zywieniesportowcow.pl

Sałatka na grilla z ciecierzycą i wegańskim sosem BBQ • przepis • składniki • przygotowanie

Sałatki nigdy się nie znudzą, jeśli będą wyjątkowe! Ta właśnie taka jest. Połącz warzywa z genialnym dressingiem BBQ i ciesz się smakami letniego grillowania!

Sałatka na grilla z ciecierzycą i wegańskim sosem BBQ

Sałatki nigdy się nie znudzą, jeśli będą wyjątkowe! Ta właśnie taka jest. Połącz warzywa z genialnym dressingiem BBQ i ciesz się smakami letniego grillowania!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula czerwona - 1 szt.
papryka czerwona - 1 szt.
ogórek - 1 szt.
natka pietruszki - 20 g
pomidorki koktajlowe - 300 g
pomidor suszony - 5 szt.
ciecierzyca konserwowa - 200 g
kasza bulgur - 170 g
orzech nerkowca - 120 g
pieprz czarny - 1 szczypta
papryka wędzona mielona - 0,5 łyżeczki
sok z cytryny - 2 łyżki
sól himalajska - 0,5 łyżeczki
sos barbecue - 2 łyżki
ząbek czosnku - 2 szt.
śmietana wegańska - 120 g

Instrukcje przygotowania

1.KROIMY I UKŁADAMY SKŁADNIKI SAŁATKI:
Pomidorki przekrawamy na pół i układamy na brzegu szerokiego talerza. Obok pomidorków, idąc po okręgu, układamy ogórek, cebulę i paprykę pokrojone w kostkę, suszone pomidory pokrojone w paseczki, drobno posiekaną natkę pietruszki i ciecierzycę odsączoną z zalewy.
2.PRZYGOTOWUJEMY DRESSING:
Nerkowce odsączamy z wody na sitku. Dodajemy pozostałe składniki dressingu i miksujemy całość za pomocą blendera ręcznego lub w naczyniu rozdrabniacza.
3.PODAJEMY SAŁATKĘ:
Dressing BBQ przekładamy do miseczki. Tuż przed podaniem polewamy warzywa dressingiem i dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą.
Sałatka na grilla z ciecierzycą i wegańskim sosem BBQ

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

KROIMY I UKŁADAMY SKŁADNIKI SAŁATKI

Pomidorki przekrawamy na pół i układamy na brzegu szerokiego talerza. Obok pomidorków, idąc po okręgu, układamy ogórek, cebulę i paprykę pokrojone w kostkę, suszone pomidory pokrojone w paseczki, drobno posiekaną natkę pietruszki i ciecierzycę odsączoną z zalewy.

2

PRZYGOTOWUJEMY DRESSING

Nerkowce odsączamy z wody na sitku. Dodajemy pozostałe składniki dressingu i miksujemy całość za pomocą blendera ręcznego lub w naczyniu rozdrabniacza.

3

PODAJEMY SAŁATKĘ

Dressing BBQ przekładamy do miseczki. Tuż przed podaniem polewamy warzywa dressingiem i dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2073,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

518,3 kcal

🥑

Tłuszcz

20,7 g

🌾

Węglowodany

73,1 g

🥬

Błonnik

16,5 g

💪

Białko

16,5 g

Podobne przepisy

Sałatka na grilla z ciecierzycą i wegańskim sosem BBQ - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl