zywieniesportowcow.pl

Naleśniki ze szparagami • przepis • składniki • przygotowanie

Doskonała opcja na spotkanie w gronie przyjaciół: delikatny smak szparagów otulonych lekkim ciastem naleśnikowym.

Naleśniki ze szparagami

Doskonała opcja na spotkanie w gronie przyjaciół: delikatny smak szparagów otulonych lekkim ciastem naleśnikowym.

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier - 1 szczypta
pieprz czarny - 1 szczypta
jajko - 1 szt.
masło - 1 łyżka
mleko - 150 ml
natka pietruszki - 20 g
skórka cytryny tarta - 1 łyżka
sól - 1 szczypta
woda - 150 ml
szparagi białe - 8 szt.
mąka pszenna - 125 g
serek śmietankowy - 250 g
śmietana 30% - 100 g
szparagi zielone - 8 szt.

Instrukcje przygotowania

1.ROZTAPIAMY 1 ŁYŻECZKĘ:
masła.
2.MIESZAMY ROZPUSZCZONE MASŁO:
z jajkami, mlekiem i wodą mineralną.
3.MIESZAMY MĄKĘ I:
pół łyżeczki soli.
4.STOPNIOWO DODAJEMY MLEKO:
z jajkami i mieszamy, aż powstanie gęste ciasto.
5.ODSTAWIAMY NA 30:
minut do spęcznienia.
6.
SZPARAGI MYJEMY.
7.BIAŁE SZPARAGI OBIERAMY:
całe, zielone na jednej trzeciej długości, zdrewniałe końce odcinamy.
8.BIAŁE SZPARAGI GOTUJEMY:
we wrzącej, osolonej wodzie z dodatkiem cukru i 1 łyżeczki masła przez 10 minut, zielone dodajemy po 5 minutach i gotujemy razem.
9.WYJMUJEMY, PRZELEWAMY ZIMNĄ:
wodą i osączamy.
10.3/4 PĘCZKA PIETRUSZKI:
siekamy.
11.MIESZAMY Z SERKIEM,:
skórką z cytryny, solą i pieprzem.
12.NA POZOSTAŁYM, GORĄCYM:
maśle smażymy 8 cienkich naleśników, studzimy.
13.NA KAŻDY NAKŁADAMY:
odrobinę serka, po jednym białym i zielonym szparagu i zwijamy.
14.ZWINIĘTE NALEŚNIKI UKŁADAMY:
jeden obok drugiego w uprzednio wysmarowanej tłuszczem, żaroodpornej formie.
15.ZALEWAMY ŚMIETANĄ I:
pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez około 30 minut.
16.PODAJEMY UDEKOROWANE POZOSTAŁĄ:
pietruszką.
17.WSKAZÓWKA:
DANIE IDEALNIE: nadaje się dla gości.
18.PRZYGOTOWUJEMY JE WEDŁUG:
przepisu do momentu ułożenia warstw w żaroodpornym naczyniu, a następnie odstawiamy pod przykryciem do lodówki.
19.PO PRZYJEŹDZIE GOŚCI:
naleśniki zalewamy śmietaną i wkładamy do piekarnika.
Naleśniki ze szparagami

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ROZTAPIAMY 1 ŁYŻECZKĘ

masła.

2

MIESZAMY ROZPUSZCZONE MASŁO

z jajkami, mlekiem i wodą mineralną.

3

MIESZAMY MĄKĘ I

pół łyżeczki soli.

4

STOPNIOWO DODAJEMY MLEKO

z jajkami i mieszamy, aż powstanie gęste ciasto.

5

ODSTAWIAMY NA 30

minut do spęcznienia.

6

SZPARAGI MYJEMY.

7

BIAŁE SZPARAGI OBIERAMY

całe, zielone na jednej trzeciej długości, zdrewniałe końce odcinamy.

8

BIAŁE SZPARAGI GOTUJEMY

we wrzącej, osolonej wodzie z dodatkiem cukru i 1 łyżeczki masła przez 10 minut, zielone dodajemy po 5 minutach i gotujemy razem.

9

WYJMUJEMY, PRZELEWAMY ZIMNĄ

wodą i osączamy.

10

3/4 PĘCZKA PIETRUSZKI

siekamy.

11

MIESZAMY Z SERKIEM,

skórką z cytryny, solą i pieprzem.

12

NA POZOSTAŁYM, GORĄCYM

maśle smażymy 8 cienkich naleśników, studzimy.

13

NA KAŻDY NAKŁADAMY

odrobinę serka, po jednym białym i zielonym szparagu i zwijamy.

14

ZWINIĘTE NALEŚNIKI UKŁADAMY

jeden obok drugiego w uprzednio wysmarowanej tłuszczem, żaroodpornej formie.

15

ZALEWAMY ŚMIETANĄ I

pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez około 30 minut.

16

PODAJEMY UDEKOROWANE POZOSTAŁĄ

pietruszką.

17

WSKAZÓWKA

DANIE IDEALNIE: nadaje się dla gości.

18

PRZYGOTOWUJEMY JE WEDŁUG

przepisu do momentu ułożenia warstw w żaroodpornym naczyniu, a następnie odstawiamy pod przykryciem do lodówki.

19

PO PRZYJEŹDZIE GOŚCI

naleśniki zalewamy śmietaną i wkładamy do piekarnika.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2318,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

579,6 kcal

🥑

Tłuszcz

45,3 g

🌾

Węglowodany

32,3 g

🥬

Błonnik

12 g

💪

Białko

12 g

Podobne przepisy

Naleśniki ze szparagami - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl