Burek z serem kozim i oliwkami • przepis • składniki • przygotowanie
Przygotuj jedno z najpopularniejszych dań kuchni tureckiej! Burek, czyli ciasto zapiekane z serem kozim i oliwkami.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY KREM Z SERA KOZIEGO
Orzeszki piniowe lekko podsmażamy na patelni bez dodatku tłuszczu, studzimy, a następnie siekamy. Ser kozi wyjmujemy z opakowania. Oliwki osączamy i siekamy. Listki pietruszki obrywamy i również siekamy. Wszystkie składniki mieszamy i doprawiamy pieprzem.
ZWIJAMY CIASTO YUFKA Z KREMEM
Płaty ciasta yufka smarujemy cienko wodą. Na każdy płat, wzdłuż jego szerszego brzegu, nakładamy porcję kremu z sera koziego, brzegi ostrożnie zakładamy, a następnie ciasto szczelnie zwijamy w rulon.
SMAŻYMY BUREK
Olej mocno rozgrzewamy na patelni. Burek smażymy porcjami przez 1-2 minuty, co jakiś czas obracając. Odsączamy na ręczniku kuchennym. Podajemy na gorąco lub na zimno.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1368 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
171 kcal
Tłuszcz
11,6 g
Węglowodany
8,9 g
Błonnik
7,5 g
Białko
7,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ognisty kebab z marynowaną papryką i pitą
Obudź w sobie wojownika i wyrusz w przygodę rodem z legend! Pozwól, aby aromatyczne przyprawy i niezwykłe smaki przeniosły Cię do krainy, w której piasek szepcze cenne tajemnice.

Piyaz
Piyaz to przepyszna sałatka inspirowaną kuchnią turecką. Dzięki dodatkowi białej fasoli i jajek jest niezwykle pożywna, a pomidory i cebula dodają jej świeżości. Sprawdź, jaki to prosty przepis!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Słodkie kanapki sando w stylu japońskim
Kanapki na słodko to pewnie żadna nowość, ale kanapki sando z bitą śmietaną, kiwi i mandarynkami to nowość inspirowana kuchnią japońską, która zaskoczy każdego. Skuś się na upieczenie wyjątkowego chleba mlecznego i zrób kanapki jak z kraju kwitnącej wiśni!

Lody warzywno-owocowe
Smaczny sposób na to, by pokochać warzywa? Lody Pawła Małeckiego! Poznaj przepis na dwie domowe wersje tego deseru!

Makaron z pesto ze szpinaku
Makaronowe świderki połączone z domowym, zielonym pesto to doskonały pomysł na sycący posiłek. Smakuje wybornie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pierogi z kapustą i grzybami
Doskonały przepis na jedno z naszych narodowych dań – domowe pierogi z pysznym, pachnącym grzybami farszem. Musisz się nauczyć je robić!

Roladki z szynki w sosie grzybowym
Soczyste mięso na ziemniaczanym purée polane sosem z suszonych grzybów i owoców. Tradycja w nowoczesnym wydaniu!

Pajęczynka (ciasto dyniowo-marchewkowe)
Wykorzystaj sezon na dynię i przygotuj pyszny deser! Ciasto na bazie warzyw polane gęstą polewą urzeka swoją słodkością.