zywieniesportowcow.pl

Sernik wiedeński • przepis • składniki • przygotowanie

Sernik wiedeński to klasyczny, elegancki deser, który zachwyca swoim delikatnym smakiem i kremową konsystencją. Wyróżnia się brakiem spodu, dzięki czemu cała uwaga skupia się na puszystej masie serowej, bogatej w aromat wanilii i cytrusów. Nasz przepis na sernik wiedeński sprawi, że przygotowanie tego wyjątkowego wypieku będzie proste i przyjemne. Zrób go razem z nami!

Sernik wiedeński

Sernik wiedeński to klasyczny, elegancki deser, który zachwyca swoim delikatnym smakiem i kremową konsystencją. Wyróżnia się brakiem spodu, dzięki czemu cała uwaga skupia się na puszystej masie serowej, bogatej w aromat wanilii i cytrusów. Nasz przepis na sernik wiedeński sprawi, że przygotowanie tego wyjątkowego wypieku będzie proste i przyjemne. Zrób go razem z nami!

Czas przygotowania
100 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 7
Poziom trudności
średni

Składniki

twaróg sernikowy mielony - 1 kg
cukier drobny - 220 g
wrzątek - 100 ml
jajko - 6 szt.
masło - 90 g
cukier puder - 50 g
rodzynki - 50 g
skórka z pomarańczy, tarta - 1 łyżeczka
mąka pszenna - 15 g
mąka ziemniaczana - 15 g
cukier wanilinowy - 2 łyżeczki
sól - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.MOCZYMY RODZYNKI:
Do małej miseczki wlewamy wodę i wrzucamy do niej rodzynki. Czekamy, aż napęcznieją, a potem odcedzamy je.
2.UCIERAMY MASŁO Z CUKREM:
Do miski dodajemy masło i cukier. Miksujemy na niskich obrotach na puszystą masę.
3.DODAJEMY ŻÓŁTKA I TWARÓG:
Oddzielamy białka od żółtek (białka wbijamy do drugiej miski), a żółtka do kubka. Dodajemy powoli żółtka do maślanej masy, cały czas miksując. Dodajemy twaróg i dalej miksujemy.
4.DODAJEMY MĄKI I INNE SKŁADNIKI:
Przesiewamy mąki do miski z masą twarogową. Miksujemy, a po chwili dodajemy cukier wanilinowy. Miksujemy. Dodajemy powoli rodzynki oraz skórkę pomarańczową i mieszamy szpatułką.
5.UBIJAMY BIAŁKA:
W drugiej misce ubijamy białka wraz ze szczyptą soli na sztywną pianę.
6.ŁĄCZYMY BIAŁKA Z MASĄ:
Powoli przekładamy białka do masy twarogowej. Delikatnie mieszamy szpatułką.
7.PRZEKŁADAMY MASĘ DO FORMY:
Wykładamy tortownicę papierem do pieczenia, a następnie przekładamy do niej masę twarogową.
8.PIECZEMY SERNIK:
Wkładamy tortownicę do piekarnika i pieczemy przez 65 minut.
9.STUDZIMY I OZDABIAMY SERNIK:
Po upieczeniu otwieramy drzwi piekarnika i zostawiamy tak sernik na 15-20 minut, a potem przekładamy go na blat na kolejne 30 minut. Tak przygotowany sernik chłodzimy w lodówce przez 3-4 godziny, a potem ozdabiamy cukrem pudrem.
Sernik wiedeński

Czas przygotowania

100 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 7

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MOCZYMY RODZYNKI

Do małej miseczki wlewamy wodę i wrzucamy do niej rodzynki. Czekamy, aż napęcznieją, a potem odcedzamy je.

2

UCIERAMY MASŁO Z CUKREM

Do miski dodajemy masło i cukier. Miksujemy na niskich obrotach na puszystą masę.

3

DODAJEMY ŻÓŁTKA I TWARÓG

Oddzielamy białka od żółtek (białka wbijamy do drugiej miski), a żółtka do kubka. Dodajemy powoli żółtka do maślanej masy, cały czas miksując. Dodajemy twaróg i dalej miksujemy.

4

DODAJEMY MĄKI I INNE SKŁADNIKI

Przesiewamy mąki do miski z masą twarogową. Miksujemy, a po chwili dodajemy cukier wanilinowy. Miksujemy. Dodajemy powoli rodzynki oraz skórkę pomarańczową i mieszamy szpatułką.

5

UBIJAMY BIAŁKA

W drugiej misce ubijamy białka wraz ze szczyptą soli na sztywną pianę.

6

ŁĄCZYMY BIAŁKA Z MASĄ

Powoli przekładamy białka do masy twarogowej. Delikatnie mieszamy szpatułką.

7

PRZEKŁADAMY MASĘ DO FORMY

Wykładamy tortownicę papierem do pieczenia, a następnie przekładamy do niej masę twarogową.

8

PIECZEMY SERNIK

Wkładamy tortownicę do piekarnika i pieczemy przez 65 minut.

9

STUDZIMY I OZDABIAMY SERNIK

Po upieczeniu otwieramy drzwi piekarnika i zostawiamy tak sernik na 15-20 minut, a potem przekładamy go na blat na kolejne 30 minut. Tak przygotowany sernik chłodzimy w lodówce przez 3-4 godziny, a potem ozdabiamy cukrem pudrem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3458,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

494 kcal

🥑

Tłuszcz

20,6 g

🌾

Węglowodany

55,7 g

🥬

Błonnik

0,3 g

💪

Białko

22,1 g

Podobne przepisy

Sernik wiedeński - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl