Sorbet truskawkowy • przepis • składniki • przygotowanie
Lato to czas na orzeźwiające napoje i desery. W ciepłe, letnie dni nic nie równa się smakowi domowego sorbetu zrobionego z truskawek. Wykorzystując te sezonowe owoce, można stworzyć niezwykle smaczny deser, który przyniesie Ci odświeżenie w te najbardziej upalne popołudnia. Jak zrobić domowy sorbet truskawkowy? Odkryj tę prostą recepturę wraz z nami!

Czas przygotowania
375 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY TRUSKAWKI
Owoce starannie obierz z szypułek, a potem dokładnie umyj i osusz na sicie.
BLENDUJEMY TRUSKAWKI
Wrzuć truskawki do wysokiego naczynia, a potem zblenduj je na gładką masę.
DODAJEMY CUKIER I SOK Z CYTRYNY
Wyciśnij sok z cytryny i dodaj go do truskawkowego puree. Dodaj także cukier puder. Ponownie zblenduj całość.
MROZIMY SORBET
Truskawkową masę włóż do zamrażalnika na 2 godziny.
PONOWNIE BLENDUJEMY SORBET
Po upływie 2 godzin ponownie zblenduj sorbet, by utworzyć z niego gładką masę bez grudek i kryształków lodu. Zblendowany sorbet wsuń do zamrażalnika na kolejne 2 godziny, a po ich upływie powtórz czynność. Sorbet powinien być gotowy po spędzeniu w zamrażalniku ok. 6 godzin.
SERWUJEMY SORBET
Wyciągnij sorbet z lodówki i pozwól mu chwilę odtajać, aby łatwiej było go nakładać. Gałkownicą uformuj kulki i przełóż sorbet do miseczek. Truskawki umyj i pozbaw szypułek, a następnie pokrój je na mniejsze kawałki. Ozdób nimi lody. Oberwij listki z gałązek mięty i także udekoruj nimi sorbet. Życzymy samych przyjemności!
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
851,7 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
141,9 kcal
Tłuszcz
1,2 g
Węglowodany
33 g
Błonnik
9,8 g
Białko
4,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Żeberka ostro pikantne
Nie ma grilla bez żeberek! Wypróbuj naszą bardzo smakowitą i pikantną wersję.

Ragoût z jajek z warzywami
Spróbuj wyjątkowego połączenia warzyw i jajka w delikatnym sosie beszamelowym!

Chałka z pistacjami
Delikatna, pełna smaku i aromatu chałka z pistacjowym nadzieniem oraz cytrynową polewą – doskonała na Wielkanoc!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Domowe lody śmietankowe z kruszonką
Zobacz, jak przygotować wyjątkowy deser! Domowe lody śmietankowe, migdałowa kruszonka i morele zatopione w gorącym syropie cukrowym.

Ciasto lion
Ciasto lion to wyjątkowy deser inspirowany popularnym batonikiem, który łączy w sobie wyrazisty smak kajmaku, delikatną śmietankę i moc orzechów. To idealna propozycja dla miłośników słodkości, którzy szukają czegoś więcej niż tradycyjne ciasto. Chcesz zachwycić gości nietuzinkowym ciastem bez pieczenia? Przygotuj ciasto lion według naszego przepisu!

Pieczona karkówka z piekarnika - na dziko
Skorzystaj z przepisu Karola i przyrządź pyszną pieczoną karkówkę, która z pewnością zasmakuje Twojej rodzinie.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Gnocchi z burakiem
Kluseczki w włoskim stylu – kuzynki polskich kopytek – dzięki przepisowi Kingi rumienią się od buraka! Spróbuj, jak smakuje buraczane gnocchi z dodatkiem rukoli i orzeszków pinii!

Markizy owsiane z marchewką i konfiturą truskawkową
Pyszne ciasteczka na bazie tartej marchewki i płatków owsianych, a do tego słodki sos owocowy. Pomysł na zdrowy deser!

Orientalna sałatka z bakłażana
Grillowany bakłażan, świeże warzywa, mięta i orientalne przyprawy tworzą kompozycję smaków, które przeniosą Cię prosto do słonecznego Maroka! To sałatka, której musisz spróbować!