zywieniesportowcow.pl

Schab wieprzowy na grzybach z brokułami i knedlikiem • przepis • składniki • przygotowanie

Niebanalny sposób na schab: apetycznie doprawiony, podawany z pysznymi brokułami i czeskim knedlikiem.

Schab wieprzowy na grzybach z brokułami i knedlikiem

Niebanalny sposób na schab: apetycznie doprawiony, podawany z pysznymi brokułami i czeskim knedlikiem.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

gałka muszkatołowa mielona - 2 szczypty
jajko - 2 szt.
bułka - 4 szt.
mleko - 460 ml
cebula - 1 szt.
brokuł - 1 szt.
brandy - 100 ml
ząbek czosnku - 0,5 szt.
natka pietruszki - 10 g
mąka pszenna - 2 łyżki
smalec - 1 łyżka
pieczarka - 50 g
pieprz czarny - 1 szczypta
mięso wieprzowe schab - 400 g
sól - 1 szczypta
borowiki suszone - 30 g
śmietana 30% - 150 ml
bulion drobiowy - 200 ml

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE:
6 kokilek trzepaczkę garnek patelnię dwie miski Przygotuj wcześniej: Jajka wyjmij z lodówki tak, aby w momencie użycia były w temperaturze pokojowej. Suszone borowiki namocz i posiekaj. Brokuła ugotuj w osolonej wodzie. Knedliki 2 białka ubijamy ze szczyptą soli. Bułki kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość smalcu i smażymy na nim pokrojone bułki, doprawiamy je solą. Przekładamy do miski. W czystej misce mieszamy mąkę, mleko i żółtka (ciasto konsystencją powinno przypominać ciasto naleśnikowe). Doprawiamy gałką muszkatołową. Mieszamy, następnie zalewamy przesmażone, pokrojone w kostkę bułki, mieszamy, dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Całość mieszamy. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość smalcu wieprzowego, dodajemy pokrojone na mniejsze części pieczarki, doprawiamy je solą i krótko smażymy, następnie dodajemy je do masy na knedliki. Na sam koniec dodajemy ubite białka, delikatnie mieszamy. 6 kokilek smarujemy od wewnątrz niewielką ilością smalcu wieprzowego. Napełniamy je przygotowanym ciastem knedlikowym. Ciasto nakładamy do wysokości około 1 cm poniżej brzegu naczyń żaroodpornych, następnie uderzamy naczyniami o blat stołu, aby pozbyć się nadmiaru powietrza w cieście knedlikowym. Gotujemy w kąpieli wodnej pod przykrywką przez mniej więcej 35 minut (w zależności od wielkości naczyń żaroodpornych). Odstawiamy do ostygnięcia. Schab wieprzowy Mięso rozbijamy, doprawiamy pieprzem i solą, oprószamy mąką. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość smalcu wieprzowego i smażymy mięso z obu stron. Mięso przekładamy na talerz. Na patelni, na której smażyliśmy mięso, ponownie rozgrzewamy niewielką ilość smalcu i przesmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, dodajemy posiekany czosnek i pokrojone suszone borowiki. Całość mieszamy. Chwilę przesmażamy, dodajemy pokrojone na mniejsze części kapelusze pieczarek i podlewamy brandy. Flambirujemy. Dodajemy bulion, wkładamy mięso i dusimy do miękkości pod przykryciem przez 25-30, a nawet, jeśli zajdzie taka potrzeba, przez 40 minut (co jakiś czas możemy jeszcze dolewać bulionu i kontrolować miękkość mięsa). Gdy mięso już zmięknie, wyjmujemy je z sosu i odkładamy w ciepłe miejsce. Do zredukowanego sosu dodajemy 1 opakowanie śmietany, znów redukujemy. Do zredukowanego sosu dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Jeszcze chwilę gotujemy. Jak podawać Gotowe knedliki kroimy w plastry i układamy na talerzu, obok kładziemy kawałki mięsa i ugotowany brokuł. Mięso polewamy gotowym sosem.
2.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Schab wieprzowy na grzybach z brokułami i knedlikiem

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE

6 kokilek trzepaczkę garnek patelnię dwie miski Przygotuj wcześniej: Jajka wyjmij z lodówki tak, aby w momencie użycia były w temperaturze pokojowej. Suszone borowiki namocz i posiekaj. Brokuła ugotuj w osolonej wodzie. Knedliki 2 białka ubijamy ze szczyptą soli. Bułki kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość smalcu i smażymy na nim pokrojone bułki, doprawiamy je solą. Przekładamy do miski. W czystej misce mieszamy mąkę, mleko i żółtka (ciasto konsystencją powinno przypominać ciasto naleśnikowe). Doprawiamy gałką muszkatołową. Mieszamy, następnie zalewamy przesmażone, pokrojone w kostkę bułki, mieszamy, dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Całość mieszamy. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość smalcu wieprzowego, dodajemy pokrojone na mniejsze części pieczarki, doprawiamy je solą i krótko smażymy, następnie dodajemy je do masy na knedliki. Na sam koniec dodajemy ubite białka, delikatnie mieszamy. 6 kokilek smarujemy od wewnątrz niewielką ilością smalcu wieprzowego. Napełniamy je przygotowanym ciastem knedlikowym. Ciasto nakładamy do wysokości około 1 cm poniżej brzegu naczyń żaroodpornych, następnie uderzamy naczyniami o blat stołu, aby pozbyć się nadmiaru powietrza w cieście knedlikowym. Gotujemy w kąpieli wodnej pod przykrywką przez mniej więcej 35 minut (w zależności od wielkości naczyń żaroodpornych). Odstawiamy do ostygnięcia. Schab wieprzowy Mięso rozbijamy, doprawiamy pieprzem i solą, oprószamy mąką. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość smalcu wieprzowego i smażymy mięso z obu stron. Mięso przekładamy na talerz. Na patelni, na której smażyliśmy mięso, ponownie rozgrzewamy niewielką ilość smalcu i przesmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, dodajemy posiekany czosnek i pokrojone suszone borowiki. Całość mieszamy. Chwilę przesmażamy, dodajemy pokrojone na mniejsze części kapelusze pieczarek i podlewamy brandy. Flambirujemy. Dodajemy bulion, wkładamy mięso i dusimy do miękkości pod przykryciem przez 25-30, a nawet, jeśli zajdzie taka potrzeba, przez 40 minut (co jakiś czas możemy jeszcze dolewać bulionu i kontrolować miękkość mięsa). Gdy mięso już zmięknie, wyjmujemy je z sosu i odkładamy w ciepłe miejsce. Do zredukowanego sosu dodajemy 1 opakowanie śmietany, znów redukujemy. Do zredukowanego sosu dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Jeszcze chwilę gotujemy. Jak podawać Gotowe knedliki kroimy w plastry i układamy na talerzu, obok kładziemy kawałki mięsa i ugotowany brokuł. Mięso polewamy gotowym sosem.

2

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4971,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1242,9 kcal

🥑

Tłuszcz

51,5 g

🌾

Węglowodany

134,5 g

🥬

Błonnik

53,9 g

💪

Białko

53,9 g

Podobne przepisy

Schab wieprzowy na grzybach z brokułami i knedlikiem - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl