zywieniesportowcow.pl

Sylwestrowe przekąski z ciasta owsianego • przepis • składniki • przygotowanie

Kruche, owsiane ciasto, które upieczesz i pokruszysz na nieregularne kawałki, to świetna baza do eleganckich, sylwestrowych przekąsek. Sprawdź, jak smakują!

Sylwestrowe przekąski z ciasta owsianego

Kruche, owsiane ciasto, które upieczesz i pokruszysz na nieregularne kawałki, to świetna baza do eleganckich, sylwestrowych przekąsek. Sprawdź, jak smakują!

Czas przygotowania
75 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy

Składniki

świeży koperek - 1 szt.
łosoś wędzony - 100 g
papryczka chili czerwona - 1 szt.
serek śmietankowy - 200 g
pomidory suszone z kaparami - 50 g
cytryna - 1 szt.
oliwki czarne - 100 g
ząbek czosnku - 1 szt.
natka pietruszki - 0,5 szt.
oliwa z oliwek - 1 łyżka
pistacje - 2 łyżki
pieprz czarny - 1 szczypta
pomidorki koktajlowe - 250 g
grana padano - 10 g
masło - 150 g
płatki owsiane - 100 g
sól - 1 szczypta
śmietana 18% - 1 łyżka
jajko - 2 szt.
mąka pszenna - 1 łyżka
olej rzepakowy - 1 łyżka
por - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY MUS Z ŁOSOSIA:
Suszone pomidory kroimy w drobną kostkę i przekładamy do miski. Dodajemy serek, drobno posiekaną papryczkę chili i koperek. Wędzonego łososia kroimy w plastry i dodajemy do masy. Następnie dodajemy odrobinę skórki z cytryny i sok. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą.
2.PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ Z POMIDORKÓW I PESTO:
Pomidory sparzamy i przelewamy zimną wodą. Następnie obieramy ze skórki i przekładamy do miski. Dodajemy czarne oliwki.
3.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO OWSIANE:
Mąkę przesiewamy, dodajemy sól i zimne masło pokrojone na kawałki. Całość siekamy nożem, aż uzyskamy kruszonkę. Dodajemy zmielone płatki owsiane, żółtka i śmietanę. Zagniatamy składniki na gładkie ciasto. Jeśli ciasto nie chce się skleić, dodajemy zimnej wody.
4.PIECZEMY CIASTO OWSIANE:
Następnie wałkujemy ciasto na grubość ok. 0,5 cm i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C ok. 10 minut aż do uzyskania złotego koloru. Pozostawiamy do wystudzenia.
5.PRZYGOTOWUJEMY SIANO Z PORA:
Białą część pora kroimy w julienne, czyli cieniutkie paski. Mieszamy z mąką pszenną. Pora smażymy partiami w głębokim oleju i osuszamy na ręczniku papierowym.
6.SKŁADAMY I PODAJEMY PRZEKĄSKI:
Ciasto kruche  łamiemy na kawałki o dowolnej wielkości. Smarujemy musem z łososia i dekorujemy pomidorkami, a także sianem z pora.
Sylwestrowe przekąski z ciasta owsianego

Czas przygotowania

75 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY MUS Z ŁOSOSIA

Suszone pomidory kroimy w drobną kostkę i przekładamy do miski. Dodajemy serek, drobno posiekaną papryczkę chili i koperek. Wędzonego łososia kroimy w plastry i dodajemy do masy. Następnie dodajemy odrobinę skórki z cytryny i sok. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą.

2

PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ Z POMIDORKÓW I PESTO

Pomidory sparzamy i przelewamy zimną wodą. Następnie obieramy ze skórki i przekładamy do miski. Dodajemy czarne oliwki.

3

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO OWSIANE

Mąkę przesiewamy, dodajemy sól i zimne masło pokrojone na kawałki. Całość siekamy nożem, aż uzyskamy kruszonkę. Dodajemy zmielone płatki owsiane, żółtka i śmietanę. Zagniatamy składniki na gładkie ciasto. Jeśli ciasto nie chce się skleić, dodajemy zimnej wody.

4

PIECZEMY CIASTO OWSIANE

Następnie wałkujemy ciasto na grubość ok. 0,5 cm i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C ok. 10 minut aż do uzyskania złotego koloru. Pozostawiamy do wystudzenia.

5

PRZYGOTOWUJEMY SIANO Z PORA

Białą część pora kroimy w julienne, czyli cieniutkie paski. Mieszamy z mąką pszenną. Pora smażymy partiami w głębokim oleju i osuszamy na ręczniku papierowym.

6

SKŁADAMY I PODAJEMY PRZEKĄSKI

Ciasto kruche  łamiemy na kawałki o dowolnej wielkości. Smarujemy musem z łososia i dekorujemy pomidorkami, a także sianem z pora.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4121,3 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

515,2 kcal

🥑

Tłuszcz

35,2 g

🌾

Węglowodany

41,6 g

🥬

Błonnik

3,7 g

💪

Białko

12 g

Podobne przepisy

Sylwestrowe przekąski z ciasta owsianego - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl