zywieniesportowcow.pl

Proste gołąbki greckie • przepis • składniki • przygotowanie

Kasza, mięso mielone i śródziemnomorskie dodatki – oto prosty sposób na stworzenie smakowitych gołąbków w greckim stylu!

Proste gołąbki greckie

Kasza, mięso mielone i śródziemnomorskie dodatki – oto prosty sposób na stworzenie smakowitych gołąbków w greckim stylu!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cytryna - 1 szt.
kapusta biała - 1 szt.
cebula dymka - 80 g
cukier - 1 szczypta
ząbek czosnku - 5 szt.
kasza jęczmienna - 80 g
mięso mielone wieprzowe - 500 g
pieprz biały - 1 szczypta
mięta świeża - 25 g
oliwa z oliwek - 100 ml
pomidory krojone z puszki - 800 g
ser feta - 270 g
sól - 1 szczypta
oregano suszone - 5 szczypt
papryczka chili czerwona - 20 g
oliwki zielone - 100 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE:
Rozgrzej piekarnik do 190°C (termoobieg). Przygotuj naczynie żaroodporne i papier do pieczenia. Przygotuj wcześniej: Ugotuj kaszę jęczmienną w lekko osolonej, wrzącej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2.SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Gołąbki Liście kapusty parzymy, następnie równo docinamy boki liści (liście powinny mieć kształt prostokąta). 500 G MIĘSA,: połowę przygotowanej ilości cebuli dymki, pokrojonej w kosteczkę, większą część drobno posiekanej ostrej papryczki (będziemy jej używać jeszcze 2 razy), dużą szczyptę oregano, drobno posiekane 2-3 ząbki czosnku , odrobinę skórki i soku z cytryny mieszamy w misce.
3.DOPRAWIAMY SOLĄ, MIELONYM:
białym pieprzem.
4.NASTĘPNIE DODAJEMY PÓŁ:
umytego i posiekanego pęczka mięty (razem z łodygami).
5.DODAJEMY 200 G:
ugotowanej na sypko kaszy jęczmiennej. FARSZ WYRABIAMY: ręką.
6.NASTĘPNIE FARSZ ZAWIJAMY:
w liście kapusty (gołąbki powinny być płaskie, a nie okrągłe).
7.NACZYNIE ŻAROODPORNE WYKŁADAMY:
papierem do pieczenia. PODLEWAMY OLIWĄ Z: oliwek.
8.NA PAPIERZE UKŁADAMY:
gołąbki, jeden obok drugiego, następnie skrapiamy je oliwą z oliwek, doprawiamy odrobiną świeżej posiekanej papryczki.
9.WKŁADAMY NA 20-25:
minut do piekarnika nagrzanego do 190°C (termoobieg).
10.PO UPŁYWIE TEGO:
czasu wyjmujemy gołąbki z piekarnika.
11.NA KAŻDYM GOŁĄBKU:
układamy pokrojony w cienkie plastry ser feta.
12.SKRAPIAMY PONOWNIE OLIWĄ:
z oliwek i doprawiamy niewielką ilością oregano.
13.PIEKARNIK USTAWIAMY NA:
funkcję grilla.
14.PIECZEMY DO MOMENTU,:
aż ser się podgrzeje (przez mniej więcej 5 minut).
15.SOS POMIDOROWY POMIDORY:
pelati kroimy w kostkę, a 2 ząbki czosnku w plasterki.
16.CZOSNEK I POZOSTAŁĄ:
cebulę dymkę szklimy na oliwie z oliwek.
17.DODAJEMY POZOSTAŁĄ CZĘŚĆ:
ostrej papryczki pokrojonej w kosteczkę. MIESZAMY.
18.DOPRAWIAMY 2-3 SZCZYPTAMI:
oregano, ponownie mieszamy.
19.DODAJEMY NIEWIELKĄ ILOŚĆ:
skórki z cytryny i pokrojone w kostkę pomidory pelati wraz z sosem.
20.DOLEWAMY TROCHĘ WODY,:
następnie doprawiamy solą, mielonym białym pieprzem i odrobiną cukru.
21.MIESZAMY, GOTUJEMY DO:
uzyskania dość gęstej konsystencji sosu (im dłużej gotujemy sos, tym lepiej).
22.POZOSTAŁĄ MIĘTĘ (TYLKO:
listki) mieszamy z odrobiną oliwy z oliwek.
23.SOS POMIDOROWY PRZELEWAMY:
na dno dużego naczynia, na sos wykładamy zielone oliwki, posypujemy całość listkami mięty.
24.NA TAK PRZYGOTOWANY:
sos wykładamy upieczone gołąbki.
Proste gołąbki greckie

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE

Rozgrzej piekarnik do 190°C (termoobieg). Przygotuj naczynie żaroodporne i papier do pieczenia. Przygotuj wcześniej: Ugotuj kaszę jęczmienną w lekko osolonej, wrzącej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

2

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Gołąbki Liście kapusty parzymy, następnie równo docinamy boki liści (liście powinny mieć kształt prostokąta). 500 G MIĘSA,: połowę przygotowanej ilości cebuli dymki, pokrojonej w kosteczkę, większą część drobno posiekanej ostrej papryczki (będziemy jej używać jeszcze 2 razy), dużą szczyptę oregano, drobno posiekane 2-3 ząbki czosnku , odrobinę skórki i soku z cytryny mieszamy w misce.

3

DOPRAWIAMY SOLĄ, MIELONYM

białym pieprzem.

4

NASTĘPNIE DODAJEMY PÓŁ

umytego i posiekanego pęczka mięty (razem z łodygami).

5

DODAJEMY 200 G

ugotowanej na sypko kaszy jęczmiennej. FARSZ WYRABIAMY: ręką.

6

NASTĘPNIE FARSZ ZAWIJAMY

w liście kapusty (gołąbki powinny być płaskie, a nie okrągłe).

7

NACZYNIE ŻAROODPORNE WYKŁADAMY

papierem do pieczenia. PODLEWAMY OLIWĄ Z: oliwek.

8

NA PAPIERZE UKŁADAMY

gołąbki, jeden obok drugiego, następnie skrapiamy je oliwą z oliwek, doprawiamy odrobiną świeżej posiekanej papryczki.

9

WKŁADAMY NA 20-25

minut do piekarnika nagrzanego do 190°C (termoobieg).

10

PO UPŁYWIE TEGO

czasu wyjmujemy gołąbki z piekarnika.

11

NA KAŻDYM GOŁĄBKU

układamy pokrojony w cienkie plastry ser feta.

12

SKRAPIAMY PONOWNIE OLIWĄ

z oliwek i doprawiamy niewielką ilością oregano.

13

PIEKARNIK USTAWIAMY NA

funkcję grilla.

14

PIECZEMY DO MOMENTU,

aż ser się podgrzeje (przez mniej więcej 5 minut).

15

SOS POMIDOROWY POMIDORY

pelati kroimy w kostkę, a 2 ząbki czosnku w plasterki.

16

CZOSNEK I POZOSTAŁĄ

cebulę dymkę szklimy na oliwie z oliwek.

17

DODAJEMY POZOSTAŁĄ CZĘŚĆ

ostrej papryczki pokrojonej w kosteczkę. MIESZAMY.

18

DOPRAWIAMY 2-3 SZCZYPTAMI

oregano, ponownie mieszamy.

19

DODAJEMY NIEWIELKĄ ILOŚĆ

skórki z cytryny i pokrojone w kostkę pomidory pelati wraz z sosem.

20

DOLEWAMY TROCHĘ WODY,

następnie doprawiamy solą, mielonym białym pieprzem i odrobiną cukru.

21

MIESZAMY, GOTUJEMY DO

uzyskania dość gęstej konsystencji sosu (im dłużej gotujemy sos, tym lepiej).

22

POZOSTAŁĄ MIĘTĘ (TYLKO

listki) mieszamy z odrobiną oliwy z oliwek.

23

SOS POMIDOROWY PRZELEWAMY

na dno dużego naczynia, na sos wykładamy zielone oliwki, posypujemy całość listkami mięty.

24

NA TAK PRZYGOTOWANY

sos wykładamy upieczone gołąbki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3473,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

868,3 kcal

🥑

Tłuszcz

54,3 g

🌾

Węglowodany

61 g

🥬

Błonnik

44,4 g

💪

Białko

44,4 g

Podobne przepisy

Proste gołąbki greckie - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl