zywieniesportowcow.pl

Kaszotto z młodą kapustą • przepis • składniki • przygotowanie

Szukasz pomysłu na wykorzystanie kaszy pęczak? Wypróbuj prosty przepis Karola na kaszotto z młodą kapustą i aromatycznymi przyprawami.

Kaszotto z młodą kapustą

Szukasz pomysłu na wykorzystanie kaszy pęczak? Wypróbuj prosty przepis Karola na kaszotto z młodą kapustą i aromatycznymi przyprawami.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula - 1 szt.
ząbek czosnku - 2 szt.
kasza pęczak - 150 g
kminek cały - 1 szczypta
masło - 100 g
kapusta biała - 0,5 szt.
olej słonecznikowy - 5 łyżek
pieprz czarny - 1 szczypta
sos sojowy - 50 ml
sól - 1 szczypta
tymianek suszony - 1 szczypta
świeży koperek - 12,5 g
woda - 60 ml

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY KASZĘ PĘCZAK:
Kaszę pęczak gotujemy w lekko osolonej wodzie zgodnie ze wskazówkami umieszczonymi na opakowaniu.
2.PRAŻYMY CEBULĘ:
Cebulę pokrojoną w kostkę prażymy w rondelku na małym ogniu na delikatnie rozgrzanym oleju. Cebula powinna się wysuszyć i nabrać złotego, lekko brązowego koloru – uważamy, by jej nie przypalić.
3.DOPRAWIAMY KASZĘ PĘCZAK:
Ugotowaną i uparowaną kaszę doprawiamy roztartym w dłoniach tymiankiem, kuminem i sosem sojowym. Mieszamy i wyłączamy ogień.
4.KROIMY I PRAŻYMY KAPUSTĘ:
Kapustę kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do uprażonej cebuli. Dodajemy czosnek pokrojony w plasterki. Mieszamy. Chwilę prażymy.
5.DODAJEMY KASZĘ PĘCZAK I DOPRAWIAMY KASZOTTO:
Do uprażonej kapusty dodajemy przyprawioną kaszę pęczak. Dokładnie mieszamy. Dodajemy 30 ml wody i 50 g masła i ponownie mieszamy. Doprawiamy pieprzem i solą.
Kaszotto z młodą kapustą

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 3

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY KASZĘ PĘCZAK

Kaszę pęczak gotujemy w lekko osolonej wodzie zgodnie ze wskazówkami umieszczonymi na opakowaniu.

2

PRAŻYMY CEBULĘ

Cebulę pokrojoną w kostkę prażymy w rondelku na małym ogniu na delikatnie rozgrzanym oleju. Cebula powinna się wysuszyć i nabrać złotego, lekko brązowego koloru – uważamy, by jej nie przypalić.

3

DOPRAWIAMY KASZĘ PĘCZAK

Ugotowaną i uparowaną kaszę doprawiamy roztartym w dłoniach tymiankiem, kuminem i sosem sojowym. Mieszamy i wyłączamy ogień.

4

KROIMY I PRAŻYMY KAPUSTĘ

Kapustę kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do uprażonej cebuli. Dodajemy czosnek pokrojony w plasterki. Mieszamy. Chwilę prażymy.

5

DODAJEMY KASZĘ PĘCZAK I DOPRAWIAMY KASZOTTO

Do uprażonej kapusty dodajemy przyprawioną kaszę pęczak. Dokładnie mieszamy. Dodajemy 30 ml wody i 50 g masła i ponownie mieszamy. Doprawiamy pieprzem i solą.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1913,3 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

637,8 kcal

🥑

Tłuszcz

42,7 g

🌾

Węglowodany

58,4 g

🥬

Błonnik

14,2 g

💪

Białko

9,5 g

Podobne przepisy

Kaszotto z młodą kapustą - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl