zywieniesportowcow.pl

Śledź marynowany w pieczonych burakach • przepis • składniki • przygotowanie

Oryginalna sałatka rybna z pieczonymi burakami, ziemniakami, jabłkiem, cebulą i jajkiem polana aromatycznym sosem.

Śledź marynowany w pieczonych burakach

Oryginalna sałatka rybna z pieczonymi burakami, ziemniakami, jabłkiem, cebulą i jajkiem polana aromatycznym sosem.

Czas przygotowania
125 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula - 1 szt.
cytryna - 1,5 szt.
burak - 600 g
jabłko czerwone - 1 szt.
ząbek czosnku - 3 szt.
śledzie matiasy - 400 g
jajko - 2 szt.
musztarda dijon - 1 łyżeczka
natka pietruszki - 20 g
ocet winny - 50 ml
olej rzepakowy - 175 ml
pieprz czarny - 1 szczypta
sól - 1 szczypta
ziemniak - 400 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ GARNEK DO:
gotowania na parze moździerz rozgrzej piekarnik do 170°C Przygotuj wcześniej WAŻNE!
2.POTRAWĘ WARTO PRZYGOTOWAĆ:
dzień przed planowanym podaniem.
3.PRZED PRZYSTĄPIENIEM DO:
gotowania zawijamy wyczyszczone, nieobrane buraki w folię aluminiową i pieczemy do miękkości nawet przez 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do 170°C (termoobieg).
4.GOTUJEMY 1 JAJO:
na twardo.
5.PRZYGOTOWANIE ŚLEDZIE KROIMY:
na skos w paski i rozkładamy je na talerzu.
6.CEBULĘ KROIMY W:
kostkę i przekładamy do miski, dodajemy ok. 25 ML OLEJU: rzepakowego i ocet spirytusowy.
7.ŚLEDZIE POLEWAMY CEBULĄ:
z olejem i octem. ODSTAWIAMY.
8.UPIECZONE I OBRANE:
buraki kroimy w kostkę 1 x 1 cm. PRZEKŁADAMY DO: miski.
9.JABŁKO OBIERAMY I:
kroimy w kostkę, drobniejszą niż buraki.
10.DODAJEMY DO MISKI,:
doprawiamy sokiem z 1/2 cytryny, dodajemy sól, biały pieprz i niewielką ilość oleju rzepakowego (ok. 25 ML).: MIESZAMY.: ODSTAWIAMY.
11.ZIEMNIAKI OBIERAMY I:
kroimy w kostkę, a następnie gotujemy na parze przez mniej więcej 10-15 minut.
12.ZESTAWIAMY Z OGNIA,:
przekładamy je do naczynia.
13.2 ZĄBKI CZOSNKU:
siekamy i dodajemy do parujących ziemniaków.
14.PÓŁ PĘCZKA NATKI:
pietruszki siekamy, dodajemy do ziemniaków, wszystko skrapiamy 25 ml oleju rzepakowego i sokiem z 1/2 cytryny.
15.DOPRAWIAMY SOLĄ I:
białym pieprzem. MIESZAMY.
16.SOS DO MISECZKI:
wbijamy 1 żółtko.
17.CZOSNEK, SIEKAMY I:
rozcieramy w moździerzu razem z pozostałą natką pietruszki, niewielką ilością soli i kilkoma kroplami oleju rzepakowego i łyżeczką musztardy dijon.
18.DODAJEMY DO ŻÓŁTKA:
i dokładnie mieszamy.
19.DODAJEMY SOK Z:
1/2 cytryny i lejemy cienkim strumieniem 100 ml oleju, cały czas mieszając.
20.JAK PODAWAĆ W:
2 miskach układamy warstwowo: buraki, śledzie z cebulą, buraki, na samym końcu zamarynowane ziemniaki. CAŁOŚĆ DEKORUJEMY POZOSTAŁYMI: burakami.
21.JAJKO UGOTOWANE NA:
twardo kroimy na mniejsze części i dekorujemy nimi sałatkę w obu miskach.
22.CAŁOŚĆ POLEWAMY NIEWIELKĄ:
ilością sosu (resztę przelewamy do sosjerki) i dekorujemy pietruszką.
23.RYBY I OWOCE:
morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL:
Śledź marynowany w pieczonych burakach

Czas przygotowania

125 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ GARNEK DO

gotowania na parze moździerz rozgrzej piekarnik do 170°C Przygotuj wcześniej WAŻNE!

2

POTRAWĘ WARTO PRZYGOTOWAĆ

dzień przed planowanym podaniem.

3

PRZED PRZYSTĄPIENIEM DO

gotowania zawijamy wyczyszczone, nieobrane buraki w folię aluminiową i pieczemy do miękkości nawet przez 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do 170°C (termoobieg).

4

GOTUJEMY 1 JAJO

na twardo.

5

PRZYGOTOWANIE ŚLEDZIE KROIMY

na skos w paski i rozkładamy je na talerzu.

6

CEBULĘ KROIMY W

kostkę i przekładamy do miski, dodajemy ok. 25 ML OLEJU: rzepakowego i ocet spirytusowy.

7

ŚLEDZIE POLEWAMY CEBULĄ

z olejem i octem. ODSTAWIAMY.

8

UPIECZONE I OBRANE

buraki kroimy w kostkę 1 x 1 cm. PRZEKŁADAMY DO: miski.

9

JABŁKO OBIERAMY I

kroimy w kostkę, drobniejszą niż buraki.

10

DODAJEMY DO MISKI,

doprawiamy sokiem z 1/2 cytryny, dodajemy sól, biały pieprz i niewielką ilość oleju rzepakowego (ok. 25 ML).: MIESZAMY.: ODSTAWIAMY.

11

ZIEMNIAKI OBIERAMY I

kroimy w kostkę, a następnie gotujemy na parze przez mniej więcej 10-15 minut.

12

ZESTAWIAMY Z OGNIA,

przekładamy je do naczynia.

13

2 ZĄBKI CZOSNKU

siekamy i dodajemy do parujących ziemniaków.

14

PÓŁ PĘCZKA NATKI

pietruszki siekamy, dodajemy do ziemniaków, wszystko skrapiamy 25 ml oleju rzepakowego i sokiem z 1/2 cytryny.

15

DOPRAWIAMY SOLĄ I

białym pieprzem. MIESZAMY.

16

SOS DO MISECZKI

wbijamy 1 żółtko.

17

CZOSNEK, SIEKAMY I

rozcieramy w moździerzu razem z pozostałą natką pietruszki, niewielką ilością soli i kilkoma kroplami oleju rzepakowego i łyżeczką musztardy dijon.

18

DODAJEMY DO ŻÓŁTKA

i dokładnie mieszamy.

19

DODAJEMY SOK Z

1/2 cytryny i lejemy cienkim strumieniem 100 ml oleju, cały czas mieszając.

20

JAK PODAWAĆ W

2 miskach układamy warstwowo: buraki, śledzie z cebulą, buraki, na samym końcu zamarynowane ziemniaki. CAŁOŚĆ DEKORUJEMY POZOSTAŁYMI: burakami.

21

JAJKO UGOTOWANE NA

twardo kroimy na mniejsze części i dekorujemy nimi sałatkę w obu miskach.

22

CAŁOŚĆ POLEWAMY NIEWIELKĄ

ilością sosu (resztę przelewamy do sosjerki) i dekorujemy pietruszką.

23

RYBY I OWOCE

morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL:

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3173,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

793,3 kcal

🥑

Tłuszcz

56,4 g

🌾

Węglowodany

46,9 g

🥬

Błonnik

29,1 g

💪

Białko

29,1 g

Podobne przepisy

Śledź marynowany w pieczonych burakach - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl