zywieniesportowcow.pl

Chlebowa zapiekanka z mięsa mielonego • przepis • składniki • przygotowanie

Przepyszne mięso z warzywami i pachnącymi serowymi bułeczkami. Świetna propozycja na przyjęcie lub rodzinny obiad!

Chlebowa zapiekanka z mięsa mielonego

Przepyszne mięso z warzywami i pachnącymi serowymi bułeczkami. Świetna propozycja na przyjęcie lub rodzinny obiad!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bakłażan - 1 szt.
cukinia - 1 szt.
cebula - 2 szt.
papryka czerwona - 1 szt.
papryka zielona - 1 szt.
wino czerwone - 200 ml
ząbek czosnku - 3 szt.
mięso mielone wieprzowe - 500 g
pieprz biały - 1 szczypta
oliwa z oliwek - 50 ml
papryka mielona ostra - 1 łyżeczka
pomidory krojone z puszki - 500 g
ser feta - 150 g
bazylia świeża - 24 g
masło - 80 g
mieszanka do wypieku chleba - 400 g
mąka pszenna - 2 łyżki
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
grana padano, tarty - 150 g
sól - 1 łyżeczka
tymianek suszony - 1 łyżeczka
woda - 150 ml

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ DUŻE NACZYNIE:
żaroodporne i wałek.
2.ROZGRZEJ PIEKARNIK DO:
temperatury: 190°C (termoobieg).
3.PRZYGOTOWANIE NA GŁĘBOKIEJ:
patelni rozgrzewamy oliwę, na patelnię wrzucamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę, posiekany czosnek i odrobinę bazylii.
4.DO SKŁADNIKÓW NA:
patelni dodajemy pokrojone: cukinię, bakłażana i paprykę pokrojone w kostkę.
5.WARZYWA SMAŻYMY:
ok. 3-4 MIN.
6.NA OSOBNEJ PATELNI:
rozgrzewamy niewielką ilość oliwy z oliwek i smażymy mięso mielone do momentu uzyskania złotego koloru.
7.WYSMAŻONE MIĘSO MIELONE:
posypujemy papryką w proszku, następnie mięso zalewamy winem i gotujemy, aż wino prawie w całości odparuje.
8.DO MIĘSA WRZUCAMY:
posiekane pomidory pelati i wlewamy 200 ml wody. CAŁOŚĆ GOTUJEMY: ok.
9.15-20 MIN DO:
momentu uzyskania gęstego sosu.
10.NA PATELNIĘ Z:
mięsem wrzucamy wcześniej podsmażone warzywa, masło i posiekaną bazylię.
11.MIĘSO Z WARZYWAMI:
smażymy na małym ogniu, całość posypujemy solą i białym pieprzem, składniki delikatnie mieszamy.
12.NIE ROZGOTOWUJEMY WARZYW,:
które powinny być chrupiące.
13.WARZYWA Z MIĘSEM:
odstawiamy do wystygnięcia.
14.CIASTO MASŁO ROZPUSZCZAMY:
w rondelku.
15.DO MISKI WRZUCAMY:
mieszankę do wypieku chleba (używamy mieszanki razowej żytniej lub razowej pszenno-żytniej), proszek do pieczenia, sól.
16.CAŁOŚĆ MIESZAMY, DODAJEMY:
starty na tarce ser oraz rozpuszczone masło.
17.SKŁADNIKI DOPRAWIAMY TYMIANKIEM,:
dodajemy ciepłą wodę o temperaturze ok. 36°C.
18.CAŁOŚĆ MIESZAMY I:
odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 min do wyrośnięcia.
19.PO WYROŚNIĘCIU CIASTO:
formujemy za pomocą wałka, podsypując je odrobiną mąki pszennej i kroimy na krążki o grubości ok. 3 CM.
20.WYSTUDZONE WARZYWA Z:
mięsem przekładamy do naczynia żaroodpornego.
21.NA OSTUDZONYCH WARZYWACH:
dookoła naczynia układamy krążki z ciasta, formując wianek.
22.WAŻNE JEST, ŻEBY:
dobrać wielkość naczynia tak, by wianek prawie w całości zakrywał powierzchnię warzyw.
23.ZAPIEKANKĘ PIECZEMY W:
piekarniku rozgrzanym do temperatury 190°C (termoobieg) mniej więcej przez 20-30 min.
24.CIASTO POWINNO WYROSNĄĆ:
i zrumienić się.
25.KAWAŁKI SERA TYPU:
feta kruszymy i posypujemy nimi wierzch zapiekanki.
26.TAK PRZYGOTOWANĄ ZAPIEKANKĘ:
wkładamy do piekarnika na 5 min.
Chlebowa zapiekanka z mięsa mielonego

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ DUŻE NACZYNIE

żaroodporne i wałek.

2

ROZGRZEJ PIEKARNIK DO

temperatury: 190°C (termoobieg).

3

PRZYGOTOWANIE NA GŁĘBOKIEJ

patelni rozgrzewamy oliwę, na patelnię wrzucamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę, posiekany czosnek i odrobinę bazylii.

4

DO SKŁADNIKÓW NA

patelni dodajemy pokrojone: cukinię, bakłażana i paprykę pokrojone w kostkę.

5

WARZYWA SMAŻYMY

ok. 3-4 MIN.

6

NA OSOBNEJ PATELNI

rozgrzewamy niewielką ilość oliwy z oliwek i smażymy mięso mielone do momentu uzyskania złotego koloru.

7

WYSMAŻONE MIĘSO MIELONE

posypujemy papryką w proszku, następnie mięso zalewamy winem i gotujemy, aż wino prawie w całości odparuje.

8

DO MIĘSA WRZUCAMY

posiekane pomidory pelati i wlewamy 200 ml wody. CAŁOŚĆ GOTUJEMY: ok.

9

15-20 MIN DO

momentu uzyskania gęstego sosu.

10

NA PATELNIĘ Z

mięsem wrzucamy wcześniej podsmażone warzywa, masło i posiekaną bazylię.

11

MIĘSO Z WARZYWAMI

smażymy na małym ogniu, całość posypujemy solą i białym pieprzem, składniki delikatnie mieszamy.

12

NIE ROZGOTOWUJEMY WARZYW,

które powinny być chrupiące.

13

WARZYWA Z MIĘSEM

odstawiamy do wystygnięcia.

14

CIASTO MASŁO ROZPUSZCZAMY

w rondelku.

15

DO MISKI WRZUCAMY

mieszankę do wypieku chleba (używamy mieszanki razowej żytniej lub razowej pszenno-żytniej), proszek do pieczenia, sól.

16

CAŁOŚĆ MIESZAMY, DODAJEMY

starty na tarce ser oraz rozpuszczone masło.

17

SKŁADNIKI DOPRAWIAMY TYMIANKIEM,

dodajemy ciepłą wodę o temperaturze ok. 36°C.

18

CAŁOŚĆ MIESZAMY I

odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 min do wyrośnięcia.

19

PO WYROŚNIĘCIU CIASTO

formujemy za pomocą wałka, podsypując je odrobiną mąki pszennej i kroimy na krążki o grubości ok. 3 CM.

20

WYSTUDZONE WARZYWA Z

mięsem przekładamy do naczynia żaroodpornego.

21

NA OSTUDZONYCH WARZYWACH

dookoła naczynia układamy krążki z ciasta, formując wianek.

22

WAŻNE JEST, ŻEBY

dobrać wielkość naczynia tak, by wianek prawie w całości zakrywał powierzchnię warzyw.

23

ZAPIEKANKĘ PIECZEMY W

piekarniku rozgrzanym do temperatury 190°C (termoobieg) mniej więcej przez 20-30 min.

24

CIASTO POWINNO WYROSNĄĆ

i zrumienić się.

25

KAWAŁKI SERA TYPU

feta kruszymy i posypujemy nimi wierzch zapiekanki.

26

TAK PRZYGOTOWANĄ ZAPIEKANKĘ

wkładamy do piekarnika na 5 min.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

5577,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1394,3 kcal

🥑

Tłuszcz

78,3 g

🌾

Węglowodany

106,7 g

🥬

Błonnik

58,9 g

💪

Białko

58,9 g

Podobne przepisy

Chlebowa zapiekanka z mięsa mielonego - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl