zywieniesportowcow.pl

Sycylijski makaron z kalafiorem • przepis • składniki • przygotowanie

Wyśmienita pasta, w której dominuje smak kalafiora, ale wyczujesz w niej również słodycz rodzynek i chrupkość orzeszków piniowych. Idealna dla całej rodziny! Sprawdź, jak smakuje kalafior w tym wydaniu.

Sycylijski makaron z kalafiorem

Wyśmienita pasta, w której dominuje smak kalafiora, ale wyczujesz w niej również słodycz rodzynek i chrupkość orzeszków piniowych. Idealna dla całej rodziny! Sprawdź, jak smakuje kalafior w tym wydaniu.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula - 1 szt.
cytryna - 1 szt.
ząbek czosnku - 2 szt.
kalafior - 300 g
makaron mafalda - 400 g
natka pietruszki - 5 g
oliwa z oliwek - 55 ml
orzeszki piniowe - 40 g
chili mielone - 0,5 łyżeczki
pieprz czarny - 1 szczypta
rodzynki - 50 g
sól - 1 szczypta
pomidor suszony - 5 szt.
parmezan - 50 g

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY KALAFIOR:
Kalafior dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy ok. 10 minut w lekko osolonej wodzie. Gdy lekko zmięknie, wyławiamy go za pomocą łyżki cedzakowej i odkładamy, a wodę, w której się gotował, zachowujemy.
2.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Cebulę pokrojoną w kostkę smażymy na patelni na rozgrzanej oliwie, aż się zarumieni. Dodajemy posiekany czosnek, płatki chili oraz drobno posiekane suszone pomidory i smażymy ok. 1 minuty. Dodajemy rodzynki i orzeszki piniowe i ponownie smażymy ok. 1 minuty.
3.GOTUJEMY MAKARON:
Makaron gotujemy al dente w wodzie, w której wcześniej gotował się kalafior, według instrukcji na opakowaniu. Ugotowany makaron odcedzamy nad garnkiem, by zachować wodę z gotowania.
4.ŁĄCZYMY MAKARON Z SOSEM:
Ugotowany makaron przekładamy na patelnię z sosem. Dodajemy sok wyciśnięty z cytryny i posiekaną natkę pietruszki. Całość mieszamy, aż sos połączy się z makaronem.
Sycylijski makaron z kalafiorem

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY KALAFIOR

Kalafior dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy ok. 10 minut w lekko osolonej wodzie. Gdy lekko zmięknie, wyławiamy go za pomocą łyżki cedzakowej i odkładamy, a wodę, w której się gotował, zachowujemy.

2

PRZYGOTOWUJEMY SOS

Cebulę pokrojoną w kostkę smażymy na patelni na rozgrzanej oliwie, aż się zarumieni. Dodajemy posiekany czosnek, płatki chili oraz drobno posiekane suszone pomidory i smażymy ok. 1 minuty. Dodajemy rodzynki i orzeszki piniowe i ponownie smażymy ok. 1 minuty.

3

GOTUJEMY MAKARON

Makaron gotujemy al dente w wodzie, w której wcześniej gotował się kalafior, według instrukcji na opakowaniu. Ugotowany makaron odcedzamy nad garnkiem, by zachować wodę z gotowania.

4

ŁĄCZYMY MAKARON Z SOSEM

Ugotowany makaron przekładamy na patelnię z sosem. Dodajemy sok wyciśnięty z cytryny i posiekaną natkę pietruszki. Całość mieszamy, aż sos połączy się z makaronem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2490,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

622,7 kcal

🥑

Tłuszcz

19,4 g

🌾

Węglowodany

94,5 g

🥬

Błonnik

23,1 g

💪

Białko

23,1 g

Podobne przepisy

Sycylijski makaron z kalafiorem - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl