wszystko z aromatycznym serem provolone. Skuś się i wypróbuj ten przepis przy najbliższej okazji!