zywieniesportowcow.pl

Sałatka z pieczonych warzyw z sosem tymiankowo-cytrynowym • przepis • składniki • przygotowanie

Wypróbuj przepis na lekkostrawną sałatkę z pieczonych warzyw, okraszoną sosem tymiankowo-cytrynowym, podaną z kawałkami pokruszonego białego sera.

Sałatka z pieczonych warzyw z sosem tymiankowo-cytrynowym

Wypróbuj przepis na lekkostrawną sałatkę z pieczonych warzyw, okraszoną sosem tymiankowo-cytrynowym, podaną z kawałkami pokruszonego białego sera.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cytryna - 1 szt.
korzeń pietruszki - 2 szt.
marchew - 2 szt.
miód - 2 łyżeczki
olej rzepakowy - 3 łyżki
rukola - 50 g
seler - 1 szt.
tymianek świeży - 1 łyżeczka
twaróg chudy - 120 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA:
Warzywa dokładnie myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Łączymy ½ łyżeczki tymianku, 1 łyżeczkę miodu i 1 łyżkę oleju. Marynujemy warzywa w mieszance i zawijamy je w folię aluminiową.
2.PIECZEMY WARZYWA:
Warzywa wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i pieczemy do miękkości, około 30-40 minut. Wyjmujemy z folii i studzimy.
3.PRZYGOTOWUJEMY SOS TYMIANKOWO-CYTRYNOWY:
Sok i skórkę startą z cytryny mieszamy z resztą miodu, tymianku i oleju.
4.ŁĄCZYMY SKŁADNIKI SAŁATKI:
Warzywa posypujemy rukolą, dodajemy pokruszony ser i polewamy całość sosem.
Sałatka z pieczonych warzyw z sosem tymiankowo-cytrynowym

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA

Warzywa dokładnie myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Łączymy ½ łyżeczki tymianku, 1 łyżeczkę miodu i 1 łyżkę oleju. Marynujemy warzywa w mieszance i zawijamy je w folię aluminiową.

2

PIECZEMY WARZYWA

Warzywa wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i pieczemy do miękkości, około 30-40 minut. Wyjmujemy z folii i studzimy.

3

PRZYGOTOWUJEMY SOS TYMIANKOWO-CYTRYNOWY

Sok i skórkę startą z cytryny mieszamy z resztą miodu, tymianku i oleju.

4

ŁĄCZYMY SKŁADNIKI SAŁATKI

Warzywa posypujemy rukolą, dodajemy pokruszony ser i polewamy całość sosem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

689,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

172,4 kcal

🥑

Tłuszcz

8,2 g

🌾

Węglowodany

21,1 g

🥬

Błonnik

7,7 g

💪

Białko

7,7 g

Podobne przepisy

Sałatka z pieczonych warzyw z sosem tymiankowo-cytrynowym - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl