zywieniesportowcow.pl

Pizza z mielonym mięsem (lahmacun) • przepis • składniki • przygotowanie

Jeśli szukasz pomysłu na nietypową i smaczną pizzę, koniecznie skorzystaj z tego przepisu!

Pizza z mielonym mięsem (lahmacun)

Jeśli szukasz pomysłu na nietypową i smaczną pizzę, koniecznie skorzystaj z tego przepisu!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula czerwona - 1 szt.
cukier - 0,5 łyżeczki
pieprz czarny - 1 szczypta
papryczka chili czerwona - 125 g
pomidor czerwony - 1 szt.
drożdże świeże - 21 g
jogurt naturalny - 50 g
oliwa z oliwek - 2 łyżki
papryka mielona ostra - 1 łyżeczka
sos pomidorowy - 100 g
sól - 1 szczypta
mąka pszenna - 20 g
mięso mielone jagnięce - 200 g

Instrukcje przygotowania

1.DOPRAWIAMY JAGNIĘCINĘ:
Cebulę obieramy. Ćwierć cebuli kroimy w cienkie krążki i odstawiamy, resztę siekamy. Posiekaną cebulę zagniatamy z mieloną jagnięciną i sosem pomidorowym. Doprawiamy solą, pieprzem i mieloną papryką. Ostrą paprykę oczyszczamy, pozbawiamy nasion i kroimy w cienkie krążki.
2.WAŁKUJEMY CIASTO:
Przygotowane wcześniej ciasto na pizzę rozwijamy i kroimy na cztery części. Blat oprószamy mąką i każdy kawałek pizzy rozwałkowujemy do rozmiaru połowy blachy. Blachy wykładamy papierem do pieczenia i na każdej z nich układamy po 2 kawałki ciasta. Pizze smarujemy masą z mięsa mielonego, kładziemy krążki papryki i skrapiamy oliwą.
3.PIECZEMY MAŁE PIZZE:
Blachy pieczemy, jedną po drugiej, w piekarniku nagrzanym do temperatury 220° przez ok. 12 minut. W międzyczasie kroimy pomidora na plasterki i wraz z odłożonymi krążkami cebuli rozkładamy na pizzach. Skrapiamy jogurtem naturalnym. Podajemy na gorąco.
Pizza z mielonym mięsem (lahmacun)

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

DOPRAWIAMY JAGNIĘCINĘ

Cebulę obieramy. Ćwierć cebuli kroimy w cienkie krążki i odstawiamy, resztę siekamy. Posiekaną cebulę zagniatamy z mieloną jagnięciną i sosem pomidorowym. Doprawiamy solą, pieprzem i mieloną papryką. Ostrą paprykę oczyszczamy, pozbawiamy nasion i kroimy w cienkie krążki.

2

WAŁKUJEMY CIASTO

Przygotowane wcześniej ciasto na pizzę rozwijamy i kroimy na cztery części. Blat oprószamy mąką i każdy kawałek pizzy rozwałkowujemy do rozmiaru połowy blachy. Blachy wykładamy papierem do pieczenia i na każdej z nich układamy po 2 kawałki ciasta. Pizze smarujemy masą z mięsa mielonego, kładziemy krążki papryki i skrapiamy oliwą.

3

PIECZEMY MAŁE PIZZE

Blachy pieczemy, jedną po drugiej, w piekarniku nagrzanym do temperatury 220° przez ok. 12 minut. W międzyczasie kroimy pomidora na plasterki i wraz z odłożonymi krążkami cebuli rozkładamy na pizzach. Skrapiamy jogurtem naturalnym. Podajemy na gorąco.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2398,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

599,7 kcal

🥑

Tłuszcz

22,8 g

🌾

Węglowodany

75,1 g

🥬

Błonnik

24,7 g

💪

Białko

24,7 g

Podobne przepisy

Pizza z mielonym mięsem (lahmacun) - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl