Penne z kawałkami polędwicy i pieczarkami • przepis • składniki • przygotowanie
Makaron penne, kawałki soczystej polędwicy i pieczarki tworzą razem doskonałą kompozycję smaku. Musisz wypróbować!

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
KROIMY SKŁADNIKI
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Pieczarki oczyszczamy, kroimy w plasterki. Polędwicę myjemy, osuszamy, kroimy w paski i posypujemy papryką w proszku.
SMAŻYMY POLĘDWICĘ
Grzyby podsmażamy na 2 łyżkach gorącego masła, mieszając. Dodajemy cebulę i smażymy razem aż do zeszklenia. Przekładamy do miseczki. Paski polędwicy i 1 łyżkę masła dajemy na patelnię i podsmażamy przez 2-3 minuty, obracając, solimy. Ponownie dodajemy grzyby, podlewamy winem i śmietaną i gotujemy przez 2-3 minuty.
MAKARON ŁĄCZYMY Z SZAŁWIĄ
W międzyczasie myjemy szałwię, listki obrywamy i krótko smażymy na pozostałym, gorącym maśle. Makaron odcedzamy. Podajemy z polędwicą i posypujemy szałwią.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2885,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
721,3 kcal
Tłuszcz
25,7 g
Węglowodany
82,5 g
Błonnik
36,7 g
Białko
36,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Grillowane souvlaki z karkówki
Wyjątkowe szaszłyki z karkówki inspirowane kuchnią słonecznej Grecji, czyli souvlaki. Skuś się na to pyszne danie z grilla i podaj je z orzeźwiającym sosem jogurtowym.

Cannoli z kremem pistacjowym
Cannoli według przepisu Pawła to deser, którego smak przenosi prosto na słoneczną Sycylię! Przygotuj go i ciesz się kruchymi ciastkami pełnymi delikatnego kremu pistacjowego.

Pasta z sosem tuńczykowym
Pasta z sosem z tuńczyka to świetny pomysł na obiad przygotowany przy użyciu robota kuchennego MC Smart. To szybkie i aromatyczne danie, które będzie gotowe w mniej niż pół godziny!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sałatka „Zielona Bogini”
Niech talerz zazieleni się na wiosnę! Sałatka „Zielona Bogini”, którą przygotujesz wg przepisu Kingi, doda lekkości Twojemu codziennemu menu. Sprawdź, jak smakuje!

Sałatka z pieczonych warzyw korzeniowych
Lokalne warzywa korzeniowe to polskie skarby na początku roku. Przygotuj z nich wyjątkową sałatkę z majonezem wegańskim na bazie aquafaby!

Tagliatelle z koprem włoskim i kaparami
Spróbuj połączenia kopru włoskiego z kaparami i twarogiem! To doskonały dodatek do makaronu, na ciepło i na zimno!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kanapka zielenina z grilla
Grillowane warzywa w duecie z puszystym pieczywem, a do tego świeże oregano i oliwa z oliwek. To kanapka na każdą okazję!

Konfitury borówkowe z czerwonym winem
Pyszne wspomnienie lata nawet w najzimniejsze dni! Słodki smak borówek połączony z aromatycznym cynamonem.

Babka serowa z pomarańczami
Skuś się na pyszną babkę serową z orzeźwiającym aromatem pomarańczy!