Schab wieprzowy na grzybach z brokułami i knedlikiem • przepis • składniki • przygotowanie
Niebanalny sposób na schab: apetycznie doprawiony, podawany z pysznymi brokułami i czeskim knedlikiem.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE
6 kokilek trzepaczkę garnek patelnię dwie miski Przygotuj wcześniej: Jajka wyjmij z lodówki tak, aby w momencie użycia były w temperaturze pokojowej. Suszone borowiki namocz i posiekaj. Brokuła ugotuj w osolonej wodzie. Knedliki 2 białka ubijamy ze szczyptą soli. Bułki kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość smalcu i smażymy na nim pokrojone bułki, doprawiamy je solą. Przekładamy do miski. W czystej misce mieszamy mąkę, mleko i żółtka (ciasto konsystencją powinno przypominać ciasto naleśnikowe). Doprawiamy gałką muszkatołową. Mieszamy, następnie zalewamy przesmażone, pokrojone w kostkę bułki, mieszamy, dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Całość mieszamy. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość smalcu wieprzowego, dodajemy pokrojone na mniejsze części pieczarki, doprawiamy je solą i krótko smażymy, następnie dodajemy je do masy na knedliki. Na sam koniec dodajemy ubite białka, delikatnie mieszamy. 6 kokilek smarujemy od wewnątrz niewielką ilością smalcu wieprzowego. Napełniamy je przygotowanym ciastem knedlikowym. Ciasto nakładamy do wysokości około 1 cm poniżej brzegu naczyń żaroodpornych, następnie uderzamy naczyniami o blat stołu, aby pozbyć się nadmiaru powietrza w cieście knedlikowym. Gotujemy w kąpieli wodnej pod przykrywką przez mniej więcej 35 minut (w zależności od wielkości naczyń żaroodpornych). Odstawiamy do ostygnięcia. Schab wieprzowy Mięso rozbijamy, doprawiamy pieprzem i solą, oprószamy mąką. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość smalcu wieprzowego i smażymy mięso z obu stron. Mięso przekładamy na talerz. Na patelni, na której smażyliśmy mięso, ponownie rozgrzewamy niewielką ilość smalcu i przesmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, dodajemy posiekany czosnek i pokrojone suszone borowiki. Całość mieszamy. Chwilę przesmażamy, dodajemy pokrojone na mniejsze części kapelusze pieczarek i podlewamy brandy. Flambirujemy. Dodajemy bulion, wkładamy mięso i dusimy do miękkości pod przykryciem przez 25-30, a nawet, jeśli zajdzie taka potrzeba, przez 40 minut (co jakiś czas możemy jeszcze dolewać bulionu i kontrolować miękkość mięsa). Gdy mięso już zmięknie, wyjmujemy je z sosu i odkładamy w ciepłe miejsce. Do zredukowanego sosu dodajemy 1 opakowanie śmietany, znów redukujemy. Do zredukowanego sosu dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Jeszcze chwilę gotujemy. Jak podawać Gotowe knedliki kroimy w plastry i układamy na talerzu, obok kładziemy kawałki mięsa i ugotowany brokuł. Mięso polewamy gotowym sosem.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4971,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1242,9 kcal
Tłuszcz
51,5 g
Węglowodany
134,5 g
Błonnik
53,9 g
Białko
53,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Grillowane polędwiczki wieprzowe w limonkach
Delikatne polędwiczki z grilla, przesiąknięte aromatyczną marynatą będącą idealną kompozycją limonki i miodu.

Śląska szpajza cytrynowa
Tradycyjny śląski deser w nieco lżejszej odsłonie? To musi być przepis Kingi! Przygotuj lekką, cytrynową piankę na bazie jajek i odkrywaj słodkie smaki regionalnej kuchni!

Wegańska tarta z malinami
Wegańskie wypieki wcale nie muszą być trudne! Zobacz, jak to robi Kinga Paruzel, i przygotuj z nią tartę z kremem budyniowym i malinami!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Muffiny o smaku pizzy
Kto powiedział, że muffiny muszą być słodkie? Wypróbuj przepis na ciasteczka o smaku pizzy z salami i mozzarellą.

Kebab w naleśniku
Czy może by coś lepszego niż przepyszne połączenie naleśnika z kebabem? Doskonały pomysł na szybki obiad czy lunch.

Dwuwarstwowa galaretka z mango i mleczka kokosowego
Słodki podwieczorek lub dodatek do lodów? Przygotuj galaretkę z mango i mleczka kokosowego!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pieczeń z dzika w sosie myśliwskim z pyzami i kapustą
Domowy obiad inny niż zwykle? Na specjalną okazję podaj pieczeń z dzika w sosie myśliwskim, która świetnie komponuje się z pyzami i surówką z modrej kapusty. Pycha!

Ptysie z kremem śmietankowo-waniliowym i malinami lub truskawkami
Najlepszy przepis na wykwintne ptysie z kremowym nadzieniem i pysznym owocowym sosem z dodatkiem wina.

Miseczki z tortilli w stylu meksykańskim
Lubisz meksykański styl? Jeśli tak, to spodoba Ci się przepis Kingi na miseczki z tortilli! Przepyszne mięso wołowe razem ze śmietaną, guacamole, warzywami i przyprawami zachwyci podniebienie niejednego smakosza!