zywieniesportowcow.pl

Pulpety w sosie własnym • przepis • składniki • przygotowanie

Aromatyczne, soczyste pulpeciki to klasyk polskiej (ale nie tylko) kuchni, który od wieków cieszy nasze podniebienia. Serwuje się je solo i dodatkiem różnych sosów, dzięki czemu stają się jeszcze pyszniejsze. Jedną z najczęściej spotykanych form serwowania są pulpety w sosie własnym. W jaki sposób przyrządza się to znakomite danie? Przepisu szukaj w dalszej części tekstu.

Pulpety w sosie własnym

Aromatyczne, soczyste pulpeciki to klasyk polskiej (ale nie tylko) kuchni, który od wieków cieszy nasze podniebienia. Serwuje się je solo i dodatkiem różnych sosów, dzięki czemu stają się jeszcze pyszniejsze. Jedną z najczęściej spotykanych form serwowania są pulpety w sosie własnym. W jaki sposób przyrządza się to znakomite danie? Przepisu szukaj w dalszej części tekstu.

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
średni

Składniki

mięso mielone wołowo-wieprzowe - 500 g
bułka tarta - 110 g
jajko - 1 szt.
mleko 1,5% - 60 ml
olej - 40 ml
majeranek - 0,5 g
bulion warzywny - 400 ml
woda - 400 ml
cebula - 1 szt.
ząbek czosnku - 2 szt.
marchew - 1 szt.
seler - 0,5 szt.
seler naciowy - 70 g
por - 0,5 szt.
masło - 30 g
mąka pszenna - 20 g
ziele angielskie - 4 szt.
liść laurowy - 3 szt.
sól - 2 g
pieprz czarny - 1 g

Instrukcje przygotowania

1.MOCZYMY BUŁKĘ:
Bułkę tartą wsyp do miseczki, a następnie dolej do niej mleka. Powinna delikatnie napęcznieć.
2.PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ:
Cebule obierz i drobno pokrój, a następnie wrzuć do dużej miski. Dodaj mięso, bułkę, jajko oraz przyprawy.
3.WYRABIAMY MASĘ:
Wymieszaj wszystkie składniki i zacznij wyrabiać masę. Gdy stanie się jednolita, zacznij formować z niej kulki o wybranej przez Ciebie wielkości (najlepiej ok. 7 cm).
4.OBTACZAMY PULPETY W MĄCE:
Na talerz wysyp mąkę, a następnie obtocz w niej każdego pulpeta.
5.SMAŻYMY PULPETY:
Na patelni rozgrzej olej i zacznij smażyć pulpety na złocisty kolor. Mąka powinna zamknąć pory w mięsie, dzięki czemu nie straci na wilgotności. W międzyczasie przejdź do przygotowywania sosu.
6.PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI:
Pora i seler naciowy umyj i pokrój w drobne plastry. Cebulę i czosnek obierz, a potem pokrój na drobną kostkę. Obierz także marchew i selera, pokrój je w drobną kostkę.
7.DODAJEMY SKŁADNIKI DO PULPETÓW:
Na patelnię, na której smażą się pulpety, dodaj wszystkie warzywa i zamieszaj. Pozwól im smażyć się przez 5 minut (powinny lekko zmięknąć). Zacznij mieszać i stopniowo wlewać wodę, a potem poczekaj, by delikatnie odparowała.
8.DODAJEMY BULION:
Zacznij stopniowo dodawać bulion, cały czas mieszając. Tak przygotowany sos wraz z pulpetami dopraw i pozwól mu się gotować przez kilka minut na małym ogniu.
9.PRZECEDZAMY SOS:
Wyłów z patelni wszystkie pulpety, a następnie przecedź sos przez sito do garnka.
10.WYKAŃCZAMY DANIE:
Wyłowione pulpety włóż z powrotem na patelnię i zalej sosem. Jeśli sos wyda Ci się zbyt rzadki, możesz delikatnie go zagęścić, dodając wino lub odrobinę zasmażki. Duś całość jeszcze przez 3-4 minuty, a następnie wyłóż na głębokie talerze. Serwuj z dodatkiem ziemniaczanego purée lub chleba.
Pulpety w sosie własnym

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 5

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MOCZYMY BUŁKĘ

Bułkę tartą wsyp do miseczki, a następnie dolej do niej mleka. Powinna delikatnie napęcznieć.

2

PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ

Cebule obierz i drobno pokrój, a następnie wrzuć do dużej miski. Dodaj mięso, bułkę, jajko oraz przyprawy.

3

WYRABIAMY MASĘ

Wymieszaj wszystkie składniki i zacznij wyrabiać masę. Gdy stanie się jednolita, zacznij formować z niej kulki o wybranej przez Ciebie wielkości (najlepiej ok. 7 cm).

4

OBTACZAMY PULPETY W MĄCE

Na talerz wysyp mąkę, a następnie obtocz w niej każdego pulpeta.

5

SMAŻYMY PULPETY

Na patelni rozgrzej olej i zacznij smażyć pulpety na złocisty kolor. Mąka powinna zamknąć pory w mięsie, dzięki czemu nie straci na wilgotności. W międzyczasie przejdź do przygotowywania sosu.

6

PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI

Pora i seler naciowy umyj i pokrój w drobne plastry. Cebulę i czosnek obierz, a potem pokrój na drobną kostkę. Obierz także marchew i selera, pokrój je w drobną kostkę.

7

DODAJEMY SKŁADNIKI DO PULPETÓW

Na patelnię, na której smażą się pulpety, dodaj wszystkie warzywa i zamieszaj. Pozwól im smażyć się przez 5 minut (powinny lekko zmięknąć). Zacznij mieszać i stopniowo wlewać wodę, a potem poczekaj, by delikatnie odparowała.

8

DODAJEMY BULION

Zacznij stopniowo dodawać bulion, cały czas mieszając. Tak przygotowany sos wraz z pulpetami dopraw i pozwól mu się gotować przez kilka minut na małym ogniu.

9

PRZECEDZAMY SOS

Wyłów z patelni wszystkie pulpety, a następnie przecedź sos przez sito do garnka.

10

WYKAŃCZAMY DANIE

Wyłowione pulpety włóż z powrotem na patelnię i zalej sosem. Jeśli sos wyda Ci się zbyt rzadki, możesz delikatnie go zagęścić, dodając wino lub odrobinę zasmażki. Duś całość jeszcze przez 3-4 minuty, a następnie wyłóż na głębokie talerze. Serwuj z dodatkiem ziemniaczanego purée lub chleba.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2922,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

584,6 kcal

🥑

Tłuszcz

32,9 g

🌾

Węglowodany

51,7 g

🥬

Błonnik

5 g

💪

Białko

27,1 g

Podobne przepisy

Pulpety w sosie własnym - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl