Sernik z kajmakiem i migdałami • przepis • składniki • przygotowanie
Dla wszystkich fanów serników Paweł Małecki przygotował pyszny przepis na sernik z masą kajmakową i chrupiącymi migdałami!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 16
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
Przygotowujemy kruchy spód
Na deskę przesiewamy mąkę. Dodajemy masło, siekamy. Dodajemy cukier puder, proszek do pieczenia, sól oraz cukier wanilinowy. Siekamy wszystkie składniki. Dodajemy jajko i ponownie siekamy do połączenia składników. Całość zagniatamy. Zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na około 1 godzinę.
Ciasto kroimy w kostkę
Formę smarujemy masłem i oprószamy mąką. Po schłodzeniu ciasto kroimy w kostkę o wielkości 1 x 1 cm. Kostki ciasta wysypujemy na dno formy. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Pieczemy przez około 15 minut. Upieczony spód wyciągamy z piekarnika i zmniejszamy temperaturę do 160°C.
Przygotowujemy masę serową
Żółtka ucieramy z cukrem pudrem. Laski wanilii rozkrawamy wzdłuż. Nasionka dodajemy do żółtek, mieszamy. Dodajemy miękkie masło i dalej ucieramy. Następnie stopniowo dodajemy twaróg, cały czas mieszając. Dorzucamy otartą skórkę z cytryny oraz budyń waniliowy – mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
Łączymy masę serową z białkami
Białka ubijamy z cukrem pudrem na sztywną pianę. Białka dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy. Na przestudzony spód nakładamy masę serową. Pieczemy w 160°C przez około 1 godzinę. Po upłynięciu czasu wyłączamy piekarnik, obkrawamy sernik dookoła formy i studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Przygotowujemy masę kajmakową z migdałami
Na patelnię wylewamy śmietankę, dodajemy kajmak. Gotujemy na małym ogniu do momentu, aż składniki się ze sobą połączą. Od czasu do czasu mieszamy. Dodajemy uprażone migdały, chwilę gotujemy i odstawiamy do ostygnięcia.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4593,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
287,1 kcal
Tłuszcz
18,2 g
Węglowodany
26 g
Błonnik
5,1 g
Białko
5,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ciasto Shrek
Ciasto Shrek to kolorowe, warstwowe ciasto, które ujmuje zarówno dzieci, jak i dorosłych. Swoją nazwę zawdzięcza charakterystycznemu zielonemu kolorowi, który nawiązuje do popularnej postaci z bajki. To połączenie delikatnego biszkoptu, kremowej masy budyniowej i orzeźwiającego smaku galaretki oraz innych pysznych składników, któremu nie da się oprzeć! Już dziś sprawdźcie, jak smakuje ciast Shrek!

Deser lodowy z owocami
Połączenie lodów z sezonowymi owocami, to przepis na prosty i smakowity deser, który zrobisz w 10 minut. Dasz się skusić?

Zapiekanka szpinakowa z paluchem z oliwkami, salami i pieczarkami
Pomysł na prosty, ale jednocześnie smaczny i sycący posiłek: zapiekanka z salami, oliwkowymi paluchami i szpinakiem.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Zwijane zrazy wołowe
Poznaj klasyczny przepis Karola Okrasy na zrazy wołowe z ogórkiem kiszonym i boczkiem.

Maślane rogaliki
Sięgnij po przepis Pawła na maślane rogaliki i ciesz się prostotą domowych wypieków. Smakują i pachną wybornie!

Zupa kurkowa
Zupa kurkowa to jedno z tych dań, które przywołują wspomnienia letnich spacerów po lesie i zapach świeżo zebranych grzybów. Jej wyjątkowy smak i aromat zawdzięcza przede wszystkim kurkom, które nadają zupie delikatnego aromatu lasu. Ta zupa to prawdziwa gratka dla miłośników grzybów, idealnie sprawdzająca się zarówno jako przystawka, jak i danie główne.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ciasto chałwowe Elida
Na taki wypiek skusi się nie tylko Grek! Puszysty biszkopt z masą chałwową i truskawkową konfiturą to sama słodycz!

Smażone liczi w cieście z pieprznym majonezem
Owoce z majonezem? Tak! Spróbuj smażonych w cieście owoców liczi, a przekonasz się jak dobrze się ze sobą komponują.

Wiśniowy Sad
Kakaowa rolada z musem kawowo-czekoladowym i soczystymi wiśniami to wyjątkowo pyszne i eleganckie połączenie smaków.