zywieniesportowcow.pl

Sos śmietanowy – trafiony wybór do przeróżnych dań • przepis • składniki • przygotowanie

Sos śmietanowy to idealny dodatek, który potrafi odmienić oblicze każdego dania, tworząc z niego istną ucztę smaków i aromatów. Kremowa konsystencja i delikatny smak czynią go świetnym dodatkiem do mięs, ryb, makaronów i warzyw. Przygotuj wraz z nami pyszny sos śmietanowy!

Sos śmietanowy – trafiony wybór do przeróżnych dań

Sos śmietanowy to idealny dodatek, który potrafi odmienić oblicze każdego dania, tworząc z niego istną ucztę smaków i aromatów. Kremowa konsystencja i delikatny smak czynią go świetnym dodatkiem do mięs, ryb, makaronów i warzyw. Przygotuj wraz z nami pyszny sos śmietanowy!

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

śmietana 18% - 220 ml
masło - 15 g
mąka pszenna - 12 g
parmezan - 10 g
sól - 1,5 g
pieprz czarny - 0,5 g
zioła prowansalskie - 1 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY ZASMAŻKĘ:
Na patelni rozpuść masło, a następnie dodaj mąkę i wymieszaj. Podgrzewaj masę przez kilka minut, cały czas mieszając, aż stanie się gładka.
2.DODAJEMY ŚMIETANĘ:
Cały czas mieszając, zacznij dodawać śmietanę. Zmniejsz ogień na średni i pozwól, żeby sos zgęstniał.
3.DOPRAWIAMY SOS:
Do gotowej bazy ze śmietany, mąki i masła dodaj przyprawy oraz ser. Wymieszaj.
4.GOTUJEMY SOS:
Gotuj sos przez kilka minut, aż do połączenia się wszystkich składników i uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji. Gotowy sos przelej do szczelnego naczynia i daj mu przestygnąć lub od razu zaserwuj z dodatkiem ulubionego makaronu, mięsa albo ryby.
Sos śmietanowy – trafiony wybór do przeróżnych dań

Czas przygotowania

15 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY ZASMAŻKĘ

Na patelni rozpuść masło, a następnie dodaj mąkę i wymieszaj. Podgrzewaj masę przez kilka minut, cały czas mieszając, aż stanie się gładka.

2

DODAJEMY ŚMIETANĘ

Cały czas mieszając, zacznij dodawać śmietanę. Zmniejsz ogień na średni i pozwól, żeby sos zgęstniał.

3

DOPRAWIAMY SOS

Do gotowej bazy ze śmietany, mąki i masła dodaj przyprawy oraz ser. Wymieszaj.

4

GOTUJEMY SOS

Gotuj sos przez kilka minut, aż do połączenia się wszystkich składników i uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji. Gotowy sos przelej do szczelnego naczynia i daj mu przestygnąć lub od razu zaserwuj z dodatkiem ulubionego makaronu, mięsa albo ryby.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

473,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

236,6 kcal

🥑

Tłuszcz

21,2 g

🌾

Węglowodany

8 g

🥬

Błonnik

0 g

💪

Białko

4,2 g

Podobne przepisy

Sos śmietanowy – trafiony wybór do przeróżnych dań - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl