Sałatka z kaszy jaglanej z wędzonym twarogiem • przepis • składniki • przygotowanie
Kasza jaglana może być również doskonałą podstawą sałatki. Z dodatkiem pieczonej papryki i marynowanych grzybów smakuje doskonale.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY KASZĘ
Kaszę jaglaną zalewamy zimną wodą (2 objętości wody w stosunku do 1 objętości kaszy) i moczymy przez ok. 2 godziny. Wodę odlewamy, kaszę wsypujemy do wrzącej osolonej wody (proporcje kaszy do wody 1:1,8). Gdy kasza się zagotuje i wchłonie wodę, zdejmujemy ją z ognia i przykrywamy, czekamy, aż ładnie się uparuje. Studzimy kaszę i wysypujemy ją na dużą blachę.
PIECZEMY PAPRYKĘ
Czerwoną paprykę pieczemy w piekarniku w temperaturze 220‑240°C (termoobieg) przez ok. 10-15 minut, aż skórka miejscami zrobi się brązowa. Po upieczeniu paprykę przekładamy do naczynia i szczelnie foliujemy, tak aby zaparowała (ok. 10-15 minut). Po tym czasie obieramy ją ze skórki, wycinamy gniazdo nasienne i kroimy miąższ w kosteczkę. Ziarna słonecznika prażymy w piekarniku na złoty kolor (180°C, bez termoobiegu, ok. 10 minut).
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI SAŁATKI
Kaszę mieszamy z posiekaną natką pietruszki, rukolą, kaparami, prażonymi ziarnami słonecznika, pokrojonymi ogórkami kiszonymi, posiekaną dymką i doprawiamy olejem, sokiem z limonki, solą i pieprzem. Dodajemy pokrojone w plasterki marynowane podgrzybki. Podajemy z pokruszonym, wędzonym twarogiem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2387,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
596,9 kcal
Tłuszcz
40,9 g
Węglowodany
43 g
Błonnik
18,6 g
Białko
18,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Skyrnik bez dodatku cukru
Niesamowicie szybki w przygotowaniu sernik bez sera, czyli skyrnik! Wystarczy kilka minut krojenia i mieszania, trochę cierpliwości podczas pieczenia i chłodzenia i wyśmienite ciasto bez dodatku cukru gotowe. Przekonaj się, że fitsłodycze są pyszne!

Indyczka faszerowana piernikiem
Przepis prosto od góralskiej gospodyni! Przygotuj indyczkę pachnącą piernikami i świeżym tymiankiem!

Skórka pomarańczowa w syropie
Ten słodki dodatek do rozmaitych ciast i deserów, nie tylko na święta, to obowiązkowa pozycja w każdej domowej spiżarni.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Cytrusowa sałatka z krewetek i awokado – poznaj najlepszy przepis
Szukasz czegoś lekkiego i orzeźwiającego? Przygotuj cytrusową sałatkę z krewetkami. Jest idealna na kolację we dwoje.

Stateczki z cukinii z nadzieniem z kurczaka i ryżu
To danie na pewno zachwyci dzieci! Nie tylko efektownie wygląda, ale także pysznie smakuje!

Kapsalon
Kapsalon to potrawa o egzotycznej nazwie, której powstanie zawdzięczamy Holendrom. Danie to nazywane jest również "niderlandzkim kebabem" i zdobywa coraz większą popularność także poza terenami Holandii. To połączenie soczystego mięsa, chrupiących frytek, sera i świeżych warzyw zachwyca swoją prostotą. Przygotuj wraz z nami tę niecodzienną potrawę i daj się porwać jej boskiemu smakowi!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Lody wegańskie
Daria Ładocha pokaże Ci, jak przygotować lody wegańskie! Bananowe z dodatkiem masła orzechowego i jeżynowe obsypane pistacjami!

Tagliatelle z kurkami i pistacjami
Doskonałe składniki rodem z włoskiej kuchni – to podstawa przepisu Karola! Przygotuj tagliatelle z kurkami i pistacjami, by zasmakować w jakości i prostocie.

Filet z indyka na kanapki
Domowa wędlina z piersi indyka to pyszny dodatek do kanapek, który z łatwością wykonasz samodzielnie. Przekonaj się, jakie to proste, i ciesz się smakiem wyśmienitej szynki!