zywieniesportowcow.pl

Schab ze szpinakiem i serem gorgonzola • przepis • składniki • przygotowanie

Śmietanowy sos z dodatkiem szpinaku i sera gorgonzola świetnie komponuje się ze schabem. Sprawdź, jak smakuje to doskonałe połączenie – wykorzystaj przepis Karola!

Schab ze szpinakiem i serem gorgonzola

Śmietanowy sos z dodatkiem szpinaku i sera gorgonzola świetnie komponuje się ze schabem. Sprawdź, jak smakuje to doskonałe połączenie – wykorzystaj przepis Karola!

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula dymka - 1 szt.
gałka muszkatołowa mielona - 1 szczypta
limonka - 1 szt.
oliwa z oliwek - 10 ml
pistacje - 50 g
pieprz czarny - 1 szczypta
pomidorki koktajlowe - 8 szt.
mięso wieprzowe schab - 500 g
ser gorgonzola - 200 g
sól - 1 szczypta
pomidor suszony - 100 g
Szpinak Baby - 200 g
śmietana 30% - 100 ml

Instrukcje przygotowania

1.KROIMY I SMAŻYMY SCHAB:
Schab kroimy w grube paski o szerokości 2-3 cm. Marynujemy w oliwie i skórce otartej z połowy limonki oraz pieprzu, według uznania. Na patelni obsmażamy schab na złoty kolor.
2.KROIMY SKŁADNIKI:
Pomidory suszone przekrajamy na pół, dymkę kroimy na 4 lub 6 części. Pomidory koktajlowe również przekrawamy na pół. Obrane i uprażone orzechy pistacjowe kruszymy.
3.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Na patelni, na której smażyliśmy schab, szklimy cebulę dymkę, dodajemy orzechy i zalewamy śmietanką. Chwilę gotujemy na wolnym ogniu. Dodajemy przesmażony wcześniej schab i suszone pomidory. Chwilę podduszamy.
4.DODAJEMY POKRUSZONY SER GORGONZOLA I SZPINAK:
Wyłączamy ogień. Do sosu dodajemy pokruszony ser gorgonzola, świeży szpinak i pomidory koktajlowe. Delikatnie mieszamy, żeby składniki się połączyły. Doprawiamy gałką muszkatołową.
5.PODAJEMY DANIE:
Gotowe danie posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Podajemy z bagietką lub makaronem.
Schab ze szpinakiem i serem gorgonzola

Czas przygotowania

35 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

KROIMY I SMAŻYMY SCHAB

Schab kroimy w grube paski o szerokości 2-3 cm. Marynujemy w oliwie i skórce otartej z połowy limonki oraz pieprzu, według uznania. Na patelni obsmażamy schab na złoty kolor.

2

KROIMY SKŁADNIKI

Pomidory suszone przekrajamy na pół, dymkę kroimy na 4 lub 6 części. Pomidory koktajlowe również przekrawamy na pół. Obrane i uprażone orzechy pistacjowe kruszymy.

3

PRZYGOTOWUJEMY SOS

Na patelni, na której smażyliśmy schab, szklimy cebulę dymkę, dodajemy orzechy i zalewamy śmietanką. Chwilę gotujemy na wolnym ogniu. Dodajemy przesmażony wcześniej schab i suszone pomidory. Chwilę podduszamy.

4

DODAJEMY POKRUSZONY SER GORGONZOLA I SZPINAK

Wyłączamy ogień. Do sosu dodajemy pokruszony ser gorgonzola, świeży szpinak i pomidory koktajlowe. Delikatnie mieszamy, żeby składniki się połączyły. Doprawiamy gałką muszkatołową.

5

PODAJEMY DANIE

Gotowe danie posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Podajemy z bagietką lub makaronem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2562 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1281 kcal

🥑

Tłuszcz

79,3 g

🌾

Węglowodany

45,4 g

🥬

Błonnik

10,9 g

💪

Białko

84,9 g

Podobne przepisy

Schab ze szpinakiem i serem gorgonzola - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl