zywieniesportowcow.pl

Ciasto czekoladowe – prosty przepis • przepis • składniki • przygotowanie

To przepis dla fanów czekolady! Przygotuj ciasto, którym w dzieciństwie zajadał się Paweł Małecki.

Ciasto czekoladowe – prosty przepis

To przepis dla fanów czekolady! Przygotuj ciasto, którym w dzieciństwie zajadał się Paweł Małecki.

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier - 180 g
jajko - 3 szt.
kakao - 3 łyżeczki
mąka pszenna - 200 g
powidła śliwkowe - 3 łyżki
proszek do pieczenia - 2,5 łyżeczki
woda - 40 ml
czekolada deserowa - 125 g
masło - 20 g
śmietana 30% - 60 ml

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO:
Białka oddzielamy od żółtek. Do rondelka wlewamy wodę i wsypujemy 150 g cukru. Gdy cukier się rozpuści, dodajemy masło, pokruszoną czekoladę i kakao. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, aż będą miały jednolitą konsystencję. Masę przekładamy do dużej miski i odstawiamy do wystudzenia.
2.DO MASY DODAJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW:
Następnie dodajemy do niej powidła i żółtka. Dokładnie mieszamy. Do przesianej mąki dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy. Białka ubijamy z 30 g cukru. Do masy dodajemy partiami mąkę z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy ubite białka z cukrem. Masę wlewamy do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Pieczemy w piekarniku przez 40-45 minut. Przed wyjęciem ciasta sprawdzamy wykałaczką, czy jest upieczone.
3.PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ:
Śmietankę zagotowujemy w rondelku. Dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy, aż całkowicie się rozpuści. Po zdjęciu z ognia dodajemy miękkie masło.
Ciasto czekoladowe – prosty przepis

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

Białka oddzielamy od żółtek. Do rondelka wlewamy wodę i wsypujemy 150 g cukru. Gdy cukier się rozpuści, dodajemy masło, pokruszoną czekoladę i kakao. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, aż będą miały jednolitą konsystencję. Masę przekładamy do dużej miski i odstawiamy do wystudzenia.

2

DO MASY DODAJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW

Następnie dodajemy do niej powidła i żółtka. Dokładnie mieszamy. Do przesianej mąki dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy. Białka ubijamy z 30 g cukru. Do masy dodajemy partiami mąkę z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy ubite białka z cukrem. Masę wlewamy do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Pieczemy w piekarniku przez 40-45 minut. Przed wyjęciem ciasta sprawdzamy wykałaczką, czy jest upieczone.

3

PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ

Śmietankę zagotowujemy w rondelku. Dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy, aż całkowicie się rozpuści. Po zdjęciu z ognia dodajemy miękkie masło.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4447,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

370,6 kcal

🥑

Tłuszcz

20,9 g

🌾

Węglowodany

40,9 g

🥬

Błonnik

4,9 g

💪

Białko

4,9 g

Podobne przepisy

Ciasto czekoladowe – prosty przepis - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl