Domowe ogórki małosolne • przepis • składniki • przygotowanie
Klasyka przełomu wiosny i lata, której co roku koniecznie trzeba spróbować. Przygotuj najlepsze ogórki małosolne i ciesz się ich prawdziwie domowym smakiem!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
WYPEŁNIAMY SŁOIKI
Na dnie dokładnie umytych, wyparzonych i osuszonych słoików (lub kamionkowego naczynia) układamy połowę umytego kopru i chrzan pokrojony w słupki. Końcówki umytych ogórków odcinamy. Ogórki wkładamy do słoików, zostawiając nieco miejsca na resztę składników.
ZALEWAMY OGÓRKI
Ogórki zalewamy gorącą, osoloną wodą. Słoiki nakrywamy gazą. Gazę mocujemy za pomocą gumek recepturek lub sznurka. Jeśli do przygotowania ogórków małosolnych wykorzystujemy naczynie kamionkowe, nakrywamy je talerzem tak, by umożliwić dopływ powietrza.
ODSTAWIAMY OGÓRKI
Słoiki z ogórkami odstawiamy w chłodne, zacienione miejsce na ok. 2-3 dni. Gotowe ogórki małosolne przechowujemy do 7 dni.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
452,3 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
37,7 kcal
Tłuszcz
0,3 g
Węglowodany
6,9 g
Błonnik
1,3 g
Białko
2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ciecierzyca z mielonym mięsem i imbirem
Spróbuj połączenia ciecierzycy z mięsem mielonym i aromatycznymi przyprawami! Smakuje wyśmienicie z chrupiącą bagietką.

Chleb chmurka z TikToka
Lekki, bo jak chmurka, i niezwykle smaczny! To wyjątkowy chlebek, który robi furorę w Internecie! Koniecznie wypróbuj ten przepis i zaskocz swoich bliskich!

Leczo z dynią i warzywami korzeniowymi
Jednym z najlepszych dań na jesień jest leczo. A czy można podkręcić jego jesienny charakter? Oczywiście — za pomocą dyni! Przygotuj to danie i rozkoszuj się ciepłym posiłkiem podczas chłodnych, jesiennych wieczorów.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Cytryny w miodzie
Aromatyczne, sfermentowane w miodzie cytryny, które będą świetnym dodatkiem do zimowej herbaty, lemoniady czy deserów.

Omlet z cukinią i bobem
Sezonowy bób i świeża, chrupiąca cukinia to pyszne dodatki, które warto wykorzystać, by przygotować idealne danie na śniadanie – omlet według przepisu Kingi!

Trzypoziomowe tosty (wieża kanapkowa)
Zaskocz swoje pociechy! Tosty ze zdrowymi dodatkami podane w oryginalny sposób z pewnością przypadną im do gustu.
🔥 O podobnym poziomie trudności

ORZEŹWIAJĄCY KOMPOT Z RABARBARU
Idealny napój na lato – orzeźwiający kompot z rabarbaru z listkami mięty i kostkami lodu. Wypróbuj przepis Pawła Małeckiego!

Ciasto styropian z malinami
Pyszne ciasto o tajemniczej nazwie, okraszone malinami. Delikatny i puszysty krem to idealne połączenie z kruchym ciastem. Sprawdź, jak łatwo je przygotować!

Proste wegańskie brownie z malinami
Niezwykle prosty przepis na w pełni wegańskie brownie z malinami! Spróbuj, a zostanie ono Twoim ulubionym brownie!